Πρωτιά Μακρόν με 4,2% διαφορά από Λε Πεν, καθορίζει νικητή στο δεύτερο γύρο το 21,95% του Μελανσόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα είναι οι αντίπαλοι για τη γαλλική προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως και το 2017, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο κεντρώος κ. Μακρόν κερδίζει το 27,6% αυτών, η ακροδεξιά κα Λε Πεν το 23,41% και έπεται ο αριστερός Μελανσόν με 21,95%, πολύ πάνω από τις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθούν με 7,05% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, η υποψήφια του δεξιού και άλλοτε κυρίαρχου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαλερί Πεκρές με 4,79% και ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό με 4,58%.

Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν κατά σειρά ο κεντρώος Ζαν Λασάλ με σχεδόν 3,16% ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ με 2,31%, ο ακροδεξιός Νικολά Ντουπόντ-Αϊνιάν με 2,07% η δήμαρχος Παρισιού και υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό με μόλις 1,74%, ο αντικαπιταλιστής Φιλίπ Πουτού με 0,77% και η ακροαριστερή Ναταλί Αρτό με 0,57%.

Η αποχή ανήλθε στο 25,14%, στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από τος εκλογές του 2002.

Οι Ζαντό, Ρουσέλ και Ινταλγκό κάλεσαν τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Πρόεδρο Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Η κα Πεκρές είπε ότι προσωπικά θα ψηφίσει Μακρόν, καλώντας όμως τους οπαδούς της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο Μελανσόν ζήτησε να μη δοθεί ούτε μία ψήφος στη Λε Πεν, αποφεύγοντας όμως να καλέσει σε στήριξη του Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά οι Ζεμούρ και Ντουπόντ-Αϊνιάν ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τη Λε Πεν στο δεύτερο γύρο.

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε στους οπαδούς του πως «τίποτα δεν τελείωσε», ζητώντας τη στήριξης τους στο δεύρο γύρο. «Η συζήτηση που θα έχουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστική», πρόσθεσε, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους και τους πολίτες σε ένα «μεγάλο κίνημα ενότητας και δράσης».

Όπως είπε σε μια προειδοποίηση κατά της εκλογής Λε Πεν, δε θέλει να δει τη Γαλλία να έχει συμμάχους μόνο λαϊκιστές και ξενοφοβικούς.

Από την πλευρά της η 53χρονη ηγέτιδα του κόμματος Εθνική Συσπείρωση κάλεσε όσους δεν ψήφισαν Μακρόν να τη στηρίξουν στο γύρο. Είπε ότι θα εγγυηθεί την εθνική ανεξαρτησία, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη. «Θα βάλω τη Γαλλία σε τάξη σε πέντε χρόνια», είπε η Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με νυχτερινή δημοσκόπηση για το BFM, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα λάβει το 52% των ψήφων έναντι 48% της Λε Πεν. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TF1 μειώνει αυτή τη διαφορά σε 51%-49% ξανά υπέρ του Μακρόν.

Ρ.Σ

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απριλίου 2022 - 09:35

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Για διαφθορά κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε σχέση με εξυπηρετήσεις από την Τουρκία
21:56
Την κατακύρωση του μη διεξαχθέντα αγώνα Απόλλωνα - Αέλ με τρία - μηδέν υπέρ του Απόλλωνα αποφάσισε ο αθλητικός δικαστής
21:41
Reuters: Η Κύπρος είναι χώρα κλειδί για την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο
21:27
Σε διαθεσιμότητα τα τρία μέλη της Αστυνομίας που συμετείχαν στην επιχείρηση επιτήρησης του βαρυποινίτη
20:40
Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
20:08
Κοινοτάρχης Χολετριών: Ο Θεοφάνους επισκεπτόταν τους οικείους του κάθε τρεις μήνες
19:47
Λοϊζίδης: Ο βαρυποινίτης έπρεπε να φρουρείτο από περισσότερα μέλη της ΜΜΑΔ
18:51
Στεφάνου: Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη του φάση-Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει επί του πλαισίου Γκουτέρες
18:34
Πακέτο βοήθειας 8,7 δις εξασφάλισε το Ισράηλ από τις ΗΠΑ για κάλυψη των στρατιωτικών του αναγκών
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
17:57
Κάμερες Φωτοεπισήμανσης: Στην Ολομέλεια της Βουλής προτάσεις για τροποποιήσεις σε σχέση με τις ποινές και τα εξώδικα
17:42
Aστυνομία: Κινούνται οι διαδικασίες για διαθεσιμότητα όσων είχαν την ευθύνη φρούρησης του Θεοφάνους
17:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.