Σημαντική για την ιστορική μνήμη, η έκδοση «Κύπρος και 1821», του Κ. Κοκκινόφτα, είπε ο Υπ. Παιδείας

Το νέο συγγραφικό πόνημα του ερευνητή και συγγραφέα, Κωστή Κοκκινόφτα, με τίτλο: «Κύπρος και 1821»  συμβάλλει στην «περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση όλων μας σε θέματα που αφορούν τη συλλογική ιστορική μας μνήμη», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου κατά την παρουσίαση της έκδοσης την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021, στον ιστορικό χώρο μπροστά από τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι το βιβλίο αυτό, «αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της μεγάλης συμβολής και συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα του 1821 και φωτίζει τη θυσία και το μαρτύριο των ηρωικών μορφών της 9ης Ιουλίου 1821».

Το βιβλίο «Κύπρος και 1821» είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και περιλαμβάνει είκοσι τρεις αυτοτελείς εργασίες, που αναφέρονται στην πολύπλευρη συμβολή της Κύπρου στον Αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και οι οποίες διαχωρίζονται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορά στον βίο και το έργο των Μαρτύρων Αρχιερέων του 1821. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται σε πτυχές της συμμετοχής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση και η τρίτη σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει λαϊκές παραδόσεις για το 1821. Τον τόμο συμπληρώνει παράρτημα με σχετικά έγγραφα, βιβλιογραφία, αρχειακές πηγές και λεπτομερές ευρετήριο.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πέτρος Παπαπολυβίου, σημειώνοντας ότι « ο Κωστής Κοκκινόφτας συνδιαλέγεται άριστα με τη βιβλιογραφία και θέτει συνεχώς νέα ερωτήματα ενώ το έργο του «Κύπρος και 1821» είναι το επιστέγασμα της πολύχρονης έρευνας και πορείας του.

Στην έκδοση, «εξετάζονται γεγονότα που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστά, επομένως, αποτελεί στέρεο έργο υποδομής και βιβλίο αναφοράς που θα συμβάλει σημαντικά στην μελέτη της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης», είπε ο κ. Παπαπολυβίου.

Ο ακαδημαϊκός, Νίκος Νικολαΐδης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, εξαίροντας την πολυεπίπεδη επιστημονική προσφορά και την πολυπλήθεια των έργων του Κωστή Κοκκινόφτα.

Είπε ότι «τα ιστορικά σκαλοπάτια του υπό αναφορά και παρουσίαση βιβλίου του, και, προπάντων, τα ανέκδοτα κείμενα, καταμαρτυρούν από τη μια την επώδυνη οδοιπορία του και από την άλλη μας παρωθούν στον γυρισμό και στη μελέτη του δικού μας ιστορικού λίκνου. γεγονός, το οποίο συμβάλλει και στην αποκωδικοποίηση της δικής μας σημερινής αναστροφής και συνείδησης, εν όψει, μάλιστα, του τουρκικού επεκτατισμού και της νεοθωμανικής βουλιμίας». 

Στην αντιφώνησή του, ο Κωστής Κοκκινόφατας, σημείωσε  ότι «η παρουσιαζόμενη έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο κατάδειξης των εθνικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων της ιδιαίτερής μας πατρίδας Κύπρου με τον ευρύτερο Ελληνισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου».

Πρόσθεσε ότι με το βιβλίο «Κύπρος και 1821», το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, «συμμετέχει στους εορτασμούς της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που υπήρξε ορόσημο στην πορεία του νεότερου Ελληνισμού, συνέβαλε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και στη μετέπειτα πνευματική του αναγέννηση, αλλά παράλληλα επηρέασε καθοριστικά και την ιστορική διαδρομή της Κύπρου».

Οπως είπε ο Κωστής Κοκκινόφτας, «η ιστορία είναι οδοδείκτης για το παρόν και το μέλλον και ο αγώνας για ελευθερία το 1821 μας διδάσκει να αντλούμε αισιοδοξία από τη μαχητικότητά τους για να αντιμετωπίζουμε με σθένος το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της κατοχής τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα, διαφυλάσσοντας την εθνική μας ταυτότητα και την ελληνορθόδοξή μας συνείδηση».

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης του βιβλίου.

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπάσματος από τη µελέτη του Κωστή Κοκκινόφτα και συγκεκριμένα από την «Κρύπτη των Φιλικών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο».

Την εκδήλωση διάνθισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το μουσικό νεανικό σχήμα «Romiosini Ensemble», με επιμέλεια του Γιώργου Κυπριανού. Η παρουσίαση του βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των διακοσίων χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιουλίου 2021 - 18:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Οκτωβρίου
Πρόεδρος Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει αθώους
14:10
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία του ΟΗΕ στο Κυπριακό με τα κατάλληλα μέσα
13:13
Στην οργάνωση Nihon Hidankyo της Ιαπωνίας το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης
12:56
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 11/10/24
12:03
Εγκαίνια νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
11:40
Τον ρόλο της Κύπρου εντός της ΕΕ αναδεικνύει η Σύνοδος MED 9
11:32
Επεισοδιακή σύλληψη νεαρού στη Λάρνακα. Είχε μαζί του 11 κιλά κάνναβης
10:21
Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της ΑΗΚ για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του δικτύου διανομής
08:53
Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προς ενίσχυση των ευάλωτων
08:25
Στην Κύπρο υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας οι 8 συλληφθέντες για υπόθεση τρομοκρατίας
07:38
Διεξάγεται στην Πάφο η Σύνοδος των MED-9 παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.