Ομιλία Μπόρις Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή - «Η καλύτερη ώρα» των Ουκρανών

Ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας γίνεται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον. Σε μία ομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης προς τη Verkhovna Rada , προγραμματισμένη να συμπέσει με την επαναλειτουργία της βρετανικής πρεσβείας στο Κίεβο, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα σταθεί στον ηρωισμό του ουκρανικού λαού έναντι του Ρώσου εισβολέα.

Σε ένα μήνυμα που θα παραπέμπει στην ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούνιο του 1940 περί “finest hour” των Βρετανών (με την οποία εμψύχωνε τους συμπατριώτες τους να συνεχίσουν να αντιτάσσονται στη ναζιστική Γερμανία παρά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας), ο κ. Τζόνσον θα κάνει λόγω για την «καλύτερη ώρα» των Ουκρανών.

Θα ανακοινώσει επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 300 εκ. λιρών.

Η ομιλία Τζόνσον

Στην ομιλία του αναμένεται να πει: «Όταν η χώρα μου αντιμετώπιζε την απειλή της εισβολής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κοινοβούλιό μας, όπως και το δικό σας, συνέχισε να συνεδριάζει καθ' όλη τη διάρκεια της σύρραξης και ο βρετανικός λαός επέδειξε τέτοια ενότητα και αποφασιστικότητα που θυμόμαστε την ώρα του μεγαλύτερου κινδύνου για εμάς ως την καλύτερη ώρα μας».

Ο κ. Τζόνσον θα προσθέσει: «Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, ένα επικό κεφάλαιο στην εθνική σας ιστορία που θα το θυμούνται και θα το διηγούνται για τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας θα λένε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν τον κόσμο ότι η ωμή βία ενός επιτιθέμενου δε μετρά καθόλου έναντι της ηθικής ισχύος ενός λαού αποφασισμένου να είναι ελεύθερος».

Ως προς το στρατιωτικό πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει πάνω από δώδεκα στρατιωτικά προσαρμοσμένα οχήματα τύπου Toyota Landcruiser για την προστασία πολιτικών αξιωματούχων στην ανατολική Ουκρανία και την εκκένωση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η αποστολή αυτών των οχημάτων συνιστά ικανοποίηση ρητού αιτήματος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Νέο πακέτο

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει ακόμα drone για τη μεταφορά εφοδίων σε απομονωμένες ουκρανικές μονάδες (με δυνατότητα μεταφοράς βάρους 50 κιλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων), εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα ραντάρ κατά πυροβολικού, εξοπλισμό παρεμβολής σε συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, κυρίως για την παρεμπόδιση λειτουργίας των ρωσικών drone και χιλιάδες διόπτρες νυχτερινής όρασης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη πει πως θα στείλει επίσης περισσότερα οχήματα τύπου Stormer από τα οποία εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι, καθώς και περισσότεροι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Brimstone.

Η ομιλία Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή έρχεται ως ανταπόδοση της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη 13η μέρα του πολέμου. Τότε ο Ουκρανός ηγέτης είχε επίσης παραφράσει άλλη ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, λέγοντας «θα τους πολεμήσουμε στα δάση, στους αγρούς, στις ακτές, στους δρόμους».

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Μαΐου 2022 - 09:17

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Παναγιώτου: Έγιναν σημαντικά βήματα, αλλά δεν είναι αρκετά, όσον αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
22:06
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
22:05
Ζελένσκι: Ο Πούτιν σχεδιάζει να πλήξει τις πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας
21:25
Nετανιάχου: Ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι επιστρέψουν στα σπίτια τους
21:20
Πούτιν: Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών ακόμη και για απειλές με συμβατικά όπλα
21:08
Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με πρωθυπουργό του Λιβάνου-Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή- Κυπριακό
20:51
Τερματίζεται από την 1η Οκτωβρίου η επέκταση του μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος
20:00
Εντείνεται η διεθνής αγωνία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
18:31
Την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την επανένωση διατράνωσε ο Πρόεδρος, λέγοντας στον Ερντογάν πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο
18:14
Τη θέση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/24
16:04
Έρευνα: Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά
15:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.