Παρουσίαση του νέου Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Βίντεο)

Το νέο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου παρούσιασε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Όπως είπε, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, που έρχεται μετά από άλλες τρεις αναθεωρήσεις του Σχεδίου που προηγήθηκαν το 2016, το 2019 και το 2020 από την παρούσα κυβέρνηση, αυξάνοντας το μέγιστο μηνιαίο επίδομα και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας. Πρόσθεσε ότι το νέο Σχέδιο, πέραν της αποκατάστασης μικρών αδυναμιών που ίσχυαν μέχρι τώρα, αποτελεί το επιστέγασμα του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

"Σκοπός μας με το νέο Σχέδιο, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023, είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του τρόπου υποβολής των αιτήσεων και των χρονικών περιθωρίων, διατηρώντας ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες που επιτρέπουν τη στοχευμένη παραχώρηση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντική παράμετρος

Σημαντική παράμετρος του νέου Σχεδίου είναι η αποσύνδεση της παροχής του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων από την υποχρέωση για παράλληλη υποβολή αίτησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η πρόνοια αυτή, είπε, προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και καταβολής των επιδομάτων τόσο για τους δικαιούχους του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων όσο και του ΕΕΕ, αλλά και σύγχυση στους αιτητές. Συνεπώς, εξήγησε, τροποποιείται και απλοποιείται η διαδικασία με ξεχωριστή αίτηση για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων για να εξετάζεται μόνο η αίτηση για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, στο νέο Σχέδιο θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους λάμβαναν το αντίστοιχο Επίδομα πριν το 2014 και μέχρι και τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί από την Κυβέρνηση το 2020 δεν εξάσκησαν το δικαίωμά τους για τους δικούς τους λόγους ή λόγω άγνοιας. Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις τους δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν ως εν δυνάμει δικαιούχοι για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων ακόμη και αν ενέπιπταν στις πρόνοιες του Σχεδίου.

Διαδικασία για νέους αιτητές

Η κυρία Ανθούση είπε ότι πέραν των 30.000 υφιστάμενων δικαιούχων που ήδη λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και θα συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν το Επίδομα. Αυτή η διαδικασία θα αφορά μόνο τους νέους αιτητές.

Παροχή έκτακτων χορηγιών

Η κυρία Ανθούσε ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση, διατηρώντας την ίδια υπεύθυνη και συνετή πολιτική στήριξης της κοινωνικά ευάλωτης ομάδας των συνταξιούχων και για το έτος 2023, έχει συμπεριλάβει στον Κρατικό Προϋπολογισμό παροχή έκτακτων χορηγιών ύψους €3.7 εκατομμυρίων μέσω του Πασχαλινού Επιδόματος και, επιπρόσθετα, δαπάνη ποσού ύψους €90.5 εκατομμυρίων για επιπλέον χορηγία σε συνταξιούχους. Η εν λόγω δαπάνη, εξήγησε, η οποία στην ουσία έρχεται να προσθέσει ανάλογο ποσό στο εισόδημα της κατηγορίας των χαμηλοσυνταξιούχων, στοχεύει να καταστεί αρωγός σε νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν συνταξιούχο, τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σημείωσε ότι για το έτος 2022, καταβλήθηκε συνολικό ποσό ύψους €87.4 εκατομμύριων για την παραχώρηση Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων σε πέραν των 30.000 δικαιούχων (Δεκέμβριος 2022).

Κανένας κάτω από 710 ευρώ

Τόνισε ότι κανένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα λαμβάνει κάτω από €710 για μονήρη νοικοκυριά και €1.210 για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου 2022 - 12:02

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Μήνυμα Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
17:30
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου
12:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Σακελλαροπούλου: "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μαζί να αγωνίζονται για την απελεύθερωση και την επανένωση της Κύπρου"
12:45
[ΒΙΝΤΕΟ] ΠτΔ: "Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία"
12:31
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.