Επιτέλους ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές από το 2024 στην ΕΕ

Την τελική έγκριση για την οδηγία με την οποία ο φορτιστής USB-C θα καταστεί ο υποχρεωτικός τύπος φορτιστή για πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ακουστικά από το 2024, έδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα.

Όπως εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό σημαίνει πως από την εφαρμογή της νέας οδηγίας οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζουν νέο φορτιστή με κάθε νέα αγορά κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής.

«Ένας φορτιστής που ταιριάζει σε πολλές συσκευές θα εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα» δήλωσε σχετικά ο Τζόζεφ Σικέλα, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η πληθώρα φορτιστών δημιουργεί 11 χιλιάδες τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

Οι συσκευές που καλύπτονται από τη νέα οδηγία, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, περιλαμβάνουν τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και e-readers, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια καθώς και φορητά συστήματα πλοήγησης.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν επίσης πως κάθε νέα συσκευή θα πρέπει να φέρει σήμανση στη συσκευασία για το κατά πόσο πωλείται με φορτιστή, καθώς και για τις επιδόσεις φόρτισης.

Μεταξύ άλλων, έχει αποφασιστεί πως η Κομισιόν θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της ασύρματης φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Προβλέπεται πως 16 μήνες μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων, αυτοί θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Ειδικότερα, οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά την υπογραφή της Οδηγίας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και είκοσι μέρες μετά την έκδοσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα τεθούν σε εφαρμογή 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, ενώ θα αρχίσουν να καλύπτουν και τους φορητούς υπολογιστές 40 μήνες μετά την έναρξη της οδηγίας.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου 2022 - 19:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Νέος Γενικός Ελεγκτής ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
07:47
Τίτλοι ειδήσεων: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024
06:06
Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Λίβανο ζήτησε η Γαλλία
06:01
Ιδέες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Λίβανο θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ
05:59
Δραματική η κατάσταση στο Λίβανο
05:56
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας στο επίκεντρο των σημερινών επαφών Χριστοδουλίδη
05:52
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
05:48
Ετοιμότητα Λευκωσίας για τριμερή συνάντηση. Καθοριστική η επικείμενη συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν
05:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/09/24
05:26
23 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση Αντόνιο Γκουτέρες - Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη
23:00
Βροχές χρυσάφι! Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
20:47
Κουλίας στο ΡΙΚ: «Να κοιτάξουν ποιοι δεν σεβάστηκαν τους θεσμούς»
20:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.