Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η διάγνωση της νόσου τους να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω λανθασμένης σύνδεσής της με ουρολογικά προβλήματα, τονίζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Ο εν λόγω καρκίνος είναι από τους συχνότερους στους άνδρες και αν διαγνωστεί έγκαιρα, η πρόγνωση είναι καλή για τον ασθενή. Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών επιβιώνουν για πάνω από δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, όμως ένα όχι αμελητέο ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να διαγιγνώσκεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Στην Αγγλία π.χ. σχεδόν οι μισοί καρκίνοι του προστάτη ανιχνεύονται στα στάδια τρία ή τέσσερα (το τέταρτο είναι το τελευταίο). Παρόλο που δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να συνδέουν τα ουρολογικά συμπτώματα (π.χ. δυσκολία ούρησης ή συχνοουρία) με τον καρκίνο του προστάτη, πολλοί ειδικοί και μη συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτή τη σχέση.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές του Κέιμπριτζ επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθά σε τίποτε και επιπλέον μπορεί να αποτρέψει τους άνδρες από το να κάνουν έγκαιρα τις κατάλληλες εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, επειδή δεν έχουν ακόμη κάποιο ουρολογικό πρόβλημα (που όμως δεν είναι αναγκαίο στην περίπτωση του εν λόγω καρκίνου).
«Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη, έχουν στο νου τους προβλήματα με την ούρηση ή την ανάγκη να ουρούν πιο συχνά, ιδίως τη νύχτα. Αυτή η παρανόηση έχει διαρκέσει για δεκαετίες, παρά την ύπαρξη ελάχιστων σχετικών στοιχείων, και μπορεί να μας εμποδίσει να εντοπίσουμε περιπτώσεις καρκίνου σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο καθηγητής ουρολογίας Βίνσεντ Γκναναπραγκασάμ.
Η διόγκωση του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ουρολογικά προβλήματα, αλλά αυτή σπάνια οφείλεται σε κακοήθεις όγκους. Αντίθετα, τόνισαν οι ερευνητές, η έως τώρα έρευνα δείχνει ότι ο προστάτης είναι μικρότερος σε όγκο στις περιπτώσεις τέτοιου καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη βρετανική μελέτη UK PROTECT, μια έλλειψη ουρολογικών συμπτωμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη για μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.
Το σύνηθες τεστ αίματος για τον καρκίνο του προστάτη είναι το PSA, το οποίο ανιχνεύει μια πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από τον προστατικό αδένα. Το τεστ αυτό όμως δεν είναι πάντα ακριβές και όχι σπάνια χρειάζεται μαγνητική τομογραφία ή βιοψία σε περίπτωση υποψίας ή αμφιβολίας.
Οι ερευνητές επισήμαναν την παρανόηση ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι πάντα συμπτωματικός, κάτι που πιστεύει η πλειονότητα των ανθρώπων. Μόνο το 1% γνωρίζουν ότι ο εν λόγω καρκίνος μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα. «Είναι επείγουσα ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή πληροφόρηση που δίνεται στο κοινό, παρέχει στους άνδρες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αν δεν έχουν καθόλου ουρολογικά συμπτώματα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σιωπηλή ή ασυμπτωματική ασθένεια, ιδίως στα θεραπεύσιμα στάδιά της. Το να περιμένουμε για ουρολογικά συμπτώματα, μπορεί να σημαίνει ότι χάνουμε ευκαιρίες να εντοπίσουμε τη νόσο όταν ακόμη είναι θεραπεύσιμη», δήλωσε ο δρ Γκναναπραγκασάμ.
«Αν οι άνδρες είχαν επίγνωση ότι επειδή δεν έχουν συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι δεν έχουν και καρκίνο, τότε θα ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι όγκοι θα ανιχνευθούν σε πιο πρώιμο στάδιο και έτσι θα μειωθούν οι αριθμοί των ανδρών με ανίατη νόσο», πρόσθεσε.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02453-7
ΑΤ
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2022 - 10:05
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://news.rik.cy/article/2022/8/4/ereuna-uparktos-o-kindunos-kathusteremenes-diagnoses-tou-karkinou-tou-prostate-logo-sugkhuses-tou-me-ourologika-problemata/