Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εταίρων, ώστε να στεφθεί με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας την ανάγκη να εξαλειφθούν οι «απαράδεκτες» ανισότητες στην πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα για τον καρκίνο, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Στέλλα Κυριακίδου μιλούσε τη Δευτέρα, στη Λεμεσό, στην 42η ετήσια σύναξη του European Cancer Leagues, τον πανευρωπαϊκό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό συνδέσμων ασθενών με εμπειρία καρκίνου, που φιλοξενεί στο νησί μας ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Στην ομιλία της, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε πως «ζούμε σε έναν πολύ απρόβλεπτο μεταβαλλόμενο κόσμο και έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια ότι οι απειλές για την υγεία και την ασφάλεια μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή».
Αυτή, συνέχισε, είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις, περισσότερο από ποτέ, ενώ όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη φροντίδα για τον καρκίνο, «βλέπουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανισότητες, όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και εντός των κρατών μελών, σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές ομάδες».
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, όπου το ποσοστό ελέγχων μεταξύ των κρατών μελών κυμαίνεται από 6% μέχρι 90%, η κ. Κυριακίδου είπε πως «για πολλούς από εμάς και για εμένα προσωπικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες τεράστιες ανισότητες στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα για τον καρκίνο, εν έτει 2022, εντός της ΕΕ».
Για το λόγο αυτό, υπέδειξε, η Κομισιόν υιοθετεί το «Μητρώο Ανισοτήτων για τον Καρκίνο», με στόχο την παρακολούθηση των τάσεων και την παροχή καθοδήγησης αλλά και στήριξης για επενδύσεις σε εκείνους τους τομείς της υγείας που τα κράτη μέλη υστερούν, προς όφελος των ασθενών.
Ανέφερε, επίσης, ότι το 2023, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θα δημοσιευθούν τα στοιχεία όλων των κρατών μελών σε σχέση με τον καρκίνο, μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, κάτι που θα φανερώσει μεν τις ανισότητες, αλλά θα βοηθήσει επίσης στη γεφύρωση των κενών που εντοπίζονται και θα κατευθύνει τους τρόπους στήριξης της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη.
«Τα τελευταία χρόνια η έρευνα και η τεχνολογία έχουν αλλάξει δραματικά στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον καρκίνο», είπε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι μέσα από τους σχεδιασμούς και τα προγράμματα της, η ΕΕ προσβλέπει να βελτιώσει περαιτέρω την πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών.
Πρέπει, συνέχισε, να αντιμετωπίσουμε όλους τους είδους καρκίνου, με τη συνδρομή όλων των φορέων χάραξης πολιτικής και των εταίρων «και αυτό ακριβώς προσφέρει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου».
Μεταξύ άλλων, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της δίκαιης πρόσβασης των επιζώντων από καρκίνο σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης), μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας, που θα εφαρμοστεί από το 2023 και στο «δικαίωμα τους στη λήθη, ένα δικαίωμα που μιλάει κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν ακόμη διακρίσεις προς όσους είχαν μια εμπειρία καρκίνου στη ζωή τους» είπε και διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να εργαστεί πέρα από τα όρια των κρατών μελών.
Έφερε, συγκεκριμένα, ως παράδειγμα, την παροχή βοήθειας για μεταφορά σε κράτη – μέλη, Ουκρανών καρκινοπαθών, μέσα από την κινητοποίηση ενός «πραγματικά ισχυρού δικτύου υγείας», με τη συνδρομή Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, τους οποίες ευχαρίστησε.
«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα που δείχνει τη δύναμη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δέσμευσης», πρόσθεσε, όπως επίσης και η στρατηγική εμβολιασμού για τον COVID-19, όπου τα εμβόλια διανεμήθηκαν ταυτόχρονα και ισότιμα σε κάθε ευρωπαίο πολίτη.
Αυτό, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, «δείχνει ότι όταν δουλεύουμε μαζί ως 27 είμαστε πιο δυνατοί» και ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όταν το έχουμε αυτό υπόψη, όταν εργαζόμαστε για τον καρκίνο».
Το συνέδριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος του European Cancer Leagues, καθηγητής Rui Medeiros, εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Προέδρου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Αδάμου Αδάμου, ενώ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ευρωβουλευτή, συν-πρόεδρου της ομάδας του ευρωκοινοβολίου «MEP’s Against Cancer», Λουκά Φουρλά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συζητήθηκαν θέματα όπως η ολοκληρωμένη φροντίδα των καρκινοπαθών μέσω της παροχής ογκολογικών υπηρεσιών και ανακουφιστικής φροντίδας, τρόποι καταπολέμησης των ανισοτήτων στην περίθαλψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάγκη για εξατομικευμένες θεραπείες, οι προκλήσεις για τα άτομα που ξεπέρασαν τον καρκίνο και η αξιοποίηση της υποστηρικτικής φροντίδας.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοεμβρίου 2022 - 17:41
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/article/2022/11/14/na-exaleipsoume-tis-anisotetes-gia-ton-karkino-metaxu-ton-kraton-melon-eipe-e-epitropos-kuriakidou-8986783/