Παρουσία πλήθους ομογενών και κατοίκων της πόλης που κατέκλυσαν το νεόδμητο Πάρκο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Δήμος Πάφου απέτισε χθες βράδυ τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις 353 χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους.
Στο πλαίσιο λιτής εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι άναψαν κεριά, που σχημάτισαν με την φλόγα τους τον αριθμό των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας και τοποθέτησαν γαρύφαλλα στις κολώνες του Μνημείου, ενώ τα Ποντιακά Σωματεία με σημαίες και λάβαρα δημιούργησαν μία επιβλητική και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Μιλώντας στην τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι στην πόλη στην οποία σήμερα κατοικούν περί τις οκτώ χιλιάδες ομογενείς από τον Πόντο, ο Δήμος οφείλει να διατηρεί αλώβητη την ιστορική μνήμη και να τη μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές.
Είναι για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, που ο Δήμος Πάφου δημιούργησε το Πάρκο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο κέντρο της πόλης για να μπορούν οι ομογενείς αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι, μικροί και μεγάλοι, να το επισκέπτονται όχι μόνον κάθε 19η Μαΐου, που τιμάται η Γενοκτονία, αλλά κάθε μέρα του χρόνου.
Σε προσφώνησή της στην τελετή, η Δημοτική Σύμβουλος Πάφου Νίνα Γκαρακλίδου τόνισε επίσης ότι η νέα γενιά των Ποντίων δεν θα επιτρέψει να αλλοιωθεί η μνήμη, δεν θα επιτρέψει άλλες Γενοκτονίες και άλλα δεινά.
Το νεόδμητο Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού περιλαμβάνει συνολικά 35 κολόνες με συμβολική σημασία, αφού η κάθε μία από αυτές είναι αφιερωμένη σε 10.000 θύματα της Γενοκτονίας. Στο κέντρο, υπάρχει μια μεγαλύτερη κολόνα, από την οποία λείπει ένα κομμάτι.
Η κολόνα αυτή συμβολίζει το Ελληνικό Έθνος, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και ισχυρό, παρά το γεγονός ότι η Γενοκτονία απέκοψε ένα κομμάτι του. Τα μάρμαρα, που αποτελούν το μνημείο, προέρχονται από το Πεντελικό όρος, ενώ στο χώρο υπάρχουν πέντε ελαιόδεντρα, συμβολίζοντας την ειρήνη.
Σημειώνεται πως τα εγκαίνια του Πάρκου θα πραγματοποιηθούν με τη δέουσα επισημότητα όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
https://news.rik.cy/article/2021/5/20/e-paphos-timese-ten-mneme-ton-khiliadon-pontion-thumaton-tes-genoktonias/