Στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας ταξιδεύει το πρωί της Δευτέρας η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, όπου μαζί με τον Υπουργό Υγείας Adam Niedzielski
θα δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και θα επικεντρωθούν στη βοήθεια έκτακτης ανάγκης και την ιατρική υποστήριξη για τους εκτοπισμένους που φθάνουν από την Ουκρανία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πολωνία φτάνουν συνεχώς παιδιά των οποίων η θεραπεία έχει διακοπεί λόγω του πολέμου, ανάμεσα τους παιδιά με καρκίνο. Στόχος της Επιτρόπου είναι να κινητοποιήσει όλα τα μέσα ώστε να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη.
Ο κύριος Niedzielski ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας έκτακτης ανάγκης τόσο στην Ουκρανία όσο και στις γειτονικές χώρες, με την υγειονομική συνιστώσα να αποτελεί βασικό μέρος αυτού. Η κυρία Κυριακίδου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε συνεχή επαφή με τους Υπουργούς Υγείας των γειτονικών κρατών μελών και τη Μολδαβία, ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Βλέπουμε, είπε, μεγάλη, συγκινητική αλληλεγγύη στην Πολωνία και στα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ που υποδέχονται όσους φθάνουν από την Ουκρανία. Έχουμε κινητοποιήσει πλήρως όλα τα υγειονομικά μέσα της Επιτροπής, μαζί με τους επιχειρησιακούς μας οργανισμούς υγείας, το ECDC και τον EMA, για να συνεργαστούν στενά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και να παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί.
Η ενότητά μας είναι η μεγαλύτερη στήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της υγείας όσων την έχουν ανάγκη".

Άμεση κινητοποίηση

Η ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής στήριξης ήταν άμεση για την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, πάντα σε στενό συντονισμό με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Παράλληλα συνεχίζεται η στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία πιθανής ανάπτυξης ιατρικών ομάδων σε γειτονικές χώρες καθώς και μεταφοράς ουκρανών ασθενών για θεραπείες σε ΚΜ της ΕΕ. Ανάμεσα τους η  καταγραφή των νοσοκομειακών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη καθώς και των τρόπων μεταφοράς, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ήδη συνάντηση με την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας (HSC) και αυτό θα συνεχίσει σε τακτική βάση. Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την υποδοχή των βίαια εκτοπισμένων ατόμων, ζητήματα συνέχισης της περίθαλψης
ασθενών με ορισμένες παθήσεις, θέματα εμβολιασμού, ψυχικής υγείας καθώς και χρόνιων ασθενειών. Από οργανωτικής πλευράς, οι εργασίες συνεχίζονται με τη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του HSC/HERA σε στενή συνεργασία με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των αιτημάτων βοήθειας, και το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, ανάμεσα τους τα θέματα υγείας.

Μαρία Ψαρά /ΜΕΗΛ/ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μαρτίου 2022 - 14:35

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
ΗΠΑ: 17 νεκροί από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χέλεν
20:45
Πολλαπλά καταιγιστικά κτυπήματα του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού -Στόχος ο Νασράλα
20:34
Δύο νέες συλλήψεις για την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους
19:53
Απεργιακά μέτρα εξήγγειλαν οι οδηγοί λεωφορείων στη Λάρνακα
18:40
Έτοιμος να συνδράμει στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, ο Τραμπ
18:36
Πρόεδρος: Γεύμα στους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας
17:34
«Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία, είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο», υποστηρίζει ο Τατάρ
17:30
Μελέτη για καταγραφή του οικοσυστήματος του Κρυού Ποταμού
17:23
Βραβείο στην κουμανδαρία και το χαλλούμι, σε έκθεση στην Κίνα
17:17
Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στη Λευκωσία
17:07
Θετικό το Υπουργείο Μεταφορών στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προστίμων από τις κάμερες
17:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.