Κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας ζητά για κακομεταχείριση μεταναστών ζητά ο Τσαβούσογλου

Κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας για κακομεταχείριση μεταναστών ζητάει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει κρατική πολιτική και πως η FRONTEX βοηθάει την Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ΕΕ είναι τόσο ένοχη όσο και η Ελλάδα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φιλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της απώθησης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παραβιάζοντας καθαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες έχασαν τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα, μέσα στο Αιγαίο λόγω λόγω απωθήσεων και μάλιστα επειδή η Ελλάδα τρύπησε τα φουσκωτά τους ή τα πυροβόλησε”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κανείς δεν πρέπει να παρεξηγήσει τις επικρίσεις του, προσθέτοντας ότι αυτά δεν τα λέει επειδή υπήρχαν διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα ή λόγω των τεταμένων σχέσεων κατά καιρούς και πως είναι ανθρωπιστικό ζήτημα.

“Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα αλλά το συγκεκριμένο έχει γίνει κρατική πολιτική. Ο πρώτος λόγος που έγινε κρατική πολιτική είναι ότι εδώ η FRONTEX βοηθάει την Ελλάδα. Η ΕΕ και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέποντας το αυτό, ξεκίνησε έρευνα εναντίον της FRONTEX αλλά δεν βγήκε τίποτα. Άρα η ΕΕ είναι τόσο ένοχη όσο και η Ελλάδα εδώ. Εάν η Τουρκία έκανε το ένα δέκατο από αυτά, ξέρει καλύτερα ο ίδιος (ο Χααβίστο) πως μπορεί να επικριθεί η Τουρκία, κι εμείς το γνωρίζουμε, αλλά αντίθετα η Ελλάδα λαμβάνει υποστήριξη σε αυτό το θέμα”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ΕΕ εκφράζει τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Τουρκία στα ανατολικά και νότια και όταν πάτε βορειότερα, ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τον Καύκασο και τη Ρωσία. Υποστήριξε ότι Τουρκία προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων είναι αντίθετης με τις αξίες που προσπαθεί να υπερασπιστεί η ΕΕ.

“Μαζί προσπαθούμε να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν. Πως θα δικαιολογήσουμε αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα; Η Ελλάδα αφαιρεί επίσης όλα τα διαβατήρια και τα ρούχα των ανθρώπων που απωθεί και μετά τους σπρώχνει πίσω. Στα μέσα του χειμώνα παρόλου που κάνει τόσο κρύο, παρόλο που χιονίζει απώθησε 19 μετανάστες παίρνοντας τα ρούχα τους, αφήνοντας αυτούς τους ανθρώπους ημίγυμνους με αποτέλεσμα να πεθάνουν. Πως θα το δικαιολογήσουμε αυτό; Ποιος θα πει τέρμα σε αυτή την κατάσταση; Η ΕΕ θα πει τέρμα; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους οποίους η Φινλανδία έρχεται πρώτη;”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όσα έγιναν εναντίον αυτών των μεταναστών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μεταχειρίστηκε τους πρόσφυγες από το Ιράν με τέτοιο τρόπο και ότι η Τουρκία δεν έστειλε βίαια όσους ήθελαν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν με αεροπλάνο.

“Αυτό που κάνει η Ελλάδα πραγματικά δεν συνάδει με το δίκαιο, τη συνείδηση ή την ηθική. Δεν το λέμε αυτό λόγω των σχέσεών μας. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που αφέθηκαν στο κρύο”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ρ.Σ.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2022 - 15:18

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
16:16
Άτομο άνοιξε πυρ έξω από καφενείο στη Γιόλου
15:41
Σύσταση Κομισιόν οι αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους Λιβάνου-Ισραήλ
15:32
Συνάντηση Υπουργών εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας για τη Συρία
13:53
Νεκρός εντοπίστηκε 58χρονος κάτω από το όχημα του στην επαρχία Λεμεσού
13:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Σε ασφαλές μέρος ο ηγέτης του Ιράν μετά τη δολοφονία του Νασράλα
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
11:16
Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
11:05
Ελεύθεροι ο πατέρας και ο Σύρος φίλος του ισοβίτη
10:53
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής
10:29
Τοποθετήσεις ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την απόδραση του ισοβίτη
09:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.