Μπορέλ: Νέα στρατηγική για την ενέργεια διεθνώς και έμφαση στις ΑΠΕ, ετοιμάζει η ΕΕ

Την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την ενέργεια διεθνώς, η οποία θα είναι έτοιμη την άνοιξη, προανήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο επίσημο του ιστολόγιο, σχολιάζοντας τις ψηλές τιμές ενέργειας και την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η ανάρτηση έγινε με αφορμή τη μετάβαση του κ. Μπορέλ μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στην Ουάσινγκτον, όπου επρόκειτο να συμπροεδρεύσει συνάντησης του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ - ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα.

Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου, αλλά λόγω και του πλήγματος στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει πως το ευρύτερο δίδαγμα είναι ότι «αξιόπιστη, οικονομικά προσβάσιμη και ασφαλής ενέργεια μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα βασισμένο ως επί το πλείστον στις ανανεώσιμες».

Όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ανάρτησης του, η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσει να αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες «μετατοπίζοντας την ισχύ από αυτούς που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα σε αυτούς που αναπτύσσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».

«Αυτό θα απαιτήσει από τις χώρες που τώρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις βοηθήσουμε να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τόνισε, η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση «είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση του πλανήτη μας, αλλά θα φέρει επίσης οφέλη στην εξωτερική πολιτική».

«Ένας κόσμος που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια θα είναι ένας πιο σταθερός και καλύτερος κόσμος για όλους, αν και θα δημιουργήσει επίσης νέες εξαρτήσεις λόγω των υλικών που απαιτεί» η παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε πως την άνοιξη θα εκδοθεί «μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τη διεθνή ενέργεια, για να καταθέσει με περισσότερες λεπτομέρειες την απάντησή μου στις ευρύτερες προκλήσεις στον τομέα αυτό».

«Μαζί με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα συνεχίσει να οικοδομεί μια κοινωνικά δίκαιη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα αντιμετωπίζει τις γεωπολιτικές προκλήσεις» πρόσθεσε.

Στην ανάρτησή του ο κ. Μπορέλ επισημαίνει πως οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι έξι με δέκα φορές υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, ενισχύοντας τον πληθωρισμό στα τέλη του 2021 και προσθέτοντας πως αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές και το 2022, αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Υπενθύμισε πως η κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία πρόσθεσε στα πιο πάνω προβλήματα και την απειλή στην ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς πέραν από 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχονται από τη Ρωσία και πέραν από 60% των εσόδων της Ρωσίας από εξαγωγές έρχονται από την ΕΕ.

«Με τη μείωση του συνολικού ποσοστού εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν θα επενδύσουμε μόνο στην πράσινη μετάβαση αλλά και στη μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων μας», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Η Ρωσία, συνέχισε, έχει ενισχύσει τη ανθεκτικότητα της απέναντι στις κυρώσεις μέσω της αύξησης των αποθεμάτων της σε ξένο συνάλλαγμα, περισσότερο από όσο η ΕΕ έχει αυξήσει τη δυνατότητα της να αντιμετωπίσει πιθανές διακοπές στην προμήθεια.

Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει ο κ. Μπορέλ, η ΕΕ θα πρέπει να δουλέψει για να επιλύσει το πρόβλημα της πρόσβασης σε φυσικό αέριο. Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ΕΕ, και πως η συνεργασία με την Ουάσινγκτον εντείνει.

Πέρα από τις ΗΠΑ, συνέχισε, «μιλούμε επίσης με τη Νορβηγία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία για την επέκταση της προμήθειας LNG».

«Αυτές οι προσπάθειες έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν επενδύσουμε σε σχέσεις με πιθανούς προμηθευτές LNG όχι ως βραχυπρόθεσμη λύση αλλά στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος μας για ανάπτυξη πιο στρατηγικών σχέσεων, δουλεύοντας παράλληλα πάνω στις ανανεώσιμες πηγές όπως το υδρογόνο και την ηλιακή ενέργεια», πρόσθεσε.

Η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια για την Ουκρανία, όπως και για την Ευρώπη «μπορεί να έρθει μόνο μέσω περισσότερων επενδύσεων στις ανανεώσιμες στο εσωτερικό και καλύτερες διασυνδέσεις με την αγορά της ΕΕ», επεσήμανε.

Το δίδαγμα που μπορεί να αντληθεί ευρύτερα είναι πως «εν τέλει, αξιόπιστη, οικονομικά προσβάσιμη και ασφαλής ενέργεια μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα βασισμένο ως επί το πλείστον στις ανανεώσιμες».

«Η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες (όπως η αιολική ενέργεια) και το υδρογόνο είναι ψηλά στην κοινή ατζέντα» ΕΕ και ΗΠΑ σημειώνει ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον συντονισμό των δύο πλευρών στην κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη στα τέλη του 2021.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2022 - 19:51

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο αγώνας του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί, υποστηρίζει το Ιράν
18:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Χειροπέδες σε ακόμα μία σφετερίστρια ελληνοκυπριακών περιουσιών
17:07
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
16:16
Άτομο άνοιξε πυρ έξω από καφενείο στη Γιόλου
15:41
Σύσταση Κομισιόν οι αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους Λιβάνου-Ισραήλ
15:32
Συνάντηση Υπουργών εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας για τη Συρία
13:53
Νεκρός εντοπίστηκε 58χρονος κάτω από το όχημα του στην επαρχία Λεμεσού
13:22
Σε ασφαλές μέρος ο ηγέτης του Ιράν μετά τη δολοφονία του Νασράλα
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
11:16
Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
11:05
Ελεύθεροι ο πατέρας και ο Σύρος φίλος του ισοβίτη
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.