Χρηματική ποινή 76 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε σε εταιρεία για την υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν

Χρηματική ποινή 76 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία  WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για την υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν. Το αυτοκίνητο van και όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, υπολογιστές, κεραίες, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κινητής τηλεφωνίας κλπ τα οποία έχουν παραληφθεί από την αστυνομία θα επιστραφούν στην κατηγορουμένη. 

Η Κατηγορούμενη εταιρεία WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED, αντιμετώπιζε ενενήντα μία κατηγορίες. Αναστάληκαν 49 κατηγορίες στις οποίες απαλλάγηκε. Κατόπιν παραδοχής της κρίθηκε ένοχη σε σαράντα δύο κατηγορίες. 

Πέντε κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) μεταξύ των ημερομηνιών 13 Ιουνίου 2018 και 15 Νοεμβρίου 2019 στην Λάρνακα, κατασκεύασε ηλεκτρονικό μηχάνημα, αποτελούμενο από σημεία πρόσβασης τεχνολογίας WIFI με ενσωματωμένες κεραίες, ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαποδιαμορφωτή και λογισμικό, γνωρίζοντας ότι αυτά ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους και λειτουργούσαν κατά τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας χωρίς την άδεια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Επίσης μεταξύ των ημερομηνιών 16 Απριλίου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2019 στην Λάρνακα, κατασκεύασε την ανωτέρω συσκευή και την τοποθέτηση σε όχημα τύπου van η οποία γνώριζε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο για τον ίδιο ως άνω σκοπό. Ακόμη μεταξύ των ημερομηνιών 3 Οκτωβρίου 2018 και 14 Δεκεμβρίου 2018 στην Λάρνακα κατασκεύασε ηλεκτρονικό μηχάνημα εγκατεστημένο σε δυο βαλίτσες αποτελούμενο από σημείο πρόσβασης και γνώριζε ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό. Τέλος μεταξύ των ημερομηνιών 17 Ιανουαρίου 2017 και 19 Σεπτεμβρίου 2019 στην Λάρνακα εισήγαγε μηχανήματα γνωρίζοντας ή οφείλοντας να γνωρίζει ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας. 

Κατασκοπευτικό βαν – εν αναμονή των ερευνών-3bbde3


Μια κατηγορία κατά παράβαση του άρθρου 6 του περί Επιθέσεων κατά Συστημάτων Πληροφοριών ήτοι μεταξύ των ημερομηνιών 5 Μαΐου 2019 και 15 Νοεμβρίου 200019 στην Λάρνακα προέβη σε παράνομη υποκλοπή μη δημόσιων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων. 

Μια κατηγορία κατά παράβαση του άρθρου 7  μεταξύ των ημερομηνιών 5 Μαΐου 2019 και 15 Νοεμβρίου 200019 στην Λάρνακα διέθετε υπολογιστή με το πρόγραμμα με την ονομασία spearhead με πρόθεση αυτό να χρησιμοποιηθεί για την διάπραξη του ως άνω αδικήματος. 

Μια κατηγορία κατά παράβαση του άρθρου 149(1) του περί Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών νόμου μεταξύ των ημερομηνιών 5 Μαΐου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2019 στη Λάρνακα δημιούργησε δίκτυο χωρίς άδεια. 

Μια κατηγορία κατά παράβαση του άρθρου 52(6) του περί Ραδιοεπικοινωνιών νόμου μεταξύ των ημερομηνιών 5 Μαΐου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2019 στη Λάρνακα έκανε χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς εξουσιοδότηση. 

Δυο κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 92(1)(β) του περί Τελωνειακού Κώδικα νόμου αντίστοιχα του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών νόμου στις 4 και 29 Οκτωβρίου 2018 στη Λεμεσό προέβη σε αναληθείς δηλώσεις. 

Τριανταμία κατηγορίες κατά παράβαση των άρθρων 33(1)(1α) και (2) του περί Προστασίας των Φυσικών Προσώπων έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων στις 6 Μαΐου 2019 σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 7 Ιουλίου 2019 σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 15 Μαΐου 2019 σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 13 Ιουνίου 2019 σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 5 Ιουλίου 2019 σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 27 Μαΐου 2019 σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 6 Ιουλίου 2019 σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 24 Ιουνίου 2019 σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, στις 27 Αυγούστου 2019 σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικών προσώπων, χωρίς δικαίωμα επεξεργάστηκε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δηλαδή συνέλεξε τους μοναδικούς αριθμούς συνδρομητή της κάρτας SIM. 

Μία κατηγορία ότι μεταξύ των ημερομηνιών 13 Ιουνίου 2018 και 15 Νοεμβρίου 2019 χωρίς δικαίωμα επεξεργάστηκε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δηλαδή συνέλεξε μοναδικούς αριθμούς διεύθυνσης MAC ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Κατασκοπευτικό βαν - ψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης-30c972

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την πλήρη και χωρίς ενδοιασμό και δισταγμό συνεργασία της κατηγορούμενης με την Αστυνομία, η άμεση παραδοχή της στο Δικαστήριο, η έμπρακτη μεταμέλεια της, η απολογία της, η αποφυγή μιας περίπλοκης και χρονοβόρας ακροαματικής διαδικασίας μιας υπόθεσης που βρίσκεται στο μεταίχμιο της παραδοχής ή μη και ως εκ τούτου η οικονομία χρόνου και χρήματος, η επιβολή διοικητικού εξοντωτικού προστίμου από την Επίτροπο Διοικήσεως ύψους 925 χιλιάδων ευρώ, η άγνοια του νόμου, η φύση, η βαρύτητα και η διάρκεια της παράβασης, οι ενέργειες για μετριασμό της οποιασδήποτε ζημιάς υπέστησαν τα υποκείμενα των δεδομένων, ο βαθμός συνεργασίας με την Αρχή Ελέγχου για την επανόρθωση της παράβασης και τον περιορισμό των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων τους, το λευκό ποινικό μητρώο, οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επηρέασε η παράβαση, ο τερματισμός εργασιών της και οι ζημιές που υπέστη, η διάσταση και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η επιβολή ποινής σε μια των κατηγοριών όταν αυτές πηγάζουν από τα ίδια τα γεγονότα και η συνολικότητα της ποινής. 

Στην ανακοίνωση το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως "εξετάσαμε με προσοχή όλα όσα συνθέτουν την παρούσα υπόθεση συμπεριλαμβανομένων και των εισηγήσεων των ευπαίδευτων συνηγόρων της Κατηγορούσας Αρχής και του ευπαίδευτου συνηγόρου Υπεράσπισης σε σχέση με τον μετριασμό της ποινής". 

Από την έρευνα του το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αναφέρει πως δεν εντόπισε παρόμοια υπόθεση και ούτε οι συνήγοροι των δυο μερών παρέπεμψαν σε νομολογία. 

Η έκταση των παραβάσεων ήταν μεγάλη σε αριθμό προσώπων και χρόνο ήτοι διάρκειας πέραν του έτους ήταν τυχαία και μη στοχευμένη και η μη διαγραφή των δεδομένων προήλθε εκ παραδρομής και δεν έγινε επεξεργασία τούτων.

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας έλαβε υπόψη τη φύση των εργασιών της κατηγορούμενης όπως την ανέλυσε ο συνήγορος της και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα όπως αυτές αναδεικνύονται από τα γεγονότα που παρέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή και με αυτά συμφώνησε ο Συνήγορος Υπεράσπισης ο οποίος επεξήγησε με πληρότητα και ικανοποιητικά τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα στη γραπτή αγόρευση του, οι οποίες συνιστούν μαζί με τους άλλους μετριαστικούς παράγοντες λόγους για επίδειξη επιείκειας. Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη οποιοδήποτε πρόσωπο. 

Σε μια σοβαρή υπόθεση όπως είναι η παρούσα, αναφέρει το Κακουργιοδικείο Λάρνακας "αναδύεται έκδηλα η αναγκαιότητα επιβολής αυστηρής χρηματικής ποινής, όσο και να λάβει υπόψη κανείς τα όσα τέθηκαν ενώπιον μας από τον συνήγορο υπεράσπισης, γιατί είναι έντονη η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που δημιουργείται για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα αποτροπής τέτοιας συμπεριφοράς".

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αφού συνιπολόγησε και στάθμισε με προσοχή όλους τους σχετικούς με την επιμέτρηση της ποινής παράγοντες και ισοζυγίζοντας αυτούς στη διεργασία εξεύρεσης της αρμόζουσας ποινής καθώς και τη συνολικότητα της ποινής, εξαντλώντας κάθε δυνατή επιείκεια επιβάλλει τις ακόλουθες ποινές:

Στην Κατηγορία 1 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 3  ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 5 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 7 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 9 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 13 ποινή προστίμου 5.000 ευρώ, στην Κατηγορία 14 ποινή προστίμου 5.000 ευρώ, στις Κατηγορίες 15 και 16 δεν επιβάλλεται ποινή γιατί τα γεγονότα που συνθέτουν αυτές περιλαμβάνονται στην Κατηγορία 1, στην Κατηγορία 17 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ, στην Κατηγορία 18 ποινή προστίμου 6.000 ευρώ. 

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το κατασκοπευτικό βαν-f4dfae


Για τις Κατηγορίες 24, 27, 33, 36-38, 42, 45,49, 52, 54, 55, 57-61, 65-67, και 78-86 επιβάλλεται για όλες μαζί η σωρευτική ποινή των 20.000 ευρώ ενώ για την Κατηγορία 87 επιβάλλεται ποινή προστίμου 4.000 ευρώ.

Α.Τ.

συντάκτης: Σταύρος Χατζησάββας

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2022 - 10:58

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Νίκου Ανδρουλάκη και μάχη Δούκα με Γερουλάνο
22:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
22:00
Μαζικές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου -Στόχος αποθήκες όπλων
21:00
Πεντάγωνο: "Τετ-α-τετ" υπουργών Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών -Ισραήλ, την Τετάρτη
20:54
Λεμεσός: 15 νεαροί επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο Ινδούς -Συλλήψεις δύο υπόπτων...
20:31
OHE: Παραβιάστηκε ανθρωπιστική νομοθεσία από βομβαρδισμούς Ισραήλ στον Λίβανο
20:26
"Ταξιδέψτε άφοβα", προτρέπει ο Βαφεάδης -Ασφαλής ο εναέριος χώρος της Κύπρου
20:18
Ιράν: Ολιγόωρο λοκντάουν στα αεροδρόμια της χώρας
20:08
Χαράλαμπος Χαριλάου: «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι σάκος του μποξ»!
17:57
Η βία εναντίον επαγγελματιών υγείας δεν θα γίνει ανεκτή, διαμηνύει ο Ιατρικός Σύλλογος
17:48
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό, λέει ο Εκπρόσωπος
17:21
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/24
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.