Ρόμπερτ Μενέντεζ Jr: Υποχρέωση των ΗΠΑ η επίλυση του Κυπριακού. Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας (Βίντεο)

Έναν ακόμη ισχυρό σύμμαχο απέκτησε η Ελλάδα από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Πρόκειται για γιο του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ Tζούνιορ, ο οποίος ήταν ο νικητής στην 8η Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ κι εξελέγη βουλευτής.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και τη Λένα Αργύρη, χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Τουρκίας και ξεκαθαρίζει ότι με την προκλητική της συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ρόμπερτ Μενέντεζ Jr.: Θα είμαι ουσιαστικός και σταθερός σύμμαχος Ελλάδας και Κύπρου

Τη δέσμευση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα βρουν στο πρόσωπό του έναν ουσιαστικό και σταθερό σύμμαχο εκφράζει ο Ρομπερτ Μενεντεζ τζούνιορ, ο οποίος ήδη συμμετέχει στα καθημερινά σεμινάρια του Κογκρέσου για τους νέους βουλευτές.

«Θέλω να επαναλάβω τους βαθύτατους δεσμούς μου με την Ελληνική και την Κυπριακή κοινότητα. Είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες της 8ης Περιφέρειας της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Ανυπομονώ να γίνω σύμμαχος της κοινότητας, τόσο εδώ στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Ο κ. Μενεντεζ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και την πολυπλοκότητα της χώρας, τονίζει ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι άκρως αποσταθεροποιητικός και γι᾽αυτό η Αμερική πρέπει να θέτει τα όρια. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «Η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας δύσκολος παράγοντας στην περιοχή και μια δύναμη αποσταθεροποίησης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε τοποθετήσει τα κατάλληλα “προστατευτικά κιγκλιδώματα” στην Τουρκία και την κυβέρνησή της, ώστε να γίνει ένας καλύτερος σύμμαχος και καλύτερος γείτονας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Τουρκία δεν θα βρει στήριξη για αγορά ή αναβάθμιση των F-16

Αναφερόμενος στα F-16 σημειώνει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει με την ίδια προκλητική συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. «Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει θέσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, όσο συνεχίζει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, δεν βλέπω τον λόγο να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση στο F-16. Αυτό ισχύει τώρα. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση, αλλά μέχρι να το κάνει δεν βλέπω κανένα λόγο να την υποστηρίξω στις προσπάθειές της να προμηθευτεί τα F-16», είπε ξεκάθαρα ο κ. Μενέντεζ.

Υποχρέωση των ΗΠΑ η επίλυση του Κυπριακού

«Η οριστική επίλυση του Κυπριακού είναι μια υποχρέωση», όπως λέει, «που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα».

«Η οικογένειά μου εξοικειώθηκε με το Κυπριακό, από ανθρώπους που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού κατά τη διάρκεια της εισβολής. Όπως οι Κουβανοί παππούδες μου, έπρεπε να μετακομίσουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ενώ είναι ιδιαίτερα πετυχημένοι άνθρωποι και σημαντικοί παράγοντες στην κοινότητά μας, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου, στην οποία οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι λοιπόν ο μακροπρόθεσμος στόχος. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να φτάσουμε εκεί. Αλλά αυτή είναι η σημαντική αποστολή που έχουμε ως σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας», υπογράμμισε.

«Είμαι τυχερός που έμαθα τόσα για τα διεθνή ζητήματα δίπλα στον πατέρα μου»

Επιπρόσθετα, ο κ. Μενέντεζ μιλάει με θαυμασμό για τον πατέρα του και λέει μάλιστα ότι η τύχη που είχε να διδαχθεί όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του, του δίνει σήμερα την δυνατότητα να έχει μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα πλέον πολύπλοκα διεθνή ζητήματα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο πατέρας μου είχε μια εξαιρετική καριέρα και συνεχίζει να έχει μια εξαιρετική καριέρα ως δημόσιος λειτουργός. Είμαι τυχερός που έμαθα πολλά δίπλα του σε όλη τη ζωή μου και βλέπω αυτή την τύχη ως μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσω από ένα σημείο, όπου μπορώ να αντιλαμβάνομαι σε βάθος πολλά από τα δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να αρχίσω τη δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοεμβρίου 2022 - 12:40

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Χαριλάου: Σοβαρά υπόψη λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή
08:54
Ματαρέλα: Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία
08:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
06:15
Ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων" από το ΡΙΚ ΕΝΑ στις 21:00
06:03
Κεντρικό προεκλογικό θέμα στις ΗΠΑ το Μεταναστευτικό
05:50
Νέα βήματα για ενίσχυση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Μακρόν
05:46
Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
05:42
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/2/24
05:33
26 Φεβρουαρίου
Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο Νάτο
21:41
Οι αναφορές Ματαρέλα για το Κυπριακό
20:31
Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω τον αγροτικό κόσμο
20:13
Αναστέλλεται η απεργία στα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου
18:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.