Χωρίς την παρουσία πιστών, θα παραλάβει φέτος η Κύπρος το Άγιο Φως

Κανονικά θα παραλάβει και φέτος η Κύπρος το Άγιο Φως από το Ισραήλ, ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία ο κόσμος δεν θα συμμετέχει στην τελετή.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος Εξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο ανέφερε στο Ρικ πως με τη βοήθεια της πολιτείας, του στρατού και του Υπουργείου Άμυνας αλλά και με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου θα μεταφερθεί και φέτος το άγιος φως στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως θα υπάρξει μια σεμνή τελετή λόγω του ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του κόσμου όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές.

Ευελπιστούμε ότι η άφιξη του άγιου φωτός θα ενισχύσει τους πιστούς στον εορτασμό της Αναστάσεως και θα τους ενδυναμώσει στην περίοδο της δοκιμασίας που βρισκόμαστε, ανέφερε ο Μητροπολίτης Βοστρων Τιμοθεος ο οποίος είπε ότι η αφή του αγίου φωτός θα λάβει χώρα στο Ισραήλ και θα εισέλθουν στον Ναό της Αγίας Αναστάσεως πέραν των 1000 πιστών.

Υπό κανονικές συνθήκες η άφιξη του Αγίου Φωτός γίνεται με τιμές υποδοχής Αρχηγού Κράτους. 

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Ρικ πως κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός αποδίδονται οι δέουσες τιμές: στρώνεται κόκκινο χαλί, έχει παρουσία στρατιωτικό τιμητικό άγημα και στρατιωτική μπάντα/φιλαρμονική. 

Το Άγιο Φως παραλαμβάνει ο Μητροπολίτης Βοστρων Τιμόθεος παρουσία του οικείου Μητροπολίτη Κιτιου και κρατικού αξιωματούχου Υπουργού ή επιτρόπου. 

Το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομιας μεταφέρεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και από εκεί θα γίνει διανομή σε όλες τις εκκλησίες ανα το Παγκύπριο. 

Τι θα ισχύσει φέτος λόγω διατάγματος και lockdown;  

Λόγω διατάγματος και lockdown η υποδοχή του Αγίου φωτός θα προσαρμοστεί ανάλογα. 

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βοστρων Τιμόθεο ειδική ναυλωμένη πτήση από ισραηλινή εταιρεία θα μεταφέρει στην Κύπρο η ώρα 17:00 το απόγευμα το Άγιο Φως το οποίο θα παραλάβει ο Μητροπολίτης Τιμόθεος και θα το μοιραστεί με τον οικείο μητροπολίτη κιτιου Νεκταριο. 

Στην σεμνή τελετή υποδοχής θα είναι παρών ο υπουργος άμυνας Χαραλαμπος Πετρίδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημοκριτος Ζερβακης. 

Στην αίθουσα αφίξεων αρχηγών κρατών Skylink ο Μητροπολίτης Βοστρων Τιμόθεος θα τελέσει μικρή δέηση όπου θα ψέλνει το Φως  ιλαρόν. 

Στην συνέχεια το Άγιο Φως συνοδεία αστυνομιας θα μεταφερθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου όπου από εκεί θα γίνει διανομή σε όλες τις εκκλησίες ανα το Παγκύπριο 

Μετά την Αρχιεπισκοπή τελικός προορισμός του Αγίου Φωτος θα είναι η εξαρχία του πανάγιου τάφου στην Λευκωσια. 

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2021 - 10:27

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Οκτωβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 13/10/24
11:05
Στο Λονδίνο μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:55
Κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις στην Βραζιλία με νεκρούς και τραυματίες
09:09
Εκτιμήσεις αμερικανών για τους πιθανούς στόχους της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν
08:47
Νέα επίθεση εναντίον αλλοδαπού διανομέα φαγητού
08:44
Ιράν: Απαγορεύθηκε η μεταφορά βομβητών και φορητών ασυρμάτων σε όλες τις πτήσεις
06:03
Ίσραελ Κατς: "Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Γκουτέρες"
05:59
Μακρόν: Να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο
05:57
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
05:53
Εκλογές ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η ανάδειξη του νέου προέδρου
05:47
Σήμερα η 44η αντικατοχική πορεία Μόρφου
05:42
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 13/10/24
05:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.