Συστάσεις από το Ευρωπαϊκο Ελεγκτικό Συνέδριο προς τα κράτη-μέλη για αεροπορικές εταιρείες που διέσωσαν

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στην ΕΕ δεν διασφαλίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο καταγγέλλει ότι αεροπορικές εταιρίες "υποχρέωσαν τους πελάτες τους να δεχθούν κουπόνια αντί της επιστροφής χρημάτων, πρακτική μη σύννομη", παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν κρατικές ενισχύσεις ύψους δισεκατομμυρίων, "η χορήγηση των οποίων δεν συνοδεύθηκε από την προϋπόθεση της επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες".

Το ΕΕΣ υπενθυμίζει ότι η ενωσιακή νομοθεσία παρέχει στους αεροπορικούς επιβάτες το δικαίωμα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου τους ή της μεταφοράς τους με άλλη πτήση.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης πολλοί επιβάτες έχασαν χρήματα που δικαιούνταν, ορισμένες φορές με τη συμφωνία των κρατών μελών: 15 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου, ενέκριναν έκτακτα μέτρα για την απαλλαγή των αεροπορικών εταιρειών και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών από την πάγια υποχρέωσή τους να επιστρέφουν το αντίτιμο του εισιτηρίου στους επιβάτες.

Το ΕΕΣ σημειώνει ότι "κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου, πολλοί επιβάτες υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν κουπόνια, τα οποία, ωστόσο, δεν παρείχαν πάντοτε προστασία έναντι του κινδύνου αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών".

Επιπλέον τονίζει ότι "η πρακτική αυτή καθυστερούσε την προοπτική επιστροφής των χρημάτων. Από τα μέσα του 2020, οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν χρήματα στους επιβάτες, διαδικασία που, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διαρκούσε πολύ περισσότερο από τις επτά ημέρες (για τους επιβάτες που είχαν αγοράσει μόνον αεροπορικό εισιτήριο) ή τις 14 ημέρες (για εκείνους που είχαν αγοράσει «πακέτο» που συνδύαζε αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή) που προβλέπει η νομοθεσία".

"Η μάχη ήταν ακόμη πιο άνιση για εκείνους τους επιβάτες που δεν είχαν προμηθευθεί τα εισιτήριά τους απευθείας από τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτοί συνήθως «γίνονταν μπαλάκι» μεταξύ μεσαζόντων (όπως γραφεία ταξιδίων) και αεροπορικών εταιρειών και, στην καλύτερη περίπτωση, λάμβαναν μέρος μόνο των χρημάτων που τους οφείλονταν ή τα λάμβαναν με μεγάλη καθυστέρηση. Στη χειρότερη, δε, δεν πετύχαιναν την επιστροφή των χρημάτων τους", αναφέρει το ΕΕΣ.

"Μεταξύ των πολλών συνεπειών της, η πανδημία έπληξε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών», δήλωσε η Annemie Turtelboom, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για την έκθεση. «Μολονότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, ελάχιστα έχουν γίνει για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων εκατομμυρίων πολιτών στην ΕΕ."

Το ΕΕΣ καταγράφει ότι η Κομσιόν ενέκρινε δημόσια μέτρα για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση της COVID-19 σε όλη την ΕΕ. Αντέδρασε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ: 54 αποφάσεις χορήγησης κρατικής ενίσχυσης εγκρίθηκαν κατά μέσο όρο εντός 13 ημερών από την κοινοποίηση, μάλιστα 23 από αυτές εντός μίας εβδομάδας.

Συνολικά, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2021, τα κράτη μέλη κατέβαλαν 35 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους. Από κοινού, η Air France και η KLM έλαβαν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, η Lufthansa περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι TUI, TAP και SAS περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εκάστη. Φυσικά, ο κατάλογος αυτός δεν είναι εξαντλητικός.

Εντούτοις, καταγγέλλει ότι τα κράτη μέλη "δεν έθεσαν ρητά ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών την επιστροφή χρημάτων στους επιβάτες", μολονότι η Κομισιόν, εντός των ορίων των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της στον τομέα των δικαιωμάτων των επιβατών, είχε καταστήσει σαφές ότι αυτό ήταν επιτρεπτό.

Εν τέλει, τα κράτη μέλη "άφησαν την ευθύνη της επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες αποκλειστικά στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ενήργησαν σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότητες όσον αφορά τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων".

Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα "οι επιβάτες να τύχουν σημαντικά διαφορετικής μεταχείρισης ανά την ΕΕ".

> 29 Ιουν 2021, 3:40 μμ, ο χρήστης «athanasios athanasiou <[email protected]>» έγραψε:
>
>
> Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού
>
> Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
>
> Κατευθυντήριες γραμμές  για την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην ΕΕ, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενέκρινε η Κομισιόν και παρουσίασε στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
>
> "Ο πολιτισμός βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τώρα είναι η σειρά μας να τον στηρίξουμε στην πορεία του προς την επανεκκίνηση", δήλωσε σχετικά ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς.
>
> "Χρειαζόμαστε συντονισμένες και εξατομικευμένες προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορέσει ο τομέας του πολιτισμού να ξαναρχίσει σταδιακά και με ασφάλεια τις δραστηριότητές του και να είναι καλύτερα προετοιμασμένος απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις", τόνισε.
>
> "Οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελούν ισχυρά ευρωπαϊκά κεφάλαια και είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής κοινωνίας και, γενικότερα, για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας", εξηγεί ο Αντιπρόεδρος.
>
> Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ βασίζονται σε συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και σε πληροφορίες της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας. Λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές επιδημιολογικές καταστάσεις στα κράτη μέλη και την εξέλιξή τους. Παρέχουν τους δείκτες και τα κριτήρια (όπως η κυκλοφορία του ιού, η εμβολιαστική κάλυψη, η χρήση προστατευτικών μέτρων, η υποβολή σε διαγνωστικές εξετάσεις και η ιχνηλάτηση επαφών) που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της επανέναρξης ορισμένων δραστηριοτήτων.
>
> Ως εκ τούτου η Κομισιόν συνιστά τα ακόλουθα μέτρα και πρωτόκολλα:
>
> - η άρση όλων των περιορισμών θα πρέπει να είναι στρατηγική και σταδιακή, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων στην αρχή, ώστε να αξιολογείται η επιδημιολογική κατάσταση·
>
> - τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς τα πρωτόκολλα των ενεργειών όταν εντοπίζονται κρούσματα COVID-19·
>
> - θα πρέπει να διατίθενται στοχευμένες πληροφορίες και/ή ad hoc κατάρτιση σε όλο το προσωπικό των πολιτιστικών ιδρυμάτων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι μόλυνσης·
>
> - θα πρέπει να προωθηθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που εργάζονται σε πολιτιστικούς χώρους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία τόσο των ίδιων όσο και του κοινού·
>
> - για την πρόσβαση σε χώρους εκδηλώσεων μπορεί να απαιτείται από τους συμμετέχοντες αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ COVID-19 και/ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και/ή αποδεικτικό ανάρρωσης COVID-19.
> Ανάλογα με την κυκλοφορία των παραλλαγών σε τοπικό επίπεδο, η απαίτηση αυτή μπορεί να επεκταθεί στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα·
>
> - τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του κοινού είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που χρειάζονται για την ιχνηλάτηση επαφών·
>
> - τα πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εφαρμόζουν στοχευμένα μέτρα προστασίας: τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης, όποτε είναι δυνατόν· καθαροί και προσβάσιμοι χώροι για το πλύσιμο των χεριών· κατάλληλος εξαερισμός· και συχνός καθαρισμός των επιφανειών. Η χρήση μάσκας προσώπου από τους συμμετέχοντες αποτελεί σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο.
>
> Τα κράτη μέλη, τώρα, καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να επενδύσουν ευρέως σ` αυτούς τους τομείς και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να εξέλθουν από την κρίση.
>
> Η Κομισιόν θυμίζει ότι έχει αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδοτική της στήριξη στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, χορηγώντας σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα `Δημιουργική Ευρώπη` και σχεδόν 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon από το 2021 έως το 2027.
>
> Το φθινόπωρο του 2021 η Κομισιόν θα δημοσιεύσει διαδικτυακό οδηγό σχετικά με την ενωσιακή χρηματοδότηση για τον πολιτισμό, ο οποίος θα καλύπτει όλα τα υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ που βρίσκονται στη διάθεση των κρατών μελών και του συγκεκριμένου τομέα.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2021 - 18:31

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Μήνυμα Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
17:30
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου
12:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Σακελλαροπούλου: "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μαζί να αγωνίζονται για την απελεύθερωση και την επανένωση της Κύπρου"
12:45
[ΒΙΝΤΕΟ] ΠτΔ: "Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία"
12:31
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.