LIVE: Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυστόστομος Β΄(βίντεο)

Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Πάλεψε θαρραλέα τα τελευταία 4 χρόνια με τον καρκίνο.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα στις 6 και 40 το πρωί, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν ο Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς.

Ιατρικό ανακοινωθέν:
Ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειάς του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του. Σημειώνεται επίσης ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος υπήρξε «εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη, η ανάδειξη, ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αντιμετώπισε την ασθένεια και τον επερχόμενο θάνατο με ιώβεια υπομονή, αφήνοντας να γίνει το θέλημα του Θεού, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος αναλαμβάνει τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

αρχιεπύσκοπος - άγιος βαρνάβας - προσκύνημα.jpg

Ο Πάφου Γεώργιος συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι, έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ώστε να αποφασιστούν τα διαδικαστικά της κηδείας.

Η σορός του έχει ήδη εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Λαικό προσκύνημα αρχιεπίσκοπος 1.jpg

Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου, αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την εκδημία του Χρυσόστομου του Δευτέρου.

Σε ανάρτηση στο Τουίτερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαίρει το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο του Αρχιεπισκόπου για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία και τη δράση του για την ευημερία του λαού.

"Εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά", αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, τον λαό και την οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Αιωνία να είναι η μνήμη του".

Βαθύτατη είναι η θλίψη μας για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπήρξε μια ιδιαίτερη μορφή για την Κύπρο, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Είπε ότι το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η έγνοια του, δεν περιοριζόταν στα θέματα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. Τόνισε ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος είχε ιδιαίτερη έγνοια για τους νέους και τους φοιτητές.

Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι ημέρα θλίψης και υπέδειξε πως είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τις αποφάσεις της Πολιτείας για τα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της εκκλησίας της Κύπρου, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας.

Τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε μεγάλες τομές, προσέφερε τον εαυτό του και μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η ζωή του.

Είπε επίσης ότι τους τελευταίους έξι μήνες είχε πλησιάσει αρκετά τον Αρχιεπίσκοπο. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό λειτούργησε λυτρωτικά για τον ίδιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πάλεψε πάρα πολύ με την ασθένειά του, δήλωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση, ο Πανιερώτατος είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήταν δυναμικός και θαρραλέος.

Τόνισε επίσης ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα για την εκκλησία και έφερε ως παραδείγματα, τον νέο καταστατικό χάρτη της εκκλησίας και το ταμείο κλήρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπηρέτησε την εκκλησία με πιστότητα, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.

Τόνισε ότι ο καραβοκύρης έχει απέλθει στους ουρανούς και υπέδειξε πως η ευχή όλων, είναι να κρατηθεί το επίπεδο που αρμόζει στην εκκλησία. Επισήμανε πως η εκκλησία δεν πρέπει να τεθεί στο περιθώριο με την εκλογική διαδικασία διαδοχής.

Αρχιεπίσκοπος: Θέμα ημερών να κλείσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία-8b4210

Βιογραφικό Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β'

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξελέγη Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου του 2006.

Γεννήθηκε στην Τάλα της Πάφου στις 10 Απριλίου του 1941.

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, πήγε ως δόκιμος στη μονή του Αγίου Νεοφύτου σε ηλικία 11 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, στη διάρκεια έργων στο μοναστήρι. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1963. Διετέλεσε έφορος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου μέχρι το 1968, χρονιά κατά την οποίαν μετέβη για σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Αποφοίτησε το 1972 και στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ηγούμενος της μονής του Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου. Επί εποχής του, η Μητρόπολη Πάφου επεκτείνει το έργο της. Ίδρυσε το βυζαντινό μουσείο της Μητρόπολης, δεκάδες ναοί κτίζονται, αναστυλώνονται παλαιοί και συντηρείται ο μητροπολιτικός ναός.

Από τα σημαντικότερα έργα του ως Μητροπολίτης Πάφου, είναι η ανασύσταση της ιστορικής επισκοπής Αρσινόης, το 1996.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ο οποίος απεκατέστησε την Ιερά Σύνοδο ως πλήρη Σύνοδο Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, ύστερα από οκτώ αιώνες, με τη δημιουργία νέων και ανασύσταση παλαιότερων Μητροπόλεων και επισκοπών.

Επί αρχιεπισκοπίας του, ο Μακαριώτατος προώθησε την ετοιμασία νέου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, με εκσυγχρονιστικές τομές σε σημαντικές πτυχές, όπως στην απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.

Από τα σημαντικά έργα - κληροδοτήματά του είναι η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Κλήρου, η δημιουργία Θεολογικής Σχολής και η ανέγερση νέου καθεδρικού ναού, αφιερωμένου στον ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου, τον Απόστολο Βαρνάβα, ο οποίος ήταν για τον ίδιο ένα έργο ζωής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προώθησε το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής με μεγάλο σθένος. Από τους πρώτους μήνες της εκλογής του με ανασύσταση κληροδοτημάτων της Αρχιεπισκοπής και έπειτα διοχετεύοντας ετησίως εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια και ως υποτροφίες για φοιτητές. Για τους οποίους, προχώρησε και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό, με επιχορηγημένα ενοίκια και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων εκ μέρους της Εκκλησίας.

Το 2018 άρχισε η μάχη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον καρκίνο. Διαγνώστηκε με όγκο στο παχύ έντερο και μετάσταση στο συκώτι.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2022 - 13:34

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
[ΒΙΝΤΕΟ] Σε επαφή με τους ηγέτες γειτονικών κρατών η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.