Υπεγράφη η Διακήρυξη της Βιέννης και το πρώτο πανευρωπαϊκό σχέδιο αύξησης χρήσης ποδηλάτου

Υπεγράφη την Τρίτη η Διακήρυξη της Βιέννης η οποία αποτελεί ένα φιλόδοξο όραμα για μετάβαση σε συστήματα καθαρής, ασφαλούς, υγιούς και χωρίς αποκλεισμούς κινητικότητας και μεταφορών για όλους και η οποία περιλαμβάνει το πρώτο πανευρωπαϊκό σχέδιο για την προώθηση της ποδηλασίας.

Η Διακήρυξη της Βιέννης υιοθετήθηκε στη διάρκεια της Πέμπτης Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για τις μεταφορές, την υγεία και το περιβάλλον που διεξήχθη διαδικτυακά με τη συμμετοχή Υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις κυβερνήσεις των 56 κρατών μελών της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και εκπροσώπους διεθνών, διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, ακαδημαϊκών, της επιχειρηματικής κοινότητας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων στους τομείς των μεταφορών, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστρίας υπό την αιγίδα του ΠΟΥ/Ευρώπης και της UNECE μέσω του πανευρωπαϊκού προγράμματος μεταφορών, υγείας και περιβάλλοντος (THE PEP), που ενθαρρύνει την εξέταση των επιπτώσεων των μεταφορών πάνω στην υγεία και το περιβάλλον και την αντιμετώπισή τους μέσω κοινών προσεγγίσεων πολιτικής.

Επίσης, εγκρίθηκε το πρώτο πανευρωπαϊκό γενικό σχέδιο για την προώθηση της ποδηλασίας. Ο κύριος στόχος του γενικού σχεδίου είναι η σημαντική αύξηση της ποδηλασίας σε κάθε χώρα και ο διπλασιασμός της χρήσης του ποδηλάτου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έως το 2030.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την επίδραση της πανδημίας στις αστικές μεταφορές καθώς και τις άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις σε διαφορετικά επίπεδα και σε διάφορους τομείς στη σχέση μεταξύ στέγασης, πολεοδομικού σχεδιασμού και μεταφορών και κινητικότητας, εργαζόμενοι για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, την προστασία της υγείας και του πλανήτη και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της Βιέννης, το όραμα είναι η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για «καθαρή, ασφαλή, υγιή και χωρίς αποκλεισμούς κινητικότητα και μεταφορές και ευημερία για όλους». Στην Διακήρυξη καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, τοπικών αρχών, κοινοτήτων, εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των νέων και των παιδιών, να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μεταμόρφωση προς πράσινη και υγιή κινητικότητα και μεταφορές. Η εστίαση, αναφέρεται πρέπει να είναι στη διασφάλιση της αειφορίας των συστημάτων μεταφορών, στην κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες και άλλες καταστροφές αλλά και σε πολιτικές υγείας και στόχους για συντονισμένο συγκοινωνιακό και χωροταξικό σχεδιασμό και σε ασφαλείς, χαμηλού θορύβου πόλεις, με την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για υγιή, ενεργό και ασφαλέστερη κινητικότητα.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Βιέννης, δεσμευόμαστε να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο για μια καλύτερη ανάπτυξη και να κάνουμε τα συστήματα κινητικότητας και μεταφορών φιλικά προς το κλίμα, καθαρά, ασφαλή, προωθώντας έτσι την υγεία», δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Κλιματικής Δράσης, της Αυστρίας Λεονόρε Γκέβεσλερ.

Πρώτο πανευρωπαϊκό σχέδιο για την προώθηση της ποδηλασίας

Οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών υιοθέτησαν επίσης το πρώτο πανευρωπαϊκό γενικό σχέδιο για την προώθηση της ποδηλασίας.

Το σχέδιο αυτό καλεί όπως μέχρι το 2030 υπάρξει διπλασιασμός της χρήσης ποδηλάτου μέχρι το 2030, ανακατανομή χώρου για ποδηλασία και περπάτημα, βελτίωση της ενεργητικής υποδομής κινητικότητας σε κάθε χώρα, αύξηση της ασφάλειας των ποδηλατών και των πεζών, ανάπτυξη εθνικών πολιτικών, στρατηγικών και σχεδίων ποδηλασίας και ενσωμάτωση της ποδηλασίας σε πολιτικές υγείας, υποδομές και χωροταξία.

Η Έκτη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία το 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
13:18
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
[ΒΙΝΤΕΟ] Σε επαφή με τους ηγέτες γειτονικών κρατών η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
12:46
Σχέδιο χορηγιών εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού
12:39
[ΒΙΝΤΕΟ] Στο Ισραήλ ο΄Ορεν Ανόλικ - Ψευδείς οι ειδήσεις περί απαγωγής
12:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.