Η Κομισιόν εγκαινίασε σήμερα επίσημα τον Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις Υπεύθυνες Επιχειρήσεις Τροφίμων

Η Κομισιόν εγκαινίασε σήμερα επίσημα τον Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις Υπεύθυνες Επιχειρήσεις Τροφίμων και τις Πρακτικές Μάρκετινγκ, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork» .

Οκώδικας αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να αυξήσει τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή υγιεινών και βιώσιμων επιλογών τροφίμων που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και έχει αναπτυχθεί με ενώσεις και εταιρείες της ΕΕ, με ενεργό συμμετοχή και συμβολή άλλων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και με τις υπηρεσίες της Κομισιόν.

Οι ενώσεις και οι εταιρείες στον τομέα των τροφίμων που υπογράφουν τον κώδικα δεσμεύονται να επιταχύνουν τη συμβολή τους σε μια βιώσιμη μετάβαση. Με τις δεσμεύσεις τους, εγκρίνουν τους στόχους που ορίζονται στον Κώδικα και ενθαρρύνουν παρόμοιες εταιρείες να συμμετάσχουν επίσης.

Η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει τον Κώδικα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων αργότερα αυτό το έτος.

Ο Κώδικας σηματοδοτεί την έναρξη μιας δυναμικής διαδικασίας. Η διακυβέρνηση του Κώδικα θέτει σε εφαρμογή τα εργαλεία συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων προκειμένου να δημιουργήσουν νέες και πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, συνεργασίες και να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "σημερα σηματοδοτούμε ένα από τα πρώτα παραδοτέα στο έργο μας στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork προς ένα υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων. Η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των παραγόντων είναι απαραίτητη για την επιτυχή μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Ο Κώδικας Συμπεριφοράς της ΕΕ θα διευκολύνει αυτή τη συνεργασία, βασιζόμενος στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η βιομηχανία τροφίμων και ενθαρρύνει πιο φιλόδοξη δράση. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων είναι ήδη γνωστή για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της. Θα πρέπει επίσης να γίνει το χρυσό πρότυπο για τη βιωσιμότητα. "

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δύο επίπεδα δεσμεύσεων:

Τις ενώσεις με ένα σύνολο επτά στόχων, καθένας με επιμέρους στόχου και ενδεικτικές δράσεις, που σχετίζονται με δράσεις που προωθούν τη μετάβαση προς υγιή και βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων επεξεργασίας τροφίμων, λιανικής και υπηρεσιών τροφίμων στην αειφορία και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των αλυσίδων αξίας τροφίμων, σε σχέση με τους πρωτογενείς παραγωγούς και άλλους παράγοντες της αλυσίδας. Οι ενώσεις πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο σε ετήσια βάση.

Και τις εταιρείες: πλαίσιο για φιλόδοξες δεσμεύσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και για εταιρείες με πρωτοποριακή φιλοδοξία, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την καλή μεταχείριση των ζώων, έως τη μείωση της ζάχαρης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πλήρη γκάμα προϊόντων τους. Οι εταιρείες θα αναφέρουν την πρόοδο υποβάλλοντας μια σύνοψη της έκθεσής τους σε ετήσια βάση.

Στην πρώτη μέρα ισχύος του Κώδικα καταγράφονται 65 υπογράφοντες, εκ των οποίων 26 κατασκευαστές τροφίμων, 14 λιανοπωλητές τροφίμων, 1 από τον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων και 24 ενώσεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2021 - 13:54

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
17:30
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου
12:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Σακελλαροπούλου: "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μαζί να αγωνίζονται για την απελεύθερωση και την επανένωση της Κύπρου"
12:45
[ΒΙΝΤΕΟ] ΠτΔ: "Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία"
12:31
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 01/10/24
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.