Επαναξιολόγηση στο Κυπριακό αρχές του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Αρχές του καλοκαιριού του 2023 αναμένεται να γίνει συνολική επαναξιολόγηση στο Κυπριακό, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι συνθήκες αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Κεντρικό-Τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, στη βάση όσων έχουν διαμειφθεί στις επαφές που είχε στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέντζια, αλλά και ενόψει των προεδρικών εκλογών, το 2023, σε Κύπρο και Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί ως στόχος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, η περίοδος που θα παρέλθει ως τότε να μην καταγράψει επιδείνωση της κατάστασης, των εντάσεων και των παραβιάσεων, που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επαναπροσέγγιση των πλευρών για επιστροφή στο διάλογο.

Με τις επαφές του κυρίου Γέντζια, οι οποίες θα επαναληφθούν σε κατοπινό στάδιο με τις εγγυήτριες δυνάμεις και μετά τις προεδρικές εκλογές και στη Λευκωσία, πρακτικά έχει ξεπεραστεί η διαφωνία των πλευρών στο θέμα διορισμού απεσταλμένου και των όρων εντολής του, ενώ από ελληνοκυπριακής πλευράς αποτιμάται ως σημαντικό ότι ο βοηθός γενικός γραμματέας δεσμεύεται ουσιαστικά από τους όρους καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Μίροσλαβ Γέντζια, στις επαφές του με την τουρκοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αξίωσή της για χωριστή συμφωνία για την αποστολή της Ουνφικύπ στην Κύπρο, όπως επιδιώκει στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο κύριος Γέντζια τόνισε πως συμφωνίες κάνει ο διεθνής οργανισμός μόνο με τα αναγνωρισμένα κράτη-μέλη του.

Από πλευράς Λευκωσίας, η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, να μην εκτροχιάσει τη βάση λύσης αλλά και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπτύξει προτάσεις του για το Κυπριακό την Τετάρτη και στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

AK

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2022 - 20:07

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουλίου
Μη παραδοχή στις κατηγορίες απάντησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας
12:30
Στεφάνου: Ο Γκουτέρες μας θεωρεί εδώ και χρόνια συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο
12:02
Συνάντηση Στάρμερ-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
12:00
Δεύτερο πρόσωπο αναζητεί η αστυνομία για την υπόθεση MetaMax
11:16
Αφαιρείται το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή
11:09
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 12/07/24
11:06
Σειρήνες θα ηχήσουν σε όλες τις πόλεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους
10:33
Πυροβολισμοί εναντίον εταιρείας FOREX στη Λεμεσό
10:29
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΔΗΣΥ
10:02
Αποσύρεται η τεχνητή προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα
10:00
Σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λεμεσού
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024
08:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.