Οι άνεμοι μετέφεραν το νέφος από την πυρκαγιά ψηλά και δεν κινδύνευσε η ανθρώπινη υγεία, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι, είπε η Επ. Περιβάλλοντος

Οι άνεμοι μετέφεραν το νέφος που δημιουργήθηκε από την καύση των ελαστικών στην πυρκαγιά στο Μαρί ψηλά, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει άμεσα η ανθρώπινη υγεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλεια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να δούμε τον βαθμό επηρεασμού στο έδαφος.

"Πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία για να πούμε τι επηρεάστηκε ακριβώς και πώς", σημείωσε, αναφέροντας ότι η καύση ελαστικών είναι κάτι το οποίο απεύχεται όποιος ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και είναι ό,τι χειρότερο για τη φύση.

"Ήταν ευτύχημα το πόσο άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών: Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτική Άμυνα, Μετεωρολογία, Τμήμα Περιβάλλοντος, ήταν όλοι επί τόπου", σημείωσε.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένας μηχανισμός, ο οποίος βελτιώνεται συνέχεια μέσα από τις προκλήσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων. Παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις, οι οποίες έχουν διοικητικό χαρακτήρα, και μπαίνουν σε διαδικασία διόρθωσης.

"Ήμουν σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες και γνώριζα ότι οι εκτιμήσεις των δεδομένων δεν δημιουργούσαν ανησυχία άμεσου επηρεασμού της ανθρώπινης υγείας. Ως εκ τούτου, εικάζω ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού απομάκρυνσης ή ενημέρωσης, τη δεδομένη στιγμή θα προκαλούσε αχρείαστο πανικό", σημείωσε.

Χωρίς να αναφέρεται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, η Επίτροπος τόνισε ότι σε περίπτωση που δούμε μαύρο καπνό τον αποφεύγουμε. "Όταν βλέπουμε μαύρο καπνό, κλείνουμε τα κλιματιστικά, δεν τον αναπνέουμε, το αποφεύγουμε πάση θυσία. Αυτό πρέπει να ξέρει ο κόσμος", είπε.

Σε ερώτηση αν μένει μέρες στην ατμόσφαιρα, η Επίτροπος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται κατά περίπτωση από τις καιρικές συνθήκες, το ύψος των ανέμων, και το κατά πόσον βρέχει ή όχι.

Κάποια από τα σωματίδια που μπορεί να έχουν κατέβει στο έδαφος, θα εξεταστούν με αναλύσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τις επόμενες μέρες, είπε η Επίτροπος, για να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, για το αν έχει επηρεαστεί η γη και πού.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2022 - 16:23

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Οκτωβρίου
Ιωαννίδης: Τα παράπονα των κατοίκων και η αναποτελεσματικότητα του συρματοπλέγματος στη Νεκρή Ζώνη, οδήγησαν στην απόφαση για αφαίρεση του
10:07
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε πτήση από την Βηρυτό με 70 άτομα
07:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
07:00
Απεβίωσε ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας
06:30
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο αντίδρασής του ενατίον του Ιράν
06:28
ΠτΔ: Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών
06:21
Στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη έπληξε ο αμερικανικός στρατός στην Υεμένη
06:14
Μέση Ανατολη: Κορυφώνεται η παγκόσμια ανησυχία- Ολομέτωπη σύγκρουση Ισραήλ με Χεζμπολλάχ
06:09
Τμήμα Μετεωρολογίας 1ο Δελτίο Καιρού 5/10/24
05:49
04 Οκτωβρίου
Υπουργός Άμυνας: Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κυπριακή Δημοκρατία
17:55
Επιχειρεί σε τρία μέτωπα ο Ισραηλινός στρατός
17:51
Αναχώρησε και τρίτη πτήση τσάρτερ με Βρετανούς από τη Βηρυτό
16:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.