Μετά από σχετική καθυστέρηση και με υψηλό ποσοστό αποχής που ανέρχεται στο 41%, εν μέσω οικονομικής κρίσης που επηρέασε την διαδικασία λόγω μη έγκαιρης χρηματοδότησης της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, αλλά και παραινέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «για σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σε σύντομο χρόνο», ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, 15 Μαΐου, στον Λίβανο.
Το κόμμα της Χεζμπολάχ και οι συνεργαζόμενες με αυτό πολιτικές παρατάξεις μείωσαν σημαντικά τη δύναμή τους, καταφέρνοντας να εκλέξουν συνολικά 58 έδρες (επί συνόλου 128 εδρών). Κατά τις εκλογές του Μαΐου του 2018, η Χεζμπολάχ και οι πολιτικοί της εταίροι είχαν αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας 71 βουλευτές.
Το κόμμα των Χριστιανών «Λιβανικές Δυνάμεις» αναδεικνύεται πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη συγκεντρώνοντας 19 έδρες (αυξάνοντας την δύναμή του κατά 5 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2018), με δεύτερο κόμμα σε δύναμη να ανέρχεται το «Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο» με 17 έδρες.
Οι Σιίτες του κόμματος «Αμάλ» υπό τον νυν πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι συγκρατήθηκε στις 15 έδρες (από τις 17 που είχε μέχρι τώρα), ενώ αντιθέτως, η κομματική παράταξη της Χεζμπολάχ κέρδισε 14 έδρες, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά μία έδρα.
Εντύπωση προκαλούν οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές που κατάφεραν να εκλεγούν. Ωστόσο, καθένας από αυτούς έχει διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, οι οποίες και εκτιμάται ότι θα καθορίσουν τις μετεκλογικές τους επιλογές ενόψει σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι η παράταξη του νυν προωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, έχασε τις 4 από τις 5 έδρες που ήλεγχε μέχρι σήμερα.
Οι ιστορικές καταβολές του χριστιανικού κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις» ανάγονται στον τελευταίο λιβανικό εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990. Ο σημερινός ηγέτης του κόμματος είναι ο Σαμίρ Τζιάτζια. Ο Τζιάτζια έχει αποδείξει κατά την μακρά πορεία του στην τοπική πολιτική σκηνή ότι είναι σε θέση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, ενώ την τελευταία πενταετία πληροφορίες που διαρρέουν κατά καιρούς, τον φέρουν να υποστηρίζεται από την σαουδαραβική κυβέρνηση. Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό, αλλά και οι θεσμικές-συνταγματικές διαδικασίες που ισχύουν στη χώρα δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσουν ότι θα σχηματισθεί χωρίς δυσκολίες ή καθυστερήσεις η νέα κυβέρνηση της χώρας – ούτε εάν ο ηγέτης του κόμματος των «Λιβανικών Δυνάμεων» θα ανακηρυχθεί και πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Έως την περαίωση των θεσμικά προβλεπόμενων μετεκλογικών επαφών, που πιθανότατα θα οδηγήσουν στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου, ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Νατζίμπ Μικάτι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του υπό συνθήκες υπηρεσιακής κυβέρνησης.
ΑΤ
συντάκτης: Γαβριήλ Χαρίτος - Ιερουσαλήμ
https://news.rik.cy/article/2022/5/17/bouleutikes-ekloges-ston-libano-proto-to-khristianiko-komma-libanikes-dunameis-meiose-tes-epirroes-tes-khezmpolakh/