Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τεχνολογικό γίγαντα για δημιουργία έργου σε απομακρυσμένη κοινότητα (Βίντεο)

Σε διαπραγματεύσεις με τεχνολογικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στην Κύπρο για να δημιουργηθεί σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό,  ένα μοντέλο στο οποίο θα έχουν παρουσία οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της UNECE βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας.  Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Νεόφυτος Παπαδόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του στο Riknews. Σκιαγράφησε τους μελλοντικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Μίλησε επίσης για την επόμενη μέρα της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη τις προκλήσεις και τον στόχο που έχει τεθεί σε σχέση με τις απομακρυσμένες κοινότητες.

1670755814_foto_neofytos_meta_photo

Τα φώτα δεν έχουν σβήσει ακόμα

Ερωτηθείς πώς μας βρίσκει η επόμενη μέρα της Συνόδου για το Περιβάλλον της Ευρώπης, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της "Χάρτας της Λευκωσίας" ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα φώτα δεν έχουν σβήσει ακόμα. Έκαμε λόγο για το μεγαλύτερο γεγονός που έζησε η Κύπρος σε αυτό το επίπεδο. Ήταν, είπε, η ευκαιρία της Κύπρου να αναδειχθεί μέσα από αυτή τη Σύνοδο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν και ένας λόγος που η Κύπρος επιδίωξε και πέτυχε την πραγματοποίηση της Συνόδου στην Κύπρο. "Ηταν μια αναγνώριση της UNECE,  για το έργο το οποίο επιτελείται στην Κύπρο και στο τομέα του Υπουργείου Παιδείας, τη Μονάδα για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ήταν μία αποδοχή του ανθρώπινου κεφαλαίου που έχουν στην Κύπρο, το οποίο μπορεί κάποιος να το δει οριζόντια μέσα από τις δραστηριότητες που γίνονται καθώς και να το εστιάσει στην Μονάδα για το Περιβάλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτή την αποδοχή την έχουν βιώσει και στη Σύνοδο, στη Γενεύη και πολύ πρόσφατα στο COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου φάνηκε ξεκάθαρα όπως είπε, ότι ο απόηχος της Υπουργικής Συνόδου εξακολουθεί να δονεί το περιβάλλον της δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα και ότι έχει ενισχύσει την ευρύτερη αποδοχή της Κύπρου.

IMG-3af225ae932355b15f0a9eb037991e1c-V.jpg

Για την COP27 θυμάται και περιγράφει ένα ιδιαίτερο περιστατικό το οποίο συγκίνησε την κυπριακή αποστολή. "Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να βρίσκεσαι στο COP27 και να συζητάς θέματα της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη και σε αίθουσα από την οποία έχει περάσει σχεδόν όλος ο κόσμος που παρακολούθησε τις εργασίες που έλαβαν χώρα, στο περίπτερο της Αιγύπτου να προβάλλεται φιλμάκι που ευχαριστεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την βοήθεια που έδωσε η χώρα μας προς την Αίγυπτο. Το ίδιο συγκινητικές ανέφερε ήταν και οι εκδηλώσεις αποδοχής που έγιναν από χώρες όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος αλλά και χώρες της Μεσογείου. Τόνισε ότι η αποδοχή που είχε η Κύπρος από την Γραμματεία της Ουνέσκο για θέματα του περιβάλλοντος ενισχύεται συνεχώς και αυτό, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος σε αυτό τον τομέα θεωρείται παράδειγμα από άλλες χώρες. 

20221005_094524.jpg

Όταν μιλούν οι αριθμοί


Μιλώντας με αριθμούς ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η Σύνοδος καλύφθηκε σε σχεδόν 300 μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκόσμια. Η ενασχόληση ενός δισεκατομμυρίου παγκόσμια με ένα ή το όλο κομμάτι της Συνόδου.Ειπε ότι οι αριθμοί για τα δεδομένα της Κύπρου είναι τεράστιοι.

20221006_100247.jpg


Οι επόμενες κινήσεις

Ερωτηθείς για τα βήματα που έχουν γίνει από τη Σύνοδο για το Περιβάλλον και τι έπεται στο μέλλον ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, οι πτυχές της "Χάρτας της Λευκωσίας" που υπογράφηκε στην Λευκωσία αγγίζουν τέσσερις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της UNECE, που αφορούν την ποιότητα στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, την ολιστική προσέγγιση στο σχολείο, τη χρήση του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης καθώς και την επιχειρηματικότητα των νέων μέσα στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρούμε να δώσουμε σάρκα και οστά μέσα από ένα αριθμό έργων. Αυτό το αγκαλιάζει, είπε, η συμμετοχή μας σε μια σειρά απο ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις και συνέδρια στα οποία, πρόσθεσε, οι κυμματισμοί του απόηχου της Συνόδου μας έχουν βοηθήσει να λάβουμε προσκλήσεις. 

κπε πανα 6.jpg

Πιστοποίηση με βούλα

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του λόγου ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι σε συνεργασία με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Πιστοποποίησης της Κύπρου, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.

Παρουσία τεχνολογικού γίγαντα σε ορεινό χωριό

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τεχνολογικό κολοσσό να δημιουργηθεί σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, στο οποίο υπάρχει ήδη η παρουσία του Υπουργείου Παιδείας μέσω των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ένα μοντέλο στο οποίο θα έχουν παρουσία οι τέσσερις συγκεκριμένοι πυλώνες. Ερωτηθείς για τον τεχνολογικό κολοσσό και το χωριό στο οποίο προγραμματίζεται να γίνει το έργο, ο κύριος Παπαδόπουλος δεν είπε ότι πρόκειται για την Παναγιά, ενώ για τον τεχνολογικό γίγαντα δεν θέλησε να επισέλθει σε λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο λόγω του ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. 

παναγια χωριο.jpg

Ερωτηθείς για τον τεχνολογικό κολοσσό ο οποίος έχει παρουσία στην Κύπρο, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αναμένει εντός Δεκεμβρίου την πρόταση της πλευράς μας. Στόχος μας, συνέχισε, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο λειτουργιας στο οποίο θα προβάλλεται η χρήση της φηφιακής τεχνολογίας για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, η σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα, της εκπαίδευσης με την κοινότητα και θα δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της κοινότητας. Ανέφερε ακόμα ότι το όλο έργο θα δημιουργθεί με τέτοιο τρόπο ώστε στη συνέχεια διαφορετικοί φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχουν να κάνουν με τις καλλιέργειες, τον τουρισμό, την προστασία των δασών, να έχουν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν και κτίσουν πάνω του. Όλη η προσπάθεια εστιάζεται στο να αναδείξουμε μέσα από τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας τη δυνατότητα του να ζεις την καθημερινότητά σου σε ένα πράσινο περιβάλλον με οφέλη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΠΕ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.jpg


Τόνισε ότι η δυνατότητα να συμφωνήσουμε και να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το ότι η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ομάδας εργασίας για την στρατηγική στην UNECE, θα έχει την προεδρία για το ίδιο θέμα, της στρατηγικής στη Μεσόγειο, προσφέρει μεγάλη προοπτική εξαγωγής του μοντέλου σε χώρες της περιοχής μας και γινόμαστε πράγματι γέφυρα της περιοχής. Αυτό, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, θα φέρει την ταυτότητα της Κύπρου. Για να κάνεις την εξαγωγή ένα βασικό στοιχείο είναι η αποδοχή. "Την έξωθεν καλή μαρτυρία την έχουμε και σε αυτό στηριζόμαστε" ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΠΕ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 4.jpg

Οι λόγοι πίσω από την επιλογή 

Ερωτηθείς για την κοινότητα και τον τρόπο επιλογής, ο κύριος Παπαδόπουλος απάντησε οτι, η κοινότητα θα είναι το proof of concept. Από εκεί, πρόσθεσε, η όποια γνώση συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί. Ανέφερε ότι η Παναγιά δίνει το πλεονέκτημα να ξεκινήσουμε κάτι μικρό και να επιχειρήσουμε να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το έργο κλίμακα. Η Παναγιά, έχει σχολείο, έχει νοσοκομείο, έχει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο μπορεί να είναι κάλλιστα το σημείο αναφοράς. Προσφέρω την ίδια στιγμή στέγη σε οτιδήποτε θα είναι ο εγκέφαλος της ψηφιακής μετάβασης της περιοχής. Είναι ένα απομακρυσμένο χωριό, όμως, την ίδια στιγμή θα καταστεί σημείο αναφοράς και για άλλες παρόμοιες περιοχές.

παναγια 2.jpg

Είναι σε δάσος και αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε δράσεις συγγενικές, κέντρο υγείας σε θέματα περίθαλψης. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στο περιβάλλον αλλά το αξιοποιούμε σαν σημείο εκκίνησης για να μπορέσω να δημιουργήσω πολλές άλλες δραστηριότητες. Το μοντέλο που επιχειρούμε να αναδείξουμε είναι το μοντέλο μιας κοινότητας η οποία ζει ψηφιακά και πράσινα. Έχει σημειωθεί μια αύξηση του πληθυσμού και μας δίδει εφαλτήριο να δοκιμάσουμε να εμποδίσουμε την αστυφυλία και την ερήμωση απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών. Ακριβώς επειδή είναι απομακρυσμένη περιοχή, όταν θα φτάσει η στιγμή των μετρήσεων να μπορούμε να δούμε το πριν και το μετά χωρίς να έχουμε άλλους παράγοντες που πιθανόν να επηρεάζουν και στους οποίους θα μπορούσε να αποδοθεί το όποιο όφελος. "Αυτό είναι κάτι που έχει αξία και για τον ανάδοχο", συμπλήρωσε ο κύριος Παπαδόπουλος. 

IMG-f4f74742954b1dad5c7f8b031b6a4afa-V.jpg


Η πρόταση οφέλους - οφέλους, το domino effect και η συμφωνία με Αίγυπτο

Ερωτηθείς για την πρόταση προς τον τεχνολογικό κολοσσό με τον οποίο συζητούν, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε θα είναι win-win ενώ στόχος είναι να αναδείξουμε ανάγκες και να προτέινουμε λύσεις τις οποίες θα υλοποιήσει η άλλη πλευρά μέσα από την δική της πτυχή και εφαρμογή προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθώς και της ανάδειξης του χώρου, κοινωνικά και πολιτιστικά. Τόνισε ότι οι ίδιοι αναμένουν και θα προετοιμαστούν στο πλαίσιο του ίδιου έργου, μέσα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Παναγιά, να υπάρχουν μετρήσιμα δεδομένα που θα καταδεικνύουν το όφελος για την κοινότητα αλλά και του τεχνολογικού κολοσσού ως ο ανάδοχος του έργου. Ερωτηθείς για τα μετρήσιμα στοιχεία και την καταγραφή είπε ότι θα γίνουν από ανεξάρτητη αρχή. 

IMG-9fef33e3225dc6ab99fa9b5f341ba436-V.jpg


Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι στην COP27 έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο η οποία κατέθεσε σχετικό αίτημα, να στείλει εκπαιδευτικούς στην Κύπρο για να πάρουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε εμείς στα σχολεία μας όταν διαμορφώνεται ένα σχέδιο δράσης που έχει σχέση με την αειφορία, την περιβαλλοντική ανάπτυξη, την εκπαίδευση για το περιβάλλον.Τούτο, τόνισε, θα μπορούσε να προστεθεί πολύ εύκολα σε αυτή τη συνεργασία και να πάμε μαζί να δημιουργήσουμε ένα χωριό στην Αίγυπτο που θα έχει την ίδια λειτουργία. "Ο δρόμος που ανοίγεται είναι μεγάλος και πιστεύω ότι δεν θα μείνουν αδιάφορες άλλες χώρες, πιο βόρεια από μας" είπε ο κύριος Παπαδόπουλος.

CHP_1750-scaled.jpg

Στο δρόμο που χάραξε η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη

"Στην ουσία θα πορευτούμε στο δρόμο που έχει ήδη χαράξει η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη" τόνισε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας προσθέτοντας ότι: "Η διεθνής διάσταση υπάρχει γιατι η Μονάδα στο Υπουργείο Παιδείας δεν λειτουργεί με εικόνα τα στενά πλαίσια της Κύπρου, το έχουν ανοίξει και είναι κάτι που εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς". "Θα προσπαθήσουμε", πρόσθεσε, "να μεταφέρουμε τα παραδείγματα του τρόπου λειτουργίας της, σε οριζόντιες δομές του Υπουργείου Παιδείας για να έχουμε κεφαλαιοποίηση εσωτερικά και εκτός του χώρου του περιβάλλοντος" κατέληξε ο κύριος Παπαδόπουλος.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου 2022 - 08:41

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Ισραήλ: 8 νεκροί και 7 τραυματίες από επίθεση ενόπλων στη Γιάφα
21:56
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
21:52
Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικης Ασφαλείας για αύριο συγκάλεσε ο Πρόεδρος
21:22
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
21:18
Eπίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν
20:30
Μήνυμα Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:00
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.