Τη δέσμευση της Κύπρου για επίτευξη των στόχων για τον ιό HIV και το AIDS τόνισε ο Υπουργός Υγείας

Τη δέσμευση της Κύπρου για επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS ως το 2030 τόνισε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα στο Υπουργείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σηματοδοτείται από τη στασιμότητα στην επίτευξη των στόχων αναχαίτισης της διασποράς της νόσου, ως αποτέλεσμα της εν εξελίξει πανδημίας COVID-19 και λοιπών οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το έτος 2021, 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων οι 1,5 εκατομμύρια αφορούσαν καινούργιες διαγνώσεις της νόσου, ενώ 28,7 εκατομμύρια εξ αυτών είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή.

Πρόσθεσε πως οι φυλετικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αναφορικά με την πρόσβαση σε διαγνωστικούς ελέγχους, αντιρετροϊκή αγωγή και κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση παραμένουν και διευρύνονται, αποτελώντας τροχοπέδη στις προσπάθειες τερματισμού της πανδημίας HIV.

Για φέτος το παγκόσμιο μήνυμα είναι «ισότητα», τόνισε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως το μήνυμα αποτελεί εφαλτήριο για ανάληψη δράσεων προς διασφάλιση καθολικής και απρόσκοπτης πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αλλά και για προσωπική και συλλογική αναθεώρηση της στάσης μας απέναντι στη νόσο, τερματίζοντας τον στιγματισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση των ατόμων που ζουν με τον ιο HIV.

«Ως Υπουργείο Υγείας παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων που έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, το 95% των ατόμων που ζουν με τον ιό να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή. Ως Υπουργείο Υγείας, παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη των ανωτέρω υπό το πρίσμα μηδενικού στιγματισμού, καθολικής ισότητας και κοινωνικής αποδοχής», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, για το έτος 2021 υπήρξαν στην Κύπρο συνολικά 148 διαγνώσεις HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 113 αφορούσαν σε πρωτοδιαγνώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 35 σε διαγνώσεις σε άτομα με ήδη γνωστό ιστορικό HIV λοίμωξης.

Προσέθεσε πως για το ίδιο έτος υπολογίζεται ότι το 91,6% των ατόμων που διαμένουν στην Κύπρο και είναι θετικοί στον ιό έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, συμπληρώνοντας πως το 93,7% εξ αυτών έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ μεταξύ αυτών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, το 96,6% έχει πετύχει ιολογική καταστολή.

«Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης και υπηκοότητας και παρέχει δωρεάν νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας πως πρόσφατα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 31 Αυγούστου 2022, αυξήθηκε το σχέδιο παροχής κινήτρων σε οροθετικά άτομα από 300 ευρώ σε 350 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου με αναδρομική ισχύ.

«Η HIV λοίμωξη αποτελεί σήμερα μια χρόνια ελεγχόμενη νόσο, με τους οροθετικούς συμπολίτες μας να είναι πλήρως λειτουργικά και αναπόσπαστα μέλη της κοινωνίας μας. Μαζί μπορούμε να τερματίσουμε τον ιό HIV, τερματίζοντας τις ανισότητες που τον διαιωνίζουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπαντέλα, καλώντας τον κάθε πολίτη να μεταφέρει ένα μήνυμα ισότητας και αποδοχής, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

«Με αφορμή τη σημερινή μέρα, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στην HIV λοίμωξη και μαζί να συμπορευτούμε προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Μαζί μπορούμε να τερματίσουμε την πανδημία HIV», κατέληξε.

Εν συνεχεία, ο Ειδικός Λοιμωξιολόγος στη Γρηγόρειο Κλινική Δρ. Γεώργιος Σιακαλλής παρέθεσε λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τη διαχρονική εικόνα των περιστατικών HIV/AIDS κατά την περίοδο μεταξύ 1986 και 2021.

Όπως ανέφερε, κατά την εν λόγω περίοδο διαγνώστηκαν συνολικά 1579 οροθετικά άτομα, εκ των οποίων 784 είναι Κύπριοι (49,7%), για το 2021 ο αριθμός των διαγνώσεων ανήλθε στα 148 νέα οροθετικά περιστατικά, εκ των οποίων οι 46 είναι Κύπριοι, ενώ την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022 διαγνώστηκαν 172 νέα οροθετικά περιστατικά.

Προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά την κατανομή μεταξύ των φύλων, από τα 1579 συνολικά περιστατικά της περιόδου 1986-2021 1182 αντιστοιχούν σε άνδρες (74,9%) και 397 σε γυναίκες (25,1%), συμπληρώνοντας πως μεταξύ των 784 Κυπρίων οροθετικών, 716 είναι άνδρες και 68 γυναίκες (αναλογία 10:1), ενώ μεταξύ των αλλοδαπών η αναλογία είναι 1:1 (466 άνδρες και 329 γυναίκες).

Τέλος, ο κύριος τρόπος μετάδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, είναι η σεξουαλική επαφή (92%), η οποία περιλαμβάνει τη Σεξουαλική Επαφή Μεταξύ Ανδρών (ποσοστό 52,3%) και την Ετεροφυλική Επαφή (39,7%), προσέθεσε ο Δρ. Σιακαλλής.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2022 - 14:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με μία σπάνια ασθένεια
18:31
Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη - 34 περιστατικά στην Ελλάδα
18:20
Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις για τις 57 ψυχές από το δυστύχημα στα Τέμπη
18:03
Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι ένοχοι για την τραγωδία των Τεμπών θα τιμωρηθούν
18:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
18:00
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.