Αφιέρωμα ΡΙΚ: Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'. Ο Αρχιεπίσκοπος των έργων (Βίντεο )

Οραματιστής, αποφασιστικός, ευθύς και ειλικρινής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Στο αφιέρωμα που ετοίμασε το ΡΙΚ και η δημοσιογράφος Στέλλα Μιχαήλ καταγράφονται η πορεία ζώης και προσφοράς του.

Στο πρώτο μέρος καταγράφεται η ζωή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τον χαμό του πατέρα του, τις σπουδές στην Ελλάδα και η πορεία του μέχρι την ενθρόνιση.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος επικεντρώνεται στις ριζικές τομές και καινοτομίες που επέφερε στην εκκλησία της Κύπρου, το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του, η προσφορά του και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έργα που έγιναν επι της Αρχιεπισκοπείας του

Ο μακαριστός Κύπρου Χρυσόστομος B είχε εκλεγεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, στις 5 Νοεμβρίου του 2006. Γεννήθηκε στην Τάλα της Πάφου, στις 10 Απριλίου του 1941.

Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου πήγε ως δόκιμος στη μονή του Αγίου Νεοφύτου σε ηλικία 11 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του, στη διάρκεια έργων στο μοναστήρι.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1963. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1972 και την ίδια χρονιά, εξελέγη ηγούμενος της μονής του Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1978, εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου. Επί εποχής του, η Μητρόπολη Πάφου επεκτείνει το έργο της.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος ο δεύτερος είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ο οποίος αποκατέστησε την Ιερά Σύνοδο ως πλήρη Σύνοδο Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, ύστερα από οκτώ αιώνες, με τη δημιουργία νέων και ανασύσταση παλαιότερων Μητροπόλεων και Επισκοπών.

Από τα σημαντικά έργα - κληροδοτήματά του είναι η σύσταση  του Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Κλήρου, η δημιουργία Θεολογικής Σχολής και η ανέγερση νέου καθεδρικού ναού, αφιερωμένου στον ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου, τον Απόστολο Βαρνάβα, ένα έργο ζωής για τον ίδιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 01/11/2022 στις 6 και 40 το πρωί

Γ.Α/Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Νοεμβρίου 2022 - 06:29

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
[ΒΙΝΤΕΟ] Σε επαφή με τους ηγέτες γειτονικών κρατών η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.