Άλλη μία προσπάθεια, για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από την ισοπεδωμένη, πλέον, Μαριούπολη, επιχειρείται σήμερα.
Μόσχα και Κίεβο, κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία, για τη λειτουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, με στόχο τη φυγή παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, από την πολύπαθη πόλη.
Χθες, περίπου εκατόν-είκοσι άμαχοι, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χαλυβουργίας "Αζοφστάλ", ωστόσο, εκτιμάται πως στις στοές και στις υπόγειες σήραγγές του, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι.
Στο μεταξύ, στις δύο μετά το μεσημέρι, εκπνέει το νέο τελεσίγραφο το οποίο απηύθυνε η ρωσική πλευρά προς τους ουκρανούς υπερασπιστές του "Αζοφστάλ", προκειμένου να παραδοθούν.
Μαζί με το τελεσίγραφο, τερματίζεται και η κατάπαυση του πυρός, την οποία έθεσε από χθες σε εφαρμογή η Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε, πάντως, ότι οι μαχητές στην Μαριούπολη θα αγνοήσουν τα τελεσίγραφα και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους.
Έλλειψη νερού, τροφίμων, φαρμάκων και… ζωής για τους εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης
Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων αμάχων στη Μαριούπολη επισήμανε με δηλώσεις του στο BBC και στο Sky News ο αντιδήμαρχος της πόλης Σεργκέι Ορλόφ.
Έκανε λόγο για 130.000 πολίτες που παραμένουν στην πόλη αντιμετωπίζοντας συνεχείς βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία.
Πρόσθεσε ότι η όποια βοήθεια για αυτούς τους ανθρώπους είναι για την ώρα αδύνατη, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «εμποδίζει πλήρως τα πάντα, οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια ή εκκένωση».
Όπως τόνισε, η πόλη είναι υπό πλήρη αποκλεισμό. «Υπάρχει έλλειψη νερού, τροφίμων, φαρμάκων, βοήθειας, έλλειψη των πάντων. Έλλειψη ζωής, θα έλεγα», τόνισε ο κ. Ορλόφ σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του BBC.
Σχολίασε δε ότι «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πώς μοιάζει η ζωή» των εγκλωβισμένων της Μαριούπολης.
Αναφέρθηκε πιο ειδικά και σε εκείνους που έχουν βρει καταφύγιο στο αχανές χαλυβουργικό εργοστάσιο Azovstal. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι (εκεί). Είναι κυρίως άμαχοι από κοντινά κατεστραμμένα κτίρια και πολλοί εργάτες της χαλυβουργίας. Ξέρουν ότι τα εργοστάσια χάλυβα είχαν καλά καταφύγια κατά των βομβαρδισμών και κάποιοι αποθήκευσαν τρόφιμα και νερό στο καταφύγιο. Για αυτό αποφάσισαν με τις οικογένειές τους να ζήσουν σε αυτό το καταφύγιο», είπε ο κ. Ορλόφ στην ραδιοφωνική εκπομπή Newsday της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.
Εκτίμησε δε πως κάθε ενημέρωση ή υπόνοια από τη Ρωσία περί πιθανότητας αποχώρησης των εγκλωβισμένων από τη Μαριούπολη ή το Azovstal είναι ψευδείς. «Μην πιστεύετε καμία λέξη από τη Ρωσία. Θα ήταν καλό αν επέτρεπαν στους αμάχους να φύγουν από το Azovstal, αλλά δεν το επέτρεψαν εδώ και 50 ημέρες, γιατί να το κάνουν τώρα;» είπε στο Sky News.
Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης υποστήριξε επίσης πως από χθες Τρίτη, οι Ρώσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν «πολύ σκληρές βόμβες». Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους βόμβες είναι αυτές, αλλά χθες υπήρξαν αναφορές για χρήση βομβών καταστροφής καταφυγίων από τις ρωσικές δυνάμεις στο Azovstal.
«Ο κρότος που κάνουν ακούγεται στα 50 με 60 χιλιόμετρα γύρω από τη Μαριούπολη. Και προξενούν μεγάλες ζημιές», πρόσθεσε ο Σεργκέι Ορλόφ.
Μ.Χ
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απριλίου 2022 - 13:02
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚhttps://news.rik.cy/article/2022/4/20/prospatheia-apomakrunses-tou-amakhou-plethusmou-sten-isopedomene-marioupole-epikheireitai-semera-elleipse-nerou-trophimon-pharmakon-gia-tous-egklobismenous/