Διαφορετικά συμπτώματα Covid ανά φύλο και ηλικία διαπιστώνουν Βρετανοί επιστήμονες

Τα συμπτώματα της COVID-19 κατά τα αρχικά στάδια της νόσου διαφέρουν ανά φύλο και ηλικία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύουν στο περιοδικό The Lancet Digital Health ερευνητές του King’s College του Λονδίνου.

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή ZOE την οποία χρησιμοποιούν σε τακτική βάση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δηλώνουν θετικές διαγνώσεις και συμπτώματα του κορoνοϊού.

Για τη μελέτη αναλύθηκε η συχνότητα εμφάνισης 18 συμπτωμάτων, όπως η απώλεια οσμής, πόνοι στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, ο επίμονος βήχας, ακόμα και οι φουσκάλες στα πόδια.

Μεταξύ άλλων συμπερασμάτων οι συντάκτες τονίζουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ως αρχικά συμπτώματα δύσπνοια, κόπωση, ρίγη και πυρετό. Στις γυναίκες πιο συχνά εμφανίζονται στην αρχή της λοίμωξης συμπτώματα όπως ανοσμία, πόνος στο στήθος και επίμονος βήχας.

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών δεν καταγράφεται ιδιαίτερα το σύμπτωμα της ανοσμίας, το οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στους άνω των 80. Αλλά σε αυτές τις μεγαλύτερες ηλικίες συχνά εκδηλώνεται διάρροια ως αποτέλεσμα της προσβολής από τον κορoνοϊό.

Επίσης για τους άνω των 80 συνήθως αναφέρονται ως συμπτώματα ο πονόλαιμος, η ενόχληση στα μάτια, το ρίγος, οι πόνοι στο στήθος και οι πόνοι στους μύες.

Στους φορείς μεταξύ 60 και 70 ετών τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, ο ασυνήθιστος πόνος των μυών, η δύσπνοια και η ανοσμία.

Στις ηλικίες 40-59 πιο ενδεικτικό σύμπτωμα σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες θεωρείται ο επίμονος βήχας.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο πυρετός δεν δηλώνεται ως βασικό σύμπτωμα στην αρχή της λοίμωξης από καμία ηλικιακή ομάδα.

Για τις πιο νεαρές ηλικίες, από 16 έως 39 ετών, τα πιο συχνά συμπτώματα εντός των πρώτων τριών ημερών είναι η απώλεια οσμής, πόνοι στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα, δύσπνοια και ενοχλήσεις στα μάτια.

Οι ερευνητές πίσω από την εφαρμογή ΖΟΕ έχουν καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει τη λίστα των συμπτωμάτων Covid πέρα από τον υψηλό πυρετό, τον επίμονο βήχα και την απώλεια οσμής και γεύσης.

Λένε μάλιστα ότι πέρα από τις διαφορές ανά ηλικία έχει υπάρξει αλλαγή στα συμπτώματα και λόγω της παραλλαγής Δέλτα, η οποία π.χ. προκαλεί επίσης συνάχι, πονοκέφαλο και πονόλαιμο.

Πάντως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την περίοδο έως τον περσινό Οκτώβριο.

Aνταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2021 - 12:39

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό
19:57
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
18:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Μπλίνκεν: Ο Χασάν Νασράλα ήταν ένας βάρβαρος τρομοκράτης και ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν
17:52
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
16:48
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 30/09/24
16:08
Φονικό ποδοπάτημα στη Νότια Κορέα: Ο πρώην αρχηγός της τοπικής αστυνομίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση
16:02
Πραγματοποιείται η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
16:00
Διαμαρτυρία δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές για παύση Αναπληρωτή Διευθυντή
15:45
Νέο θανατηφόρο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο - Θύμα η Ελένη Πεκρή
15:35
Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας υπαινίχθηκε ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου
15:20
Κρεμλίνο: Καταδίκασε το θάνατο του Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.