Η ΕΕτΠ υπερψήφισε κυπριακές τροπολογίες στη γνωμοδότηση για τη διεύρυνση και την Τουρκία

Η 144η Σύνοδος της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ - ένα συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ όπου εκπροσωπείται η τοπική αυτοδιοίκηση) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 5-7 Μαΐου, υπερψήφισε τις τροπολογίες μελών της κυπριακής αποστολής και τη γνωμοδότηση που αφορά την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη Διεύρυνση και την Τουρκία.

Οι κυπριακές τροπολογίες, ενέταξαν στο κείμενο της γνωμοδότησης που αφορά την Τουρκία, σε τρία σημεία της Γνωμοδότησης τα ακόλουθα στα σημεία 25 και 26:

"25. επαναβεβαιώνει ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ να επιδιώξει την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να καθιερώσει αμοιβαία επωφελή συνεργασία· συνιστά στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται στον τομέα της μετανάστευσης και των προσφύγων να διατεθούν χρηματοδοτικοί πόροι της ΕΕ για άμεσες δράσεις που αναλαμβάνουν οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές, οι οποίες συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, των εκτοπισμένων ατόμων και των προσφύγων στην Τουρκία. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά κατά τρόπο που να μην εισάγει διακρίσεις έναντι ουδενός εκ των κρατών μελών·"

"26. καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή των Περιφερειών στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία·"

Όπως έγινε γνωστό, οι τροπολογίες κατατέθηκαν από την επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Ελένη Λουκαΐδου, "σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, και συνυπογράφτηκαν από όλα τα Μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και εξέχοντα μέλη της ΕΕτΠ από διάφορες πολιτικές ομάδες".

Η σειρά τροπολογιών στο κείμενο της Γνωμοδότησης για τη Διεύρυνση και την Τουρκία έγινε αποδεκτή  από τον εισηγητή και υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση της Γνωμοδότησης πριν από τη ψηφοφορία, η επικεφαλής της κυπριακής Αντιπροσωπείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι τροπολογίες οι οποίες κατετέθηκαν εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας "είναι ουσιαστικές, γιατί αφορούν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της Κύπρου". Υπογράμμισε δε ότι "δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές, γιατί αποτελούν εχθρικές ενέργειες εναντίον ευρωπαϊκού εδάφους και προσβολή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σε έτερη παρέμβαση, ο δήμαρχος  Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, μέλος της κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ, ενημέρωσε την σύνοδο για τις τελευταίες εξελίξεις  και την πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι νέες μορφές λύσης για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο, εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων των ΗΕ".

Υπενθύμισε δε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι "οποιεσδήποτε άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού δεν συζητούνται και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην επόμενη διάσκεψη που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ".

Όπως σημειώνεται η ολομέλεια υιοθέτησε επίσης γνωμοδότηση σχετικά με τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις περιφέρειες και τις πόλεις κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και ψήφισμα για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και την αύξηση της παραγωγής εμβολίων, το οποίο περιλαμβάνει έκκληση για `προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) για φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων από τη νόσο COVID-19`. Τα Μέλη της ΕΕτΠ υποστήριξαν την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας και τα σχέδια της ΕΕ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού με φάρμακα και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας. Οι συστάσεις περιέχονται σε τρεις γνωμοδοτήσεις, εκ των οποίων η μία αξιολογεί τα δομικά στοιχεία της `Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας`.

Τέλος, κατά την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος  Δερύνειας Καραγιάννης, εισηγήθηκε και τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα ΄Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19΄ σημειώνοντας ότι ένα χρόνο μετά την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού, αρκετές οικογένειες βιώνουν, πέραν της υγειο-οικονομικής κρίσης, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και ενδοοικογενειακή βία, η οποία επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα. Υπογράμμισε ότι  οι τοπικές αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των θυμάτων , καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και τόνισε την ανάγκη για στελέχωση των δήμων με αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι να μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη στα θύματα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαΐου 2021 - 14:55

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.