Γερμανία: Η χρήση του συμβόλου "Ζ" μπορεί να θεωρηθεί δημόσια στήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να τιμωρηθεί με φυλάκιση ή πρόστιμο

Η χρήση του συμβόλου «Ζ» μπορεί να θεωρηθεί δημόσια υποστήριξη του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και ως τέτοια να τιμωρηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι το σύμβολο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στη Γερμανία, κυρίως σε γκράφιτι.

«Το ίδιο το γράμμα "Ζ" δεν είναι ασφαλώς απαγορευμένο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, αλλά η ρωσική πολεμική επίθεση είναι έγκλημα, τόνισε και, «όποιος εγκρίνει δημοσίως αυτόν τον πόλεμο μπορεί να προκαλέσει δίωξη σε βάρος του». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας έχουν πληροφορίες ότι το σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα, προς το παρόν κυρίως σε γκράφιτι.

Κάποια από τα ομόσπονδα κρατίδια, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, έχουν ήδη αποφασίσει για συνέπειες της χρήσης του «Ζ». «Αν το πλαίσιο του πολέμου δημιουργείται με τη χρήση ενός λευκού "Z", όπως φαίνεται στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, τότε φυσικά αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει κάποιος μια πολεμική επίθεση. Κάτι τέτοιο είναι αξιόποινο, οπότε θα επέμβουμε άμεσα», δήλωσε στην «Tagesspiegel» η υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Ίρις Σπράνγκερ.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Κάτω Σαξονίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. «Το "Z" ως σύμβολο του φασισμού του Πούτιν θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλη τη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Γιοάχιμ Σταμπ.

Βάση για δράση αποτελεί το άρθρο 140 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο καθιστά αξιόποινο αδίκημα τη στήριξη κάποιων εγκλημάτων. Η ποινή μπορεί να φθάσει έως και τα τρία χρόνια φυλάκισης ή επιβολή προστίμου. Το «Ζ» σημαίνει «Za Pobedu» («για τη νίκη») και εμφανίζεται στα ρωσικά τανκς και στις στολές των στρατιωτών, αλλά και εκτός της εμπόλεμης ζώνης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως έκφραση στήριξης του πολέμου στην Ουκρανία.

ΝΠ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ομοβροντία ρουκετών Χεζμπολά εναντίον της Τιβεριάδας
12:06
Στάρμερ στη Νέα Υόρκη: Μήνυμα κατά κλιμάκωσης στον Λίβανο και δείπνο με τον Τραμπ
11:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 27/09/24
11:01
Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να είναι η Μαρινέλλα
10:44
Το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ
10:41
Επαφές Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη
10:33
Αναβολή της υπόθεσης Μονής Οσίου Αββακούμ για τις 23 Οκτωβρίου
10:02
Υπουργός Παιδείας: Δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις για το πρόγραμμα παραβατικής συμπεριφοράς
09:17
Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
09:14
Άφαντος παραμένει ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους
08:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
06:30
Λίβανος:Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 220 στόχους
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.