Τραγική η τριακοστή πρώτη επέτειος της Ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Η Ρωσική εισβολή έκλεισε έξι μήνες με ανυπολόγιστες συνέπειες σε απώλεια ζωής, προσφυγοποίηση και καταστροφή υποδομών. Χωρίς ορίζοντα τέλους, καθώς η Μόσχα κάνει λόγο για σύρραξη μακράς διαρκείας. Ο Ουκρανικός πληθυσμός ζεί υπό το φόβο σφοδρών Ρωσικών επιθέσεων κατά πολιτικών στόχων, σε αντίποινα για πλήγματα στη Κριμαία. Μήνυμα Ζελένσκι για τελική νίκη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Αντιπαραθέσεις για τη Ζαπορίζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

24 Αυγούστου 2021. Στρατιωτική γιορτή ανεξαρτησίατρείς δεκαετίεςμέσα από τους κεντρικούς δρόμους στο Κίεβο, ημέρα αφιερωμένη στην εθνική ταυτότητα και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

24 Αυγούστου 2022. Οι σειρήνες ηχούν στην ερειπωμένη Ουκρανική πρωτεύουσα, σε σκοτεινές εποχές, υπόμνηση πολεμικού τρόμου και φυγής. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι και η Πρώτη Κυρία Ολένα αποτίουν σε επιμνημόσυνο χώρο στο Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, φόρο τιμής στα θύματένστολους και αμάχουςτης Ρωσικής εισβολής, που έκλεισε τραγικά και συγκυριακά, έξι μήνες, χωρίς την παραμικρή ακτίδα ειρήνευσης σε καμία σήραγγα, ουτε καν αποκλιμάκωσης της σύρραξης.

Κέρφιου στο σχεδόν ισοπεδωμένο Χάρκοβο, στοιχειωμένη σιωπή αλλά και αποφασιστικότητα στο Κίεβο και άλλες μεγαλουπόλεις που ελέγχονται από τις αμυνόμενες δυνάμεις, εν μέσω φόβων και πληροφοριών για μαζικές Ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων, τροφοδοτούμενες, εκτιμάται, από τη δυνατότητα, οπως διαφαίνεται της Ουκρανίας, να πλήττει και την Κριμαία.

" Δεν διανοούμουν ποτέ ότι θα ξεσπούσε πόλεμος τον 21ο αιώνα, οταν ο κόσμος κοιτάζει προς το μέλλον και σκέφτεται την ειρήνη. Ο Πούτιν είχε άλλα σχέδια. Δεν πίστευα ότι θα κρατούσε πολύ, πίστευα ότι θα τέλειωνε τώρα. Αλλά υποθέτω θα έχει μεγάλη διάρκεια". Τα λόγια των πολιτών αντήχησαν με το ίδιο νόημα, στο πολεμικό Μήνυμα Ανεξαρτησίας του Προέδρου Ζελένσκι, λίγη ώρα αργότερα, 31 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, με τον Ψυχρό Πόλεμο ομως να συντηρείται, σε νέα γεωπολιτική έκδοση, σε πολλά επίπεδα. Διακήρυξη τελικής νίκης, αλλά με σαφή και την προετοιμασία του πληθυσμού για αντοχές διαρκείας.

" Ενα νέο έθνος ξεπρόβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, 4 τα ξημερώματα. Δεν γεννήθηκε, ξαναγεννήθηκε. Ενα έθνος που δεν έκλαψε, δεν φώναξε, δεν φοβήθηκε. Δεν έτρεξε. Δεν παραδόθηκε, δεν ξέχασε. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Κρατιόμαστε για έξι μήνες. Είναι δύσκολο για μας, αλλά σφίγγουμε γροθιές πολεμώντας για τη μοίρα μας. Κάθε μέρα είναι και ένας νέος λόγος να μην καταθέσουμε οπλα. Υπομένοντας τόσα πολλά, δεν έχουμε δικαίωμα να μην φθάσουμε στο τέλος. Ποιό είναι το τέλος του πολέμου για μας; Παλαιότερα λέγαμε ειρήνη. Τώρα λέμε νίκη. Δεν θα αναζητήσουμε καμία συνεννόηση με τους τρομοκράτες".

Η οποια προοπτική προσέγγισης Μόσχας Κιέβου βρίσκεται προφανέστατα στο ναδίρ, οπως προδίδει και η τελευταία τοποθέτηση Ζελένσκι.

Το δέ Κρεμλίνο σημειώνει ότι οι Ρωσικές δυνάμεις δεν αποκλιμακώνουν, αλλά απλούστατα επιβραδύνουν, σχεδιάζοντας σύρραξη μακράς διάρκειας. Και κάνει λόγο για σταθερή προώθηση σε Ντονέτσκ και Χερσώνα.

Για να ακολουθήσουν σήμερα μεγάλης κλίμακας Ρωσικά ναυτικά γυμνάσια του βόρειου στόλου στη θάλασσα Μπάρεντς, με τη συμμετοχή και του πυρηνοκίνητου καταδρομικού 'Μεγάλος Πέτρος', που εκτόξευσε πυραύλους Κρούζ.

Η Ρωσία έκανε λόγο για άσκηση ρουτίνας της δύναμης κρούσης, με επιτυχή βολή κατά στόχων σε απόσταση σε 200 και πλέον χιλιομέτρων.

Και καθώς περί πυρηνικής δύναμης ο λόγος, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε χθές εκτάκτως σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια συνεννόησης για τους κινδύνους από τις μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μια παγκόσμια απειλή.

Σε ένα άλλο ενεργειακό επίπεδο, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο Ρωσικό φυσικό αέριο ή τον άνθρακα.

Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας πράσινου υδρογόνου από τον Καναδά, ενώ η Ιαπωνία στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αυγούστου 2022 - 19:21

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Απάντησε στην Αννίτα το ΑΚΕΛ
21:11
Τίτλοι ειδήσεων: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024
21:10
Αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος
20:55
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
20:52
Έρχονται αλλαγές στην επιδοματική πολιτική του κράτους
19:08
Υπουργός Παιδείας: Παίζουν τζόγο μέσω κινητού τηλέφωνου οι μαθητές τα διαλείμματα
19:02
Γκουτέρες: «Στο χείλος» του γκρεμού ο Λίβανος
18:57
Δριμύ κατηγορώ εναντίον του Τούρκου Προέδρου και του Παλαιστίνιου Προέδρου εξαπέλυσε ο Νετανιάχου
17:04
Έκκληση προς όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα
17:00
Συνάντηση σήμερα Γκουτέρες - Ερντογάν
17:00
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
17:00
Το Ισραήλ έπληξε δεκάδες θέσεις της Χεζμπολλάχ στον νότιο Λίβανο
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.