Ιρλανδός Πρέσβης: Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια για μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια για την μη εφαρμογή τμημάτων του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και θα αποσταθεροποιήσει την επίτευξη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Κόνορ Λονγκ.

Ο Ιρλανδός Πρέσβης μιλούσε στο περιθώριο ενημέρωσης εκπροσώπων των ΜΜΕ σχετικά με τους εορτασμούς της Bloomsday, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Λευκωσίας, στις 16 Ιουνίου.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το Brexit και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο κ. Λονγκ είπε ότι το πρωτόκολλο διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε από κοινού μεταξύ της ΕΕ και της τρέχουσας βρετανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, ενώ υπενθύμισε ότι η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε πολύ δυναμικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Λονγκ δήλωσε ότι το πρωτόκολλο προστατεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία από τις προκλήσεις που επιφέρει το Brexit, και ιδίως από τον τύπο του Brexit που επέλεξε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεών της να εγκαταλείψει τόσο την ενιαία αγορά όσο και την τελωνειακή ένωση.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός πρέπει να είναι μέσω της δέσμευσης προς συμφωνημένες και κοινές λύσεις. Η μονομερής δράση, η οποία ουσιαστικά δεν θα εφαρμόσει μια διεθνή συμφωνία όπως το Πρωτόκολλο, δεν θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε θα υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο Ιρλανδός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τη διαδικασία σχηματισμού της εκτελεστικής εξουσίας που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ενώ μια πολύ σαφής πλειοψηφία των εκλεγμένων μελών της νομοθετικής συνέλευσης υποστηρίζει το Πρωτόκολλο, το DUP παραμένει το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα και η υποστήριξή του θα είναι απαραίτητη για το σχηματισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας, επιδιώκοντας αλλαγές στο Πρωτόκολλο προτού επανέλθει στο Εκτελεστικό Σώμα».

Ο κ. Λονγκ δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την προσέγγιση που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Αντιπρόεδρος της Μάρος Σέφτσοβιτς, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ πρότεινε ιδέες που θα μείωναν τους ελέγχους και τη γραφειοκρατία, καθιστώντας την κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πολύ πιο ομαλή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες προς διερεύνηση στη δέσμη προτάσεων που υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Δεν υπάρχει έλλειψη ευελιξίας ή δημιουργικότητας από την πλευρά της ΕΕ, αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας εταίρος που είναι πρόθυμος να συμμετάσχει εποικοδομητικά, όχι περαιτέρω μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο κ. Long, ο οποίος εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την υπομονή, τη συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου και των άλλων εταίρων της Ιρλανδίας στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από ενδεχόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, ο Ιρλανδός διπλωμάτης δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι με τόσα πολλά σημαντικά θέματα στην ατζέντα της ΕΕ, και όχι μόνο τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι νέες απειλές για μονομερή δράση έφεραν και πάλι το Brexit στο προσκήνιο.

«Η ΕΕ έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου στις προτάσεις της τον Οκτώβριο του 2021 και έχει δείξει ότι παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις και στην εξεύρεση ευέλικτων λύσεων στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Αναμένουμε ακόμη την απάντηση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια για την μη εφαρμογή τμημάτων του Πρωτοκόλλου από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και θα αποσταθεροποιήσει την επίτευξη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να το πείσει να εγκαταλείψει αυτή την προτεινόμενη μονομερή προσέγγιση. «Μόνο κοινά συμφωνημένες λύσεις μπορούν να φέρουν τη νομική ασφάλεια και την προβλεψιμότητα που χρειάζονται οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία επηρεάζουν την εσωτερική πολιτική δυναμική, καθώς και τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Λονγκ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι το Πρωτόκολλο προστατεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής σε όλες τις διαστάσεις της και αναγνωρίζει πλήρως τη συνταγματική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας και την αρχή της συναίνεσης.

Σημείωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των μελών της Νομοθετικής Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές προέρχονται από κόμματα που υποστηρίζουν το Πρωτόκολλο (53 από τα 90) και υποστηρίζουν τον άμεσο σχηματισμό της εκτελεστικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία δεν υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες. Θέλουν βεβαιότητα και σταθερότητα και η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο κ. Λονγκ και κατέληξε ότι οι απόψεις του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας είναι σαφείς από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών που εξελέγησαν στις εκλογές της Συνέλευσης του Μαΐου υποστηρίζει το Πρωτόκολλο.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαΐου 2022 - 11:03

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Βαριές κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ εκτοξεύουν Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία
13:47
[ΒΙΝΤΕΟ] Πλήγματα «ευρείας κλίμακας» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
13:39
Νορβηγία: ‘Eρευνα για την πώληση βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο
13:26
Εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος στην έξοδο Κοφίνου - Λάρνακας
13:12
Γκότσης: Στον «ύψιστο βαθμό» ετοιμότητας η Κύπρος για απομάκρυνση αμάχων
13:06
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/09/24
12:18
Την ετοιμότητα της Κύπρου έναντι των προκλήσεων του μεταναστευτικού εξέφρασε ο Ιωαννίδης
11:38
[ΒΙΝΤΕΟ] Έκκληση Στάρμερ στους βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο
11:26
[ΒΙΝΤΕΟ] Βαφεάδης: Κοντά σε συμφωνία για επέκταση του αεροδρομίου Λάρνακας
08:30
Τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου επεσήμανε ο Φάινερ
07:25
Σήμερα το ζήτημα απαγόρευσης χρήσης κινητών στα σχολεία
06:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.