Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Τέλος στη ρωσική φιλοδοξία για χερσαία γέφυρα ως την Οδησσό με την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Η απόφαση υποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας πιθανότατα βάζει τέλος στην επίτευξη της «στρατηγικής φιλοδοξίας» της Ρωσίας για δημιουργία μίας χερσαίας γέφυρας που θα εκτείνεται ως την Οδησσό, επισημαίνει σε σημερινή ενημέρωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί τις δυνάμεις της στη δυτική όχθη του ποταμού δεχόταν πίεση από τα ουκρανικά πλήγματα στις οδούς ανεφοδιασμού.
Αναφέρεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολλές γέφυρες και πιθανότατα θα έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή, ώστε να επιβραδύνουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.
Το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει δε ότι με τα διαθέσιμα σημεία διάσχισης του Δνείπερου να είναι περιορισμένα, οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι ευάλωτες κατά την επιχείρηση υποχώρησης. «Είναι πιθανό ότι η υποχώρηση θα πραγματοποιείται επί αρκετές ημέρες με αμυντικές θέσεις και πυρά πυροβολικού να καλύπτουν τις δυνάμεις που υποχωρούν», προσθέτει το ενημερωτικό σημείωμα.

ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Photo by Kenzo TRIBOUILLARD AFP.jpg


Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολίασε αναφορικά με την εντολή υποχώρησης από τη Χερσώνα πως η Ρωσία «έχει χάσει απολύτως τη δυναμική» που είχε αναπτύξει στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση υποχώρησης «ενθαρρυντική» και είπε ότι δείχνει πώς ο ουκρανικός στρατός με την ενίσχυση δυτικών όπλων δημιουργεί πίεση επί των Ρώσων. Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι είναι νωρίς να προκύψουν συμπεράσματα για τη σημασία των εξελίξεων στη Χερσώνα. «Είναι μέρος ενός γενικού μοτίβου ή εικόνας που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, με τη Ρωσία να έχει χάσει απολύτως τη δυναμική. Έχουν υποχρεωθεί να παραδώσουν εδάφη. Αλλά δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε τους Ρώσους. Έχουν ακόμα τις ικανότητες να πλήττουν ουκρανικές πόλεις. Άρα αυτό δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να προξενήσει πολλή ζημιά στην Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού λόρδος Ντάνατ είπε πως αν ήταν ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου στρατηγός Γκερασίμοφ θα σκεφτόταν πολύ για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στο Κρεμλίνο για να ανατρέψει τον «μπάσταρδο» Πούτιν. Κατά τον Βρετανό στρατηγό η υποχώρηση από τη Χερσώνα «πιθανότατα είναι μία στιγμή ορόσημο» σε αυτή την πολεμική σύρραξη. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν και πιθανώς μαρτυρά την ανάγκη ανασύνταξης των Ρώσων, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένα ρωσικό τέχνασμα ώστε να ενθαρρυνθούν οι Ουκρανοί να προχωρήσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιου είδους επικίνδυνη έκπληξη.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2022 - 13:44

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα για ηγεσία Κομισιόν
16:51
Το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει ανάπτυξη περαιτέρω πυρηνικών όπλων -Οργίλη αντίδραση Ρωσίας
16:44
Νορβηγία: Οικονομική βοήθεια ύψους 8,7 εκ. ευρώ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
16:39
Γερμανία: Διαπραγματεύσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025
16:31
Τετ-α-τετ Στέφανου -Στέφανου με φόντο τον Παρθενώνα! -Στο επίκεντρο και το Κυπριακό
16:17
Καταγγελίες για εικονικούς φοιτητές στα κατεχόμενα
16:07
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 17/6/2024
16:02
Η Ελλάδα απορρίπτει τις κατηγορίες του BBC για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών
15:34
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Ράφα
15:28
Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια
15:02
Αυτοδυναμία Εργατικών και καταποντισμό Τόρις συνεχίζουν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
14:45
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 17/6/2024
14:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.