Αρχές Σεπτεμβρίου η έναρξη παραγωγής χαλλουμιού Π.Ο.Π, συμφώνησαν σε όλα τα σημεία Υπουργείο Γεωργίας - Τυροκόμοι

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη φαίνεται να ξεκινά η παραγωγή χαλλουμιού από όλα τα τυροκομία της Κύπρου με βάση τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλεσυης (Π.Ο.Π), ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα Υπουργείο Γεωργίας και Τυροκόμοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Αργάκα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον το Σύνδεσμο Τυροκόμων, οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές τις οποίες θα εισηγηθεί ο Σύνδεσμος, οι οποίες θα σταλούν σήμερα στο Υπουργείο και θα εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

O κ. Καδής πρόσθεσε ότι η προοπτική είναι είτε σήμερα είτε αύριο, να δημοσιευτούν οι αλλαγές αυτές στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε όλα τα τυροκομία να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού στη βάση των προδιαγραφών Π.Ο.Π.

«Αυτή είναι η προσπάθειά μας, δεν είναι θέμα αν θα πάμε τρεις μέρες μπροστά ή τρεις μέρες πίσω. Το θέμα είναι με έναν ολοκληρωμένο και συγκροτημένο τρόπο, όλα τα τυροκομεία της Κύπρου να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού Π.Ο.Π.», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι όλοι συμφωνούν με αυτό τον στόχο, όπως δείχνουν οι συναντήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι υπήρξε κατάληξη σε όλα και έχουν συμπληρωθεί όλες οι αλλαγές στα 13 σημεία που είχαν θέσει από την αρχή. Εξαίρεση πρόσθεσε αποτελεί η ποσόστωση που θα ισχύει στην αναλογία του γάλακτος μετά το 2024.  

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του γάλακτος θα αυξηθούν στη βάση της συμφωνίας πλαισίου για την παραγωγή χαλλουμιού που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στο ΚΕΒΕ.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο καθόριζε τις τιμές του πρόβειου γάλακτος μεταξύ €1,35 -€1,45 ανά λίτρο και του αιγινού γάλακτος, τιμές μεταξύ €0,80 -€0,90 ανά λίτρο. Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, αναφερόταν ότι η τιμή θα καθοριζόταν μετά από διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με κατώτατη αύξηση τα €0,05 ανά λίτρο.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν και κάποια θέματα που αφορούσαν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν κάποια τυροκομεία για να είναι νόμιμα και αναμένονται οι πιστοποιήσεις από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas.

Τέλος ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αρχίσει η παραγωγή του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π από την 1η Σεπτεμβρίου ή σε κάποια ημερομηνία πολύ κοντά στην πρώτη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Γεωργίας για χαλούμι: Έως την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά όσα προϊόντα δεν έχουν τη σήμανση ΠΟΠ

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2022 - 12:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
22:00
Ισραήλ: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τις καταστροφές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ
21:03
Υπογράφεται πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Βρετανίας τον Νοέμβριο στο Λονδίνο
20:45
Βιβλίο για την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
20:41
Η Δύση θα στηρίζει την Ουκρανία "μέχρι τη νίκη", δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
20:35
Η κουμανδαρία υποψήφια για ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
20:30
Ο Τζο Μπάιντεν συζητά πιθανές ισραηλινές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν
20:25
Λίβανος: Νεκροί 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
19:52
Το Βέλγιο αποστέλλει στρατιώτες στην Κύπρο για επαναπατρισμό υπηκόων του από τον Λίβανο
17:51
Ουκρανία: Τρεις άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, από ρωσικό βομβαρδισμό
17:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
16:21
Συνεχίζεται με σφοδρότητα η σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολά
16:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.