Τα ίδια δίδακτρα με τους γηγενείς φοιτητές στα αγγλικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν και οι Ευρωπαίοι

Οι Κύπριοι και λοιποί επίδοξοι φοιτητές που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ θα έχουν δικαίωμα να πληρώνουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας οι γηγενείς φοιτητές για κύκλο σπουδών που αρχίζει από το φθινόπωρο του 2021, εφόσον έχουν αποκτήσει ή έχουν κάνει έγκυρη αίτηση για δικαίωμα διαμονής στο Ην. Βασίλειο.

Τα δίδακτρα των γηγενών φοιτητών σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα δίδακτρα για τους διεθνείς φοιτητές, στους οποίους πλέον μετά από το Brexit υπάγονται και οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ.

Ο επικαιροποιημένος οδηγός του Συμβουλίου Διεθνών Φοιτητικών Υποθέσεων ΗΒ (UKCISA) αναφέρει πως για να δικαιούται ένας Ευρωπαίος υπήκοος να σπουδάσει σε αγγλικό πανεπιστήμιο με τα «γηγενή δίδακτρα» θα πρέπει να είναι «άτομο με προστατευμένα δικαιώματα». 

Όπως επεξηγείται, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει αποκτήσει το καθεστώς του «εγκατεστημένου» (settled) ή «προεγκατεστημένου» (pre-settled) κατοίκου, κάτι που προϋποθέτει ότι ήταν κάτοικος Ην. Βασιλείου πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τα ίδια προστατευμένα δικαιώματα εξασφαλίζει και η έγκαιρη και έγκυρη αίτηση απόκτηση του settled ή του pre-settled status, έστω και αν ακόμα δεν έχει διεκπεραιωθεί από τις βρετανικές αρχές.

Τα υπόλοιπα απαραίτητα κριτήρια είναι να υπάρχει τριετής διαμονή στο Ην. Βασίλειο ή σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (όπως η Κύπρος) για τρία χρόνια πριν από την έναρξη του κύκλου σπουδών, χωρίς όμως ο κύριος λόγος διαμονής σε αυτή τη χώρα να είναι η πλήρης φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Πρέπει επίσης ο κύκλος σπουδών που θα αρχίζει το φθινόπωρο του 2021 να διεξάγεται επί βρετανικού εδάφους.

Προσωρινή εξαίρεση υπό προϋποθέσεις ώστε οι επίδοξοι φοιτητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών να δικαιούνται τα χαμηλότερα δίδακτρα γίνεται έως το 2028 για παιδιά που έχουν γονέα με βρετανική υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός περιέχει ειδική κατηγορία που επιτρέπει τη χρέωση των γηγενών διδάκτρων σε παιδιά Τούρκων εργαζομένων στο Ην. Βασίλειο, εφόσον τα παιδιά αυτά ζούσαν στη χώρα πριν από το τέλος του 2020.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2021 - 13:38

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουλίου
Γάζα: 19 άμαχοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τροφή
10:55
Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για αδυναμίες στις συμβάσεις του Τμήματος Δασών
10:05
Τμήμα Μετεωρολογίας -1ο Δελτίο Καιρού 16/7/2025
09:45
Τραμπ: Έχει ξεκινήσει η αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία
09:42
Σε νέο επίπεδο αναμένεται να περάσουν οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ
09:38
Οι ΗΠΑ απαιτούν έρευνα από το Ισραήλ μετά τον θάνατο Αμερικανού σε έφοδο εποίκων στη Δυτική Όχθη
09:30
Περιοδεία Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας
09:20
Ρούτε: Οι δευτερογενείς δασμοί θα πλήξουν σκληρά την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία
09:13
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
09:05
15 Ιουλίου
Σε σοβαρή κατάσταση τετράχρονη ύστερα από τραυματισμό σε οδική σύγκρουση
21:12
Ο Ζελένσκι δεν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα, λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
21:00
Διαδικαστικό το πρόγραμμα της πενταμερούς στη Νέα Υόρκη, με χαμηλές προσδοκίες
20:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.