Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων αργά ή γρήγορα είναι στην ενωμένη Ευρώπη, λέει η Μέρκελ

"Αργά ή γρήγορα, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη", δήλωσε η Καγκελάριος `Αγγελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά, με διοργανωτή την Γερμανία και με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Εμείς, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε κάθε συμφέρον για την ειρηνική και καλή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων. Και έχουμε επίσης ευθύνη να συνεισφέρουμε σε αυτό πρακτικά", τόνισε η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014, περιέγραψε τις συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και έργα στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών ως "σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας σταθερής ανταλλαγής διασυνοριακών συνθηκών που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των επιφυλάξεων".

Επιπλέον η καγκελάριος αναφερόμενη στη δημιουργία του Φόρουμ Νεολαίας, μίλησε για "μεγάλη επιτυχία": "Αυτό που φαινόταν αδιανόητο, είναι εφικτό: ένα Φόρουμ Ανταλλαγών Νέων και Μαθητών, το οποίο φέρνει κοντά νέους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκειών. Πρόκειται για χειροπιαστή δουλειά για την ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα είναι και η μορφή της Διαδικασίας του Βερολίνου μετά την επικείμενη αποχώρηση της κ. Μέρκελ από την Καγκελαρία.

"Ένα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφές, ότι η προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενισχυθεί και ότι η Διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να συνεχίσει να την υποστηρίζει", δήλωσε στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η Κάτγια Λάικερτ, ενώ η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια Σουζάνε Σουτς τόνισε στην DW ότι η σημερινή σύνοδος είναι "το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης σειράς προπαρασκευαστικών διασκέψεων", μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ως πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σουτς ανέφερε την απόφαση για κατάργηση των τελών περιαγωγής για την κινητή τηλεφωνία, αλλά και την επέκταση των υποδομών μεταφορών και ενέργειας και τη σύνδεσή τους με τους διαδρόμους της ΕΕ.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά να γίνουν, επισήμανε η ίδια αναφερόμενη στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινής αγοράς με στόχο τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρώπης - της κίνησης των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2021 - 08:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
17:30
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου
12:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Σακελλαροπούλου: "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μαζί να αγωνίζονται για την απελεύθερωση και την επανένωση της Κύπρου"
12:45
[ΒΙΝΤΕΟ] ΠτΔ: "Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία"
12:31
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 01/10/24
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.