Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια

Ένα προγνωστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει εικόνες των ματιών, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια - και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα μόνο λεπτό - τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Τα ευρήματα ενισχύουν τα στοιχεία προηγούμενων μελετών ότι τα μάτια αποτελούν ένα χρήσιμο «παράθυρο» για την καρδιαγγειακή υγεία στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης προσέγγισης.

Το νέο επίτευγμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αποτελεσματική και μη επεμβατική εξέταση που δεν θα χρειάζεται καν να γίνεται σε ιατρικό κέντρο, αλλά στο ίδιο το ιατρείο του οφθαλμίατρου ή άλλου γιατρού ή ακόμη και από κινητές μονάδες στον δρόμο με τη χρήση κάμερας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αλίσια Ρετζίνα Ρουντνίκα του Πανεπιστημίου St George's του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ανέπτυξαν το «έξυπνο» εργαλείο Quartz, το οποίο «εκπαίδευσαν» με εικόνες ματιών 88.052 ατόμων 40-69 ετών, οι οποίες αφορούσαν τις αρτηρίες και φλέβες στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Το μοντέλο στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε εικόνες ματιών 7.411 ανθρώπων 48-92 ετών, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία για κάθε άτομο, όπως ιστορικό καπνίσματος, λήψη φαρμάκων κατά της υπέρτασης, προηγούμενα εμφράγματα ή εγκεφαλικά κ.α. Το σύστημα ήταν σε θέση να κάνει σωστές προβλέψεις για τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να γνωρίζει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα το πολύ το επίπεδο του καρδιαγγειακού κινδύνου του. Έτσι θα βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία και θα σωθούν ζωές», δήλωσε η δρ Ρουντνίκα και πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει έγκαιρα φαρμακευτική θεραπεία (π.χ. να πάρει στατίνες) ή να κάνει άλλη επέμβαση.

Η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά και οι άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παρόλο που διάφορες υπάρχουσες εξετάσεις προβλέπουν τον σχετικό κίνδυνο, δεν είναι πάντα ικανές να εντοπίσουν με ακρίβεια ποιός θα εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα στο μέλλον.

Η νέα εξέταση αγγειογραφίας του αμφιβληστροειδούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI enabled retinal vasculometry) έρχεται να προστεθεί στο διαθέσιμο ιατρικό «οπλοστάσιο», προσφέροντας μια επιπρόσθετη ή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συνήθεις εξετάσεις αίματος ή τις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://bjo.bmj.com/content/early/2022/08/23/bjo-2022-321842?rss=1

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 09:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Νοεμβρίου
Στις πληγείσες περιοχές ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Αντιδημάρχοι
19:28
Σύλληψη 24 υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:54
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
18:00
Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος
17:34
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 24/11/24
16:44
Διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της Κύπρου
16:35
"Φύσηξε προβλήματα" σε ολόκληρο το νησί -Πτώσεις δέντρων, μετακινήσεις σκαλωσιών...
16:15
Διμερή συνεργασία και διεθνή θέματα σε επικοινωνία Πούτιν -Ερντογάν
15:58
Σχέδιο για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ παρουσίασε στον Μπάιντεν ο Πρόεδρος
15:52
Ο Ζοζέπ Μπορέλ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο
14:49
Λίβανος: Νεκρός στρατιώτης και 18 τραυματίες σε ισραηλινό χτύπημα
14:30
Λευκό τοπίο στις κορυφές του Τροόδους -Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού...
14:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.