Αναποφάσιστη ως προς το που πρέπει να είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου

Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP

Αναποφάσιστη ως προς το τι δέον γενέσθαι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Λονδίνο δηλώνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέλη του Συμβουλίου των Επιτρόπων διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

Η καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Μαίρη Μπίαρντ αναφέρει σε podcast της εφημερίδας Times: «Βλέπω τα καλά και τα κακά επιχειρήματα και στις δύο πλευρές του ζητήματος. Και όσο περισσότερο τα επεξεργάζομαι, τόσο περισσότερο μένω αναποφάσιστη. Νομίζω ότι (το ζήτημα) αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο είναι σε ποιον ανήκουν τα πράγματα; Πού ανήκουν; Ποιος έχει το δικαίωμα να τα βλέπει;»

Ο οικοδεσπότης του podcast Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς σημειώνει πως το 2019 περίπου 1,8 εκ. επισκέπτες βρέθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης πληρώνοντας εισιτήριο, ενώ την ίδια χρονιά το Βρετανικό Μουσείο υποδέχθηκε 6,2 εκ. επισκέπτες δωρεάν.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ο ίδιος, «είναι εύκολο να δει κανείς πως υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη λαϊκή απαίτηση στην Ελλάδα για τα μάρμαρα να επιστραφούν από όση υπάρχει στη Βρετανία για να παραμείνουν».

Ο γνωστός αρθογράφος των Times παραθέτει και μία ακόμα παράμετρο, το γεγονός ότι του χρόνου το Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να ανακοινώσει ένα τεράστιο και ακριβό πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης, για το οποίο θα χρειαστεί δημόσια στήριξη.

«Η υποψία μου είναι πως οι επίτροποι θα κοιτάξουν να δανείσουν τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα ενόσω αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα τα έδιναν πίσω οι Έλληνες;», προσθέτει ο δημοσιογράφος των Times.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2022 - 12:45

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Αποφυγή έκθεσης στην σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι
13:54
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μέτρων για το μεταναστευτικό
13:49
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
13:00
Συναντώνται σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:47
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 17/4/24
12:42
Στο Ισραήλ ο Κάμερον για συνάντηση με Νετανιάχου
11:49
Ελεγκτική Υπηρεσία: H Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων
11:32
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ εάν δεχθεί νέα επίθεση από το Ιράν
11:15
Υποχώρηση πληθωρισμού στο 3,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο
11:08
Ημερίδα με θέμα την Πολυτροπική κινητικότητα πραγματοποιείται στη Λάρνακα
10:24
Συνεχίζεται η άφιξη παράτυπων μεταναστών
08:54
Πρωτοφανές το φαινόμενο μαζικών μετακινήσεων ψηφοφόρων
08:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.