Ένταση προκλήθηκε στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και αντιπροσωπειών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βγήκε εκτός ελέγχου όταν άρχισε να δέχεται ερωτήσεις μετά την ομιλία του και από Έλληνες βουλευτές, με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποχωρήσει εκνευρισμένος. Η αντιπαράθεση με τους Έλληνες βουλευτές κράτησε για αρκετά λεπτά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε όλη τη βεντάλια της παράνομης ρητορικής έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας.
📹| If you include PKK/YPG and FETO in the camp, it will be against the friendship. It will break the alliance, it is also against the spirit of alliance
— EHA News (@eha_news) June 14, 2022
▪️MoND Hulusi Akar reacted to the Greek parliamentarians who made statements against #Türkiye. pic.twitter.com/Cfb3Lfxb2h
Εξανέστισαν οι Έλληνες Βουλευτές και τον λόγο πήρε πρώτος ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός τονίζοντας ότι η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά».
Στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Μανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «Η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο». Απαντώντας πρόβαλε τους ισχυρισμούς ότι: “Αν εννοείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε από την αρχή να τσακωθούμε; Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Ακόμη και Ελληνοκύπριο κινδύνευσαν. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Μέχρι τώρα και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ’ όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».
Σχετικά με τον καταυλισμό του Λαυρίου, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι: «Αν βάλετε το PKK/YPG και την οργάνωση FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αυτό δεν λέγεται συμμαχική αλληλεγγύη, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει επίσης τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όταν Έλληνας βουλευτής αναφερόμενος στο Λαύριο είπε, “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, ο υπουργός Ακάρ ισχυρίστηκε ότι: “Μην λέτε ότι δε υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει ότι υπάρχει στο Λαύριο. Το ίδιο κάνουν και οι Σουηδοί με το ΡΚΚ και το YPG. Κανείς δεν ξέρει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρωπιά. ούτε δημοκρατία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα». «Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους».
Απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή που είπε ότι η «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι: «Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα Δίδυμα και Νταλαμάν. Όταν έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Υπάρχουν στοιχεία στα ραντάρ και τα έχουμε μοιράσει με τις συμμαχικές χώρες . Και στις 28 Απριλίου εμείς απαντήσαμε. Μετά τους ισχυρισμούς Ακάρ, ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε: «Δεν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε» και ο Ακάρ απάντησε: «Αυτό δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».
ΑΤ
πηγή: Ert.gr/in.gr/Twitter
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2022 - 16:41
https://news.rik.cy/article/2022/6/14/konstantinoupole-phrastiko-epeisodio-khoulousi-akar-me-ellenes-bouleutes-gia-kupriako-kai-aigaio-binteo/