Σημαντικό επίτευγμα στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη στη Βρετανία

Επιστήμονες στη Βρετανία πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ ως προς την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη, σε ένα επίτευγμα που δημιουργεί την προοπτική μίας μελλοντικής σχεδόν ανεξίτηλης πηγής ενέργειας.
Η πειραματική μηχανή σύντηξης JET στο Άμπινγκντον της αγγλικής κομητείας Όξφορντσιρ παρήγαγε περίπου 59 megajoules, δηλαδή 11 Megawatt ενέργειας που θα μπορούσαν να παράσχουν ενέργεια σε 10.000 σπίτια, για συνεχές διάστημα πέντε δευτερολέπτων.
Αν και το πείραμα των Βρετανών επιστημόνων κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια για την πυρηνική αντίδραση από την ενέργεια που τελικά παράχθηκε, το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν ήταν στιγμιαία αλλά διατηρήθηκε για πέντε δεύτερα εκλαμβάνεται ως σπουδαίο και πολλά υποσχόμενο επίτευγμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ην. Βασιλείου καθηγητής Ίαν Τσάπμαν, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα JET έκανε λόγο για «αποτελέσματα-ορόσημο που μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση μίας εκ των μεγαλύτερων επιστημονικών και μηχανικών προκλήσεων που υπάρχουν».
Η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης υποχρεώνει σε συνένωση δύο τύπους υδρογόνου, σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση που παράγει ενέργεια στους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.
Η συνένωση αυτή, παρόμοια με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στον Ήλιο, παράγει περίπου τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια ανά βάρος καυσίμου σε σχέση με την πυρηνική σχάση και περίπου 4 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με την καύση ορυκτών καυσίμων.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει αυτή η διαδικασία να διαρκεί, πρόκληση τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως ο αντιδραστήρας της μηχανής JET θερμαίνει το υδρογόνο σε θερμοκρασία 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, περίπου δέκα φορές τη θερμοκρασία του Ήλιου.
Αν και ακόμα απέχουμε δεκαετίες από την αξιοποίηση αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας, το επίτευγμα που ανακοινώθηκε δημιουργεί αισιοδοξία πως αυτή η εναλλακτική πηγή απεριόριστης ενέργειας είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στο μέλλον.
Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί στον πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) κόστους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία, σε μια συνεργασία των μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη.

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2022 - 17:23

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
16:16
Άτομο άνοιξε πυρ έξω από καφενείο στη Γιόλου
15:41
Σύσταση Κομισιόν οι αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους Λιβάνου-Ισραήλ
15:32
Συνάντηση Υπουργών εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας για τη Συρία
13:53
Νεκρός εντοπίστηκε 58χρονος κάτω από το όχημα του στην επαρχία Λεμεσού
13:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Σε ασφαλές μέρος ο ηγέτης του Ιράν μετά τη δολοφονία του Νασράλα
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
11:16
Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
11:05
Ελεύθεροι ο πατέρας και ο Σύρος φίλος του ισοβίτη
10:53
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής
10:29
Τοποθετήσεις ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την απόδραση του ισοβίτη
09:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.