Υπουργός Άμυνας: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023 βρίσκεται στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου τη Δευτέρα από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Άμυνας.

Μιλώντας για τα βήματα που επιτελέστηκαν με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητάς της χώρας, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στο πλάνο αναβάθμισης των υποδομών της ΕΦ, με την ολοκλήρωση τριών μεγάλων έργων το 2022 (αποθήκες πυρομαχικών, προκατασκευασμένα κτίρια και λέσχη στελεχών) και τη δρομολόγηση άλλων τριών το 2023 (εξεταστήριο πυρομαχικών, κτίρια μονάδας, όρχοι και υπόστεγα), την αναβάθμιση στα υλικά ένδυσης και υπόδησης, αλλά και το επιπλέον υποστηρικτικό υλικό του προσωπικού της ΕΦ, καθώς και την ενίσχυση του στόλου οχημάτων με νέα φορτηγά, λεωφορεία και εκσκαφείς, καθώς και σκάφη έρευνας και διάσωσης και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Στην Αμυντική Διπλωματία, συνέχισε ο Υπουργός, επεκτάθηκαν οι διμερείς συνεργασίες με πέραν των 15 χωρών και ενισχύθηκαν οι τριμερείς και η τετραμερής, με συμμετοχή σε πολυεθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες οι οποίες δίνουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι επωφελείς για το προσωπικό αφού αποκομίζει εμπειρίες από σύγχρονους στρατούς και μπορεί να διαλειτουργεί μαζί τους, ενώ σημαντικό βήμα αποτέλεσε η υπογραφή διμερούς προγράμματος συνεργασίας με τη Γερμανία και η για πρώτη φορά τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας, με το υπουργείο να βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Αναφορικά με την αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Πετρίδης μίλησε για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και τη συμμετοχή στο προγράμματα διεθνούς στρατιωτικής κατάρτισης (IMET), τη σύναψη Διμερούς Συμφωνίας Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA) και την τροχοδρόμηση της ένταξη της Εθνικής Φρουράς σε Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program) με την πολιτεία του New Jersey.

Σημαντικό ήταν και το έργο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ τα τελευταία δύο έτη διοργάνωσε 41 ασκήσεις, εκ των οποίων οι 11 πολυεθνικές, διερεύνησε 375 υποθέσεις και εκτέλεσε 118 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη διάσωση 679 ατόμων.

Για επίτευξη του στόχου για δημιουργία εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας στηρίζει οικονομικά και διοικητικά τη συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 17 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), ενώ σε συνεργασία με το ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχει προκηρύξει νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε τεχνολογίες Διττής Χρήσης, αντλώντας συνολικά ποσό 3 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσέθεσε ο κ. Πετρίδης.

Συμπλήρωσε πως υλοποιούνται μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στρατολογίας, όπως η ηλεκτρονική κατάταξη, η δήλωση στοιχείων αρρένων στρατεύσιμων πολιτών που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους, η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη ΣΥΟΠ, η έκδοση πιστοποιητικού τύπου Α και η διασύνδεση με ΚΕΠ - ΚΕΠΟ, τμήμα κτηματολογίου και τον κυβερνητικό κόμβο, ενώ η διασύνδεση με την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου έχει επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που αφορά τον εντοπισμό και την επιστρατευτική τακτοποίηση των ανέντακτων εφέδρων, καθώς από την ημέρα έναρξης του συστήματος εντοπισμού εφέδρων έχουν επιδοθεί συνολικά 10.600 ΦΑΠ.

Στον τομέα του προσωπικού, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως έγινε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας και της ΕΦ και ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς που αφορούν τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν, δόθηκαν επιπλέον 3 θέσεις Ταξιαρχών, 6 Συνταγματαρχών, 14 Αντισυνταγματαρχών και 9 Ταγματαρχών και αναβαθμίστηκαν οι απόφοιτοι των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών τριτοετούς φοίτησης που θα τοποθετούνται πλέον στις κλίμακες Α5 (2η βαθμίδα) και Α6 (ii).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του Υπουργείου, γίνεται προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων της Εθνικής Φρουράς, με την τοποθέτηση 2.200 φωτιστικών τύπου LED το 2022 και ακόμη 4.400 το 2023, ενώ για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 19 εκ. ευρώ, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW περίπου, κατέληξε ο Υπουργός.

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ μεταμορφώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά σε έναν αξιόπιστο και δυναμικό εταίρο, έναν παροχέα ασφάλειας και άμυνας, στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον κόσμο, δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας.

Η οικοδόμηση αυτής της προσπάθειας πρέπει να συνεχιστεί και η εγγύηση αυτής της προσπάθειας ακούει στο όνομα Αβέρωφ Νεοφύτου, συνέχισε ο κ. Κάρουλλας, και εξήρε «το ολοκληρωμένο, συστημικό, διακλαδικό και διατομεακό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, το οποίο μεταμορφώνει την ΕΦ σε έναν ισχυρό βραχίονα αμυντικής πολιτικής και συνεργασίας και την Κυπριακή Δημοκρατία σε έναν αναγνωρισμένο στρατηγικό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ανατολική Μεσόγειο, ως έναν κόμβο ασφάλειας και σταθερότητας, αποτέλεσμα της επιτυχημένης, εξωστρεφούς αμυντικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Τα παραπάνω εκφράζονται στις διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η ΚΔ, αλλά και με την πρόσφατη άσκηση «Ευνομία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ακόμη την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, τη στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων με Ισραήλ και Γαλλία και την αντιμετώπιση των κοινών απειλών με την Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης πως ο αμυντικός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα, με ετήσια δαπάνη σχεδόν €200 εκατ., γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες αποτρεπτικής ισχύος αλλά και αμυντικής συνεργασίας με φίλια κράτη, ενώ επεσήμανε τη μέριμνα για το προσωπικό, με νέες θέσεις προαγωγής για τους αξιωματικούς, την αναβάθμιση των νέων υπαξιωματικών, το συνταξιοδοτικό των συμβασιούχων υπαξιωματικών, την άρση της αδικίας για τις γυναίκες υπαξιωματικούς, αλλά και τη βούληση του ΥΠΑΜ για την αξιοποίηση των ΣΥΟΠ, όπως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας πως μέχρι την ώρα της λύσης και της επανένωσης του νησιού η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει μια αξιόμαχη και επιχειρησιακά ικανή δύναμη αποτροπής της όποιας ξένης επιβουλής, της όποιας εχθρικής ενέργειας και ικανή δύναμη προστασίας των πολιτών.

Πρόσθεσε πως στη σημερινή συνεδρία τονίστηκαν προς τον Υπουργό Άμυνας εκκρεμότητες όπως η κατάθεση περαιτέρω τροποποιήσεων των Κανονισμών των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου και άρση των αδικιών, η επίλυση των προβλημάτων των ΣΥΟΠ και η κατάθεση των κανονισμών που τους διέπουν στη Βουλή προς ψήφιση, την παρουσίαση των προθέσεων της Κυβέρνησης σχετικά με τα επιταγμένα τεμάχια γης, καθώς και το ζήτημα του κλεισίματος του πεδίου βολής Τσερίου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κώστα ανέφερε πως οι βουλευτές του ΑΚΕΛ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τα πρόσφατα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα στην Εθνική Φρουρά, ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα αναβάθμισης των γυναικών υπαξιωματικών και το συνταξιοδοτικό των ΣΥΠ, καθώς και πληροφορίες για τη σημερινή κατάσταση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Υγειονομικό Σώμα γενικότερα μετά τις αποχωρήσεις ιατρών.

Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος του στην ιδιωτικοποίηση των πολύ σημαντικών, όπως ανέφερε, για την εθνική ασφάλεια ημικρατικών οργανισμών ΑΗΚ και CYTA, ενώ κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να προχωρήσει σε μείωση της θητείας συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάνος Μυλωνάς ευχαρίστησε στις δηλώσεις του τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για την αγαστή συνεργασία, «μία από τις λίγες επιτροπές που λειτουργήσαμε ως εθνική ομάδα για την άμυνα του τόπου».

Οι προϋπολογισμοί της Εθνικής Φρουράς και τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι σε πολύ καλύτερο δρόμο από ό,τι στο παρελθόν, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας πως υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία στηρίζει εδώ και χρόνια την άμυνα του τόπου και την οποία ευχαρίστησε, μαζί με τον ελληνικό λαό.

«Οι προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, αλλά θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να δώσουμε περισσότερα χρήματα στην άμυνα του τόπου μας, περισσότερο χρόνο και κόπο για την ανύψωση του ηθικού, περισσότερο χρόνο και κόπο να συνειδητοποιήσει η κοινωνία μας ότι η απειλή είναι πραγματική και βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε», κατέληξε σχετικά.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2022 - 17:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Fitch: Ακόμα 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό από άλμα κόστους ναυτιλίας
10:39
Η Gazprom στέλνει άλλα 42,4 mcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη
10:10
ΣΕΛΚ: Η παρούσα πρόταση για θέσπιση ενιαίας εποπτικής αρχής έχει τρωτά λειτουργικά σημεία
09:45
Αναστέλλεται η απεργία εκπαιδευτικών των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας
09:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
09:07
Μιχάλης Βορκάς: Απαράδεκτη η απόφαση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής
08:38
Μίσιγκαν: Μπάιντεν και Τραμπ κέρδισαν με μεγάλη άνεση τις προκριματικές εκλογές
06:29
ΟΗΕ: Ο λιμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος στη Λωρίδα της Γάζας
06:09
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν 5 drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
06:05
Στην Ολλανδία σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
05:56
Ελλάδα: Εκδηλώσεις σε φορτισμένο κλίμα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη
05:41
Διαφωνία Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για την Ενιαία Εποπτική Αρχή
05:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.