ΔΝΤ: Ακόμη πιο απαισιόδοξη γίνεται η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλούμενο μία σταθερή επιδείνωση στην πορεία της αγοραστικής δύναμης κατά τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτή καταγράφεται σε έρευνες των στελεχών των επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ απέδωσε την απαισιόδοξη εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία στην σφιχτή νομισματική πολιτική που προκλήθηκε από την αυξανόμενη πορεία του πληθωρισμού σε ευρεία κλίμακα, στην ασθενή δυναμική της ανάπτυξης στην Κίνα, στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στην ανασφάλεια στον τομέα των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε μείωση της εκτίμησης του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 στο 2,7% έναντι μίας προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 2,9%.

Σε ιστολόγιο που προετοιμάστηκε για μία διάσκεψη των ηγετών της ομάδας των κρατών-μελών G20 στην Ινδονησία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας “επιβεβαιώνουν ότι η προοπτική είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη”, ειδικότερα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το περιεχόμενο πρόσφατων ερευνών με τη συμμετοχή επιχειρηματικών στελεχών για την πορεία της αγοραστικής δύναμης που καθορίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες της προσφοράς υπηρεσιών, σηματοδοτούν την ένδειξη αδυναμίας στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες των χωρών της ομάδας G20, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται, ενώ ο πληθωρισμός διατηρείται πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Μία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία τέτοια εξέλιξη από την άλλη μεριά, δρομολογεί “αυξημένους κινδύνους για μία κρίση χρέους των χωρών με ευάλωτες οικονομίες”, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Επίσης, τα όλο και αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.

Πηγές: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου 2022 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

30 Απριλίου
Χριστοδουλίδης -Σούνακ συζήτησαν για "Αμάλθεια", μεταναστευτκό, Κυπριακό...
18:40
Οι ανακαλύψεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύσκεψη στο Προεδρικό
18:35
Η Ρωσία κατέρριψε έξι αμερικανούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 30 Απριλίου 2024
18:00
Εκλογές 9ης Ιουνίου: Πέραν των 7.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο του λαού
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 30/4/24
17:45
Ισραήλ: Νεκρός Τούρκος υπήκοος ύστερα από επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού
17:23
Με 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενισχύεται το Υφυπουργείο Έρευνας - Ετήσιος απολογισμός...
16:36
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση του πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης
16:25
Σε λειτουργία από την Παρασκευή έξι σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης στη Λευκωσία
16:09
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι στην επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο
15:26
Ιταλία: Φυλάκιση στον Τζανφράνκο Φίνι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
15:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.