«Κάποιες μικρές χώρες, που για την Ευρώπη δεν ωφελούν ούτε όσο ένα κουτί σπιρτόξυλα, προσπαθούν να διορθώσουν την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να σταματήσει το δράμα στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ στην ομιλία του στη συνάντηση των προέδρων του κοινοβουλίου της EE που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία, αντιδρώντας στην ομιλία του Έλληνα ομολόγου.
Συγκεκριμένα ο Μυσταφά Σεντόπ υποστηριξε ότι «η ΕΕ είναι όμηρος στα απλά καπρίτσια των μικρών χωρών». «Μια Ευρώπη της οποίας η πολιτική και στρατηγική διάσταση έχει αποδυναμωθεί με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση και η οποία έχει κρατηθεί όμηρος στα καπρίτσια λίγων μικρών χωρών και η οποία αποτυγχάνει να συμπεριλάβει χώρες με μεγάλες γεωστρατηγική σημασία και βάρος, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία».
« Γίνεται μια προσπάθεια διόρθωσης της Τουρκίας, του καλεσμένο της συνάντησής σας, τον οποίο προσκαλέσατε εσείς, την Τουρκία, που εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ουκρανία που απειλεί την Ευρώπη. Επιχειρείται να συκοφαντηθεί η Τουρκία με μια άδικη, αδίστακτη προσέγγιση. Προσπαθούν να το κάνουν αυτό όντας δέσμιοι στα καπρίτσια λίγων μικρών χωρών που για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τόσο χρήσιμες ούτε όσο ένα κουτί σπιρτόξυλα. Υποθηκεύετε τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρώπης και της περιοχής μας στους απλούς υπολογισμούς λίγων μικρών χωρών».
Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι «ο πόλεμος είναι στο κατώφλι της Ευρώπης». «Για να μην αφήσετε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και κουλτούρας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στα εδάφη σας ως μετανάστες, βυθίσατε τις βάρκες, αφήσατε ανθρώπους να πεθάνουν απωθώντας τους, μετατρέψατε τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών. Τώρα ένα μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης είναι στο κατώφλι σας».
Απαντώντας στην ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεντόπ είπε: «Το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ είναι με την Τουρκία. Με προκλητική προσέγγιση επιτέθηκε στην Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του. Αυτό είναι καθιερωμένο έθιμο των Ελλήνων πολιτικών. Οι εθνικές ταυτότητες χτίζονται πάνω σε μια ισχυρή ιστορία και βασικές αξίες. Η οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας μέσω της αντιπολίτευσης είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διατηρηθεί. Το Κυπριακό είναι πολύ ξεκάθαρο νομικά. Ως καθηγητής Νομικής, μπορώ να μιλάω για αυτό το θέμα για ώρες».
Υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μαζί με την Αγγλία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959, η Ελλάδα έσφαξε τους Τούρκους από το 1962 έως το 1974 για να κάνει την Κύπρο ελληνικό νησί. Αξιωματικοί που υποστήριζαν την Ένωση πήγαν στο νησί από την Ελλάδα το 1974 και ξεκίνησαν μια γενοκτονία κατά των Τούρκων. Η Τουρκία επενέβη επίσης και εξασφάλισε την ειρήνη χρησιμοποιώντας τις εξουσίες και τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συμφωνία του 1959. Δεν έχει χυθεί αίμα στο νησί από το 1974».
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «αν και η εχθρική στάση της Ελλάδας προς την Τουρκία έκανε αρχή τη μη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 1980 και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της. Γιατί, γιατί η Τουρκία έχει πάντα καλές προθέσεις. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα».
Πηγή: Άννα Ανδρέου
Μ.Χ
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2022 - 18:04
https://news.rik.cy/article/2022/3/30/sentop-kapoies-mikres-khores-den-opheloun-oute-oso-ena-kouti-spirtoxula-2014549/