Αλβανία: Πέντε τραυματίες από επίθεση σε τέμενος

Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν μέσα σε ένα τέμενος στα Τίρανα μαχαιρώθηκαν σήμερα από έναν άνδρα ο οποίος συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια επίθεση σε έναν χώρο λατρείας στην μικρή βαλκανική χώρα με έντονη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο 34χρονος φερόμενος δράστης εισέβαλε στο τέμενος στο κέντρο της πρωτεύουσας περίπου στις 14:30, τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) και επιτέθηκε σε πέντε άτομα που προσεύχονταν εκεί, υπογράμμισε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων Shqiptarja, ο ύποπτος ονομάζεται Ρούντολφ Νικολάι και μπήκε στο τέμενος μέσα από μια κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη και καταζητείτο από την αστυνομία για ένα άλλο περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι που συνέβη τον Μάρτιο.

Ο πατέρας του 34χρονου τόνισε στο Shqiptarja πως η οικογένεια τους μετανάστευσε από την Βόρεια Μακεδονία και πως ο γιος του έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας είπε ότι ως οικογένεια ανήκουν στην καθολική πίστη, αλλά ένας ιμάμης στη γειτονιά τους συγκέντρωνε τα παιδιά της γειτονιάς και τους δίδασκε για το Ισλάμ. Ο πατέρας δήλωσε ότι ο Ρούντολφ πήγαινε από όταν ήταν μαθητής στο τέμενος, αλλά σύμφωνα με αυτόν δεν είχε γίνει δεκτός από άλλους πιστούς.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.

«Ελπίζω ότι δεν είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πρόκειται για ένα ανισόρροπο άτομο», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιμάμης του τεμένους Αχμέτ Καλάτζα.

Επισήμως αθεϊστικό κράτος κατά την κομμουνιστική περίοδο (1945-1991) όταν η θρησκευτική πίστη ήταν παράνομη, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί και ορθόδοξοι).

Η θρησκευτική ανεκτικότητα κυριαρχεί στη χώρα, οι Αλβανοί δεν διστάζουν να αυξάνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την κοινή παρουσία σε αυτές άλλων κοινοτήτων και οι μικτοί γάμοι είναι συχνοί.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2021 - 21:30

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.