Κατά την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή του Πάσχα, στο Κάιρο, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Τέμενος Αλ-Άκσα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως επίσης και πτυχές των διακρατικών σχέσεων σε διμερές επίπεδο.
Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και ο διάδοχος του θρόνου του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι και Υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν-Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν. Ο Βασιλιάς Αμπντάλλα συνοδευόταν και από τον γιο του και διάδοχο του θρόνου, Πρίγκιπα Χουσεΐν μπιν-Αμπντάλλα.
Σε ανακοίνωση του ιδιαίτερου γραφείου του Αιγυπτίου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν ο συντονισμός της πολιτικής που θα εφαρμόσουν οι τρεις χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και η αμοιβαία ενημέρωση των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.
Κατά την αιγυπτιακή ανακοίνωση, τονίσθηκε ότι είναι ανάγκη να γίνει σεβαστός ο ρόλος του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας όσον αφορά την τήρηση του στάτους κβο στα Ιερά Προσκυνήματα του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στην Ιερουσαλήμ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ισραηλινή πλευρά για τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Τέμενος Αλ-Άκσα, αλλά και για τα μέτρα που εφαρμόζει το Ισραήλ που δυσχεραίνουν την επίλυση του Παλαιστινιακού επί τη βάσει «δύο έθνη - δύο κράτη».
Από την πλευρά του Ιορδανού Μονάρχη, Αμπντάλλα Β’, τονίσθηκε επιπροσθέτως η ανάγκη να ληφθούν μέτρα «που θα επιτρέψουν στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τα καθήκοντά της», σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και των προσκυνημάτων της Παλιάς Πόλης. Στην ιορδανική ανακοίνωση έγινε λόγος και για τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ισραηλινή Κυβέρνηση σε σχέση με το όριο των παρευρισκομένων που θέσπισε για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.
Η σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από πλευράς ΗΑΕ, αναφερόμενη στο ζήτημα του στάτους κβο στο Τέμενος Αλ-Άκσα, τόνισε την ανάγκη «να τερματισθούν οιεσδήποτε πρακτικές που παραβιάζουν τον ιερό χαρακτήρα του Τεμένους και οιαδήποτε ενέργεια μεταβολής του παρόντος καθεστώτος, με σκοπό να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να επικρατήσει ηρεμία», συνεχίζοντας ότι «η περιοχή έχει ανάγκη από ηρεμία, σταθερότητα και κλίμα συνεργασίας για να προωθηθεί η ειρήνη, η ανάπτυξη και το όραμα των λαών της περιοχής για πρόοδο και ευημερία».
Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης των διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής που συνέστησε πρόσφατα ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά την 157η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου τον περασμένο Μάρτιο.
Στην ειδική αυτή επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, του Ιράκ, του Σουδάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα ΗΑΕ συμμετέχουν στην επιτροπή υπό την πρόσθετη ιδιότητά τους ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την τρέχουσα περίοδο.
Στις αρχές Απριλίου, η νεοσυσταθείσα επιτροπή, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, πραγματοποίησε δύο γύρους επαφών, στη Μόσχα με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και στη Βαρσοβία με τον Υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
ΝΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Απριλίου 2022 - 10:06
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/article/2022/4/25/palaistiniako-kai-oukraniko-sto-epikentro-trimerous-sunanteses-egeton-aiguptou-iordanias-eae-sto-kairo-2517592/