Η Ουκρανία αξιώνει άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης


Η Ουκρανία ζήτησε τη Δευτέρα την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), λέγοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να παραμείνει μέλος του Σώματος αυτού, μετά την εισβολή στο έδαφός της. Το εκτελεστικό όργανο του συμβουλίου, η Επιτροπή Υπουργών, έχει αναστείλει το δικαίωμα της Ρωσίας για εκπροσώπηση, μια μέρα μετά την εισβολή.

«Σας προτρέπουμε να λάβετε απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης είπε ότι η επίθεση της Ρωσίας σημαίνει ότι «δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Η Ουκρανία καίγεται, εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης», είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση και εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι. «Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία αλλά και για να υπερασπιστούμε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Σμιχάλ.

Η κοινοβουλευτική συνέλευση, η οποία συνήλθε εκτάκτως για να συζητήσει την εισβολή, δεν έχει την εξουσία να διαγράψει ένα μέλος, αλλά θα μπορούσε να συστήσει στην Επιτροπή των Υπουργών να κάνει αυτό το βήμα.  

Η συνέλευση αναμένεται την Τρίτη να εγκρίνει ψήφισμα που θα εισηγείται στην επιτροπή να καλέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από το Σώμα.   Η Γενική Γραμματέας του ΣτΕ Μαρίγια Μπούριτς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξη πρόσφατα ότι ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούσαν την απέλαση της Ρωσίας.  

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι δεν θα έχουν πλέον προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποτελεί μέρος του ΣτΕ. Κανένα κράτος μέλος δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από το Συμβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1949. Η μη χρήση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο ΣτΕ και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, είχε επικαλεστεί την επαναφορά της θανατικής ποινής εάν η Ρωσία εγκατέλειπε το Σώμα.

Ρ.Σ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Δύο νέες συλλήψεις για την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους
19:53
Απεργιακά μέτρα εξήγγειλαν οι οδηγοί λεωφορείων στη Λάρνακα
18:40
Έτοιμος να συνδράμει στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, ο Τραμπ
18:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Πρόεδρος: Γεύμα στους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας
17:34
«Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία, είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο», υποστηρίζει ο Τατάρ
17:30
Μελέτη για καταγραφή του οικοσυστήματος του Κρυού Ποταμού
17:23
Βραβείο στην κουμανδαρία και το χαλλούμι, σε έκθεση στην Κίνα
17:17
Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στη Λευκωσία
17:07
Θετικό το Υπουργείο Μεταφορών στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προστίμων από τις κάμερες
17:02
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αδόλφος Ζάκος
16:55
«Ημέρες Κύπρου» στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.