Δέκα κοινότητες σε πύρινο κλοιό - Νέα μέτωπα εκδηλώνονται συνεχώς

Δωδεκαμελης ομάδα βρίσκεται επί ποδός στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί εκτάκτως στη Βαβατσινιά, ενώ βρισκόταν στο δρόμο ενισχύσεις τόσο από το τμήμα δασών όσο και από την πολιτική άμυνα.  Γίνονται προσπάθειες περιφρούρησηςτης περιοχής για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στις γειτονικές περιοχές. 

Αρακαπάς, Μελίνη, Επταγώνια, Συκόπτερα και Διερώνα έχουν εκκενωθεί - Εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά . Δόθηκαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγιοι Βαβατσινιάς.

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στο χωριό Αρακαπάς στην επαρχία Λεμεσού, γύρω στις τρεις το απόγευμα, κατακαίοντας στο πέρασμά της σπίτια και αυτοκίνητα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πύρινη λαίλαπα κατευθύνεται απειλητικά προς τα γειτονικά χωριά των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας.

Αρακαπάς, Μελίνη, Επταγώνια, Συκόπτερα και Διερώνα έχουν εκκενωθεί, ενώ δόθηκαν οδηγίες για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγιοι Βαβατσινιάς.

IMG_20210703_170301.jpg

Οι καπνοί είναι ορατοί από τις κοινότητες -Επισκοπείο, Πολιτικό

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και κάτοικοι του Αρακαπά, οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν στο χωριό για να διασώσουν τις περιουσίες τους.  

Κλήθηκαν, επίσης, εκτός υπηρεσίας πυροσβέστες, ενώ στήθηκε κέντρο συντονισμού.

Ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο χωριό είναι οι δηλώσεις του κοινοτάρχη, Βάσου Βασιλείου, ο οποίος έκαμε λόγο για στιγμές πανικού και χάους που βιώνουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τέσσερα σπίτια. Στο πέρασμά της η πυρκαγιά καίει δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητα Αρακαπά. Η πυρκαγιά κατευθύνεται από πολλά μέτωπα, ενώ έχουν εκκενωθεί σπίτια. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν κατοικίες στην κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική υπηρεσία επιχειρεί για κατάσβεση τους. Τα άτομα τα οποία διέμεναν στις κατοικίες μεταφέρονται από την Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα σε κέντρο αναψυχής στην Επταγώνια. Εκκενώνεται αυτή τη στιγμή και η κοινότητα Μελίνης, αναφέρει στο τουιτερ ο Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Αντρέας Κεττής.

Ενωρίτερα έγραψε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά παρά την κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής.

Η πυροσβεστική υπηρεσία παρακαλεί το κοινό να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τους δρόμους (Οδού - Μελίνης Λεύκαρα - Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιά - Κελλάκι, Ακρούντα - Διερώνα , Χοιροκοιτία - Βάβλα, Φαρμακά - Οδού).

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς, μετά από αυτά στην Παρεκκλησιά και τη Λευκωσία, μαίνεται ανεξέλεγκτα κοντά στην κοινότητα Αρακαπά και σύμφωνα με πληροφορίες στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις τρεις το απόγευμα και σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτιά που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και εκεί επικεντρώνονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Κινδυνεύουν, είπε, σπίτια και υποστατικά.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και κάτοικοι του χωριού με όσα μέσα διαθέτουν.

Ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στο χωριό είναι οι δηλώσεις του κοινοτάρχη, Βάσου Βασιλείου, ο οποίος έκαμε λόγο για στιγμές πανικού και χάους που βιώνουν οι κάτοικοι.

Η φωτιά, είπε, είναι ανεξέλεγκτη μέσα στο χωριό και επιχειρείται απομάκρυνση των κατοίκων. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς αρνούνται να αποχωρήσουν και προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουλίου 2021 - 06:59

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Οκτωβρίου
Πρόεδρος Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αθώους
14:10
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία του ΟΗΕ στο Κυπριακό με τα κατάλληλα μέσα
13:13
Στην οργάνωση Nihon Hidankyo της Ιαπωνίας το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης
12:56
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 11/10/24
12:03
Εγκαίνια νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
11:40
Τον ρόλο της Κύπρου εντός της ΕΕ αναδεικνύει η Σύνοδος MED 9
11:32
Επεισοδιακή σύλληψη νεαρού στη Λάρνακα. Είχε μαζί του 11 κιλά κάνναβης
10:21
Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της ΑΗΚ για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του δικτύου διανομής
08:53
Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προς ενίσχυση των ευάλωτων
08:25
Στην Κύπρο υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας οι 8 συλληφθέντες για υπόθεση τρομοκρατίας
07:38
Διεξάγεται στην Πάφο η Σύνοδος των MED-9 παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.