Την ανάγκη ανάληψης από τα ΗΕ πρωτοβουλιών για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων, τονίζει ο Φωτίου

Τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων συζήτησε την Τρίτη ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες και ακούσιες εξαφανίσεις που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο των όρων εντολής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, καλωσορίζοντας τα μέλη της Ομάδας και τους βοηθούς τους, ο Επίτροπος εξέφρασε την ευχή όπως η αποστολή τους στεφθεί με επιτυχία προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Φωτίου, επικεντρώθηκε στα προβλήματα, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Αναφέρεται ότι ο κ. Φωτίου «τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι απάνθρωπο αλλά και ανεπίτρεπτο μετά από 48 χρόνια να υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες αγνοουμένων, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες, κάτι το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, προστίθεται. Ο χρόνος, τόνισε, είναι αδυσώπητος, οι γονείς και τα αδέρφια φεύγουν από τη ζωή με το πικρό παράπονο να μη γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η διεθνής κοινότητα, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, ειδικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, είναι σε θέση να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να δοθούν οι απαντήσεις που ζητούν και δικαιούνται οι οικογένειες.

Είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Είπε ακόμα, ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η Τουρκία, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη διαιώνιση του, εξυπηρετώντας δικούς της πολιτικούς στόχους και σκοπιμότητες σε βάρος των οικογενειών.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πρόοδο. Η Τουρκία, τόνισε, είναι σε θέση και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων γιατί τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται λόγω της δικής της στάσης και αδιαλλαξίας.

«Ο Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά τα προσκόμματα που θέτει η κατοχική δύναμη για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, την άρνηση της να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία, να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός, μετά από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014, όπως και άλλες αποφάσεις που αφορούν ατομικές προσφυγές οικογενειών αγνοουμένων», αναφέρεται.

Ιδιαίτερη αναφορά, προστίθεται, έγινε από τον Επίτροπο στο μείζον διπλό έγκλημα της καταστροφής των μαζικών τάφων από τον τουρκικό στρατό και της σκόπιμης μετακίνησης των λειψάνων σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους. «Ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης αυτής πολιτικής, στις οικογένειες παραδίδονται μεμονωμένα ή πολύ λίγα μικρά οστά, κάτι που προκαλεί επιπρόσθετο πόνο και πολλά αναπάντητα γιατί και δεν επιτρέπει στις οικογένειες να προχωρήσουν στο κλείσιμο του οδυνηρού κεφαλαίου του χαμού του δικού τους ανθρώπου», αναφέρεται.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο Πρόγραμμα Εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και στο μείζον θέμα των πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές.

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ανάγκη ανάληψης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών και ενεργειών για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, συνεργάζεται και εντατικοποιεί τις προσπάθειες της ώστε να δοθούν απαντήσεις και στην τελευταία οικογένεια Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου αγνοούμενου.

Α.Τ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 26 Μαΐου 2024
22:00
Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής ομοσπονδίας στίβου έφεραν οι τουρκικές προκλήσεις στο βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου
21:40
Βαφεάδης: Το υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις του με στόχο τον περιορισμό των δυστυχημάτων
21:34
Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου
21:31
Μπορέλ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας
21:28
Πυρκαγιά στη Μουταγιάκκα - σε κινητοποίηση επίγεια και εναέρια μέσα
20:52
Συνεχίστηκαν σήμερα οι αστυνομικές επιχειρήσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών
20:49
Διεθνή Σύνοδο για Ειρήνη στην Ουκρανία τον ερχόμενο  μήνα εξήγγειλε ο Ζελένσκι
20:41
Βερολίνο: Δεν υπάρχουν τραυματισμένοι ή συλληφθέντες Έλληνες
17:15
Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια πτήσης από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο
16:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/05/24
16:29
Πρόεδρος: Η  Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια απελευθέρωσης
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.