Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε για μία ακόμη φορά σήμερα από την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο «χωρίς καθυστέρηση» τον μαικήνα Οσμάν Καβαλά ο οποίος χθες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το θέμα.

 

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος από την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη την οποία ανακοίνωσε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Οσμάν Καβαλά», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια προφυλακισμένος και ότι τώρα καταδικάστηκε σε ισόβια, έπειτα από μια δικαστική διαδικασία κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι σοκαριστικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε ο Κοξ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου αντιφρονούντα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε το 2019 την Άγκυρα για την άδικη κράτηση του Καβαλά, η οποία έχει στόχο «να τον φιμώσει και μαζί του όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβαλά. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.

«Βασίζομαι στην τουρκική δικαστική εξουσία να ενεργήσει με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει αυτής», κατέληξε ο Κοξ.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται εδώ και 1.574 ημέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απριλίου 2022 - 16:04

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Παναγιώτου: Έγιναν σημαντικά βήματα, αλλά δεν είναι αρκετά, όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
22:06
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
22:05
Ζελένσκι: Ο Πούτιν σχεδιάζει να πλήξει τις πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας
21:25
Nετανιάχου: Ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους
21:20
Πούτιν: Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών ακόμη και για απειλές με συμβατικά όπλα
21:08
Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με πρωθυπουργό του Λιβάνου-Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή- Κυπριακό
20:51
Τερματίζεται από την 1η Οκτωβρίου η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος
20:00
Εντείνεται η διεθνής αγωνία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
18:31
Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την επανένωση διατράνωσε ο Πρόεδρος, λέγοντας στον Ερντογάν πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο
18:14
Τη θέση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/24
16:04
Έρευνα: Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά
15:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.