Ελλάδα:Όλα τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επεσήμανε πως «το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και τα παιδιά του, την οποία αποφάσισε πριν από λίγο η κυβέρνηση». Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι τέλους ο Βασίλης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η «ενίσχυση κατοίκων και επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά και για να δρομολογήσουμε την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν. Πρώτα και πάνω απ' όλα της βόρειας Εύβοιας, αλλά και της βόρειας Αττικής, της Ηλείας, αλλά και της Μάνης.

Θυμίζω ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται. Όμως το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις. Λύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες.

Όπως είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω χθες, οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και αν χρειαστεί θα διεκδικήσουμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους», είπε.

Υπενθύμισε πως «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει διαθέσει για πληγέντες από άλλες φυσικές καταστροφές -με πιο μεγάλη αυτή του Ιανού- περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί με 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 585 εκατομμύρια. Και βέβαια σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε τους πόρους περίπου 16 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται για πράσινες πολιτικές προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα επτά χρόνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στο σημείο αυτό πως «τα μέτρα τα οποία θα εγκρίνουμε σήμερα αφορούν ουσιαστικά τρία επίπεδα.

Α. Το πρώτο είναι το επίπεδο των άμεσων αποζημιώσεων για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται. Για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για καταστροφές ή βλάβες σε υποδομές και σε περιουσίες.

Ταυτόχρονα, θα εγκρίνουμε και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αυγούστου 2021 - 17:38

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Τον Οκτώβριο άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό
19:57
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
18:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Μπλίνκεν: Ο Χασάν Νασράλα ήταν ένας βάρβαρος τρομοκράτης και ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν
17:52
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
16:48
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 30/09/24
16:08
Φονικό ποδοπάτημα στη Νότια Κορέα: Ο πρώην αρχηγός της τοπικής αστυνομίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση
16:02
Πραγματοποιείται η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
16:00
Διαμαρτυρία δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές για παύση Αναπληρωτή Διευθυντή
15:45
Νέο θανατηφόρο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο - Θύμα η Ελένη Πεκρή
15:35
Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας υπαινίχθηκε ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου
15:20
Κρεμλίνο: Καταδίκασε το θάνατο του Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό
15:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.