Μισέλ: Πανδημία, ενέργεια, μετανάστευση, Ουκρανία και Λευκορωσία στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη

Ο συντονισμός των μέτρων για αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του COVID-19, η συνέχεια της συζήτησης για την άνοδο των τιμών της ενέργειας και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και η κατάσταση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία καθώς και η συμπεριφορά της Λευκορωσίας θα απασχολήσουν τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη επιστολή - πρόσκληση του προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.   Στην επιστολή του ο κ. Μισέλ αναφέρει πως την προηγούμενη, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί θα συναντηθούν με στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενία, της Γεωργία, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας), με τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την στρατηγική σημασία των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής.   Αναφορικά με τη συνάντηση της Πέμπτης, ο κ. Μισέλ σημειώνει πως η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής.

«Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς» υπογραμμίζει ο κ. Μισέλ, επαναλαμβάνοντας πως ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο εργαλείο για καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δόσης.   Ο κ. Μισέλ υπογραμμίζει πως οι ηγέτες δεν πρέπει να υποχωρήσουν στις προσπάθειες κατά της διστακτικότητας για τα εμβόλια και για καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.  

«Είναι κρίσιμος ο συντονισμός των μέτρων με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, ιδιαίτερα για τη διατήρηση της κινητικότητας» τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, επισημαίνοντας  πως τη συζήτηση θα απασχολήσουν ακόμα η παγκόσμια συνεργασία, μεταξύ άλλων στην εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στην διάθεση και τη χορήγηση εμβολίων».   Οι ηγέτες θα επανέλθουν στη συζήτηση για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας και της ικανότητας αντίδρασης της ΕΕ, και της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε μελλοντικές κρίσεις, προσθέτει.  

Σε σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεών τους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως οι ηγέτες θα αξιοποιήσουν τα ευρήματα των προκαταρκτικών εκθέσεων για με τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, ενώ θα συζητήσουν επίσης τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής.   Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, το κλειδί είναι να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει αποτελεσματική παρακολούθηση και απάντηση στα προβλήματα, επισημαίνει ο κ. Μισέλ.

  Όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ο κ. Μισέλ σημειώνει πως οι ηγέτες θα μιλήσουν για όλες τις μεταναστευτικές οδούς και θα αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα των σχεδίων δράσης με τις τρίτες χώρες προτεραιότητας, καθώς και τη χρηματοδότησή τους.   Σε σχέση με την ανάγκη, λόγω της αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας, η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, ο κ. Μισέλ σημειώνει πως οι ηγέτες θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση «για μια φιλόδοξη Στρατηγική Πυξίδα η οποία θα καθορίσει ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την επόμενη δεκαετία».   «Θα συζητήσουμε επίσης το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη στενή συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.  

Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μισέλ αναφέρει πως οι ηγέτες θα επανέλθουν στην κατάσταση στη Λευκορωσία «και στον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε το καθεστώς με μια αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα».   Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. «Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα προκαλέσει απάντηση με τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος», τονίζει.

  Ο κ. Μισέλ αναφέρεται επίσης στη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Φεβρουαρίου του 2022 «με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευημερίας και σταθερότητας που θα στηρίζεται από ένα επενδυτικό πακέτο που θα φέρει μεγάλες αλλαγές».  

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2021 - 19:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζεται με σφοδρότητα η σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ
09:23
Τουλάχιστον 64 νεκροι από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στις ΗΠΑ
08:15
Εμμένει στις απαράδεκτες αξιώσεις του ο Τατάρ
05:59
Επιδρομές ισραηλινού στρατού στην Συρία. Τουλάχιστον 12 φιλοϊρανοί μαχητές νεκροί
05:53
Νέες τοποθετήσεις Μπάιντεν για τις συγκρούσεις Ισραήλ - Χεζμπολάχ
05:50
Νετανιάχου: Ιστορική καμπή η εξόντωση Νασράλα
05:43
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 29/09/24
05:39
28 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
Για ανεπίσημη συνάντηση με Πρόεδρο κάνει λόγο ο Τατάρ/Τετ-α-τετ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη
21:17
ΗΠΑ: Εντολή σε υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό να φύγουν από τον Λίβανο
21:04
Ναυτική τραγωδία με μετανάστες στην Ισπανία -Εννέα νεκροί και 50 αγνοούμενοι
21:00
ΗΠΑ: "Μέτρο δικαιοσύνης για το θύματά του" ο θάνατος Νασράλα, λέει ο Τζο Μπάιντεν
20:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.