Η κηδεία του λογοτέχνη Πάνου Ιωαννίδη θα τελεστεί δημοσία δαπάνη ανακοίνωσε την Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αγαπητού λογοτέχνη, ο οποίος υπηρέτησε τα κυπριακά γράμματα επί σειρά δεκαετιών.
Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, το 1935. Σπούδασε Μ.Μ.Ε. σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εργάστηκε, για μικρά διαστήματα, ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και ως υπάλληλος στο Αγγλικό Διοικητήριο Λευκωσίας. Το 1955 προσελήφθη στον αγγλοκρατούμενο, τότε, ραδιοσταθμό CBS (Cyprus Broadcasting Service), το μετέπειτα Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου εργάστηκε ως επιμελητής και σκηνοθέτης θεατρικών έργων και ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών.
Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το1960, συνέχισε να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Αφυπηρέτησε το 1995 από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προγραμμάτων ΡΙΚ. Στη διάρκεια της θητείας του στη θέση αυτή, επιπροσθέτως των διοικητικών και οργανωτικών καθηκόντων του, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και τηλεσειρές. Ήταν παντρεμένος με τη Χλόη Ιωαννίδη και πατέρας δυο παιδιών.
Ο Πάνος Ιωαννίδης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έργα του βραβεύτηκαν επανειλημμένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε διεθνείς ανθολογίες, περιοδικά και άλλα έντυπα σε πολλές γλώσσες. Πέντε θεατρικά του έργα ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αρκετά άλλα από ελεύθερες επαγγελματικές σκηνές και την τηλεόραση, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Το 1979, ίδρυσε μαζί με άλλους Κύπριους λογοτέχνες το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ, του οποίου προήδρευε επί σειρά ετών. Με δική του πρωτοβουλία και προσωπική εργασία ή εποπτεία, το ΠΕΝ εξέδωσε μέχρι σήμερα, σε αγγλική μετάφραση, 63 λογοτεχνικά πορτρέτα κορυφαίων Κυπρίων λογοτεχνών, 10 τόμους ανθολογιών ποίησης, πεζογραφίας και δοκιμίου, επετηρίδες και σωρεία άλλων βιβλίων.
Από το 2004, εξέδιδε στην αγγλική γλώσσα το τριμηνιαίο πολιτιστικό και λογοτεχνικό περιοδικό In Focus το οποίο επιχορηγείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τις οποίες είχε στενή συνεργασία.
Έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας πέντε φορές, για τα έργα του Κύπρια Έπη το 1968, Απογραφή το 1973, Η αθέατη όψη το 1979, Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.Κ το 1989 και Κοάζινος το 2012. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας - Θεοδόσης Πιερίδης» και με το Βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Το 2008 απονεμήθηκε στον Πάνο Ιωαννίδη το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, που είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
https://news.rik.cy/article/2021/7/5/demosia-dapane-e-kedeia-tou-logotekhne-panou-ioannide-anakoinose-to-up-paideias/